Witam kolegów,
Jak wiadomo układ L293D zastosowany na płytce ATB rev1.03 ma maksymalną obciążalność prądową do 0,6A/kanał. Posiadam silnik o prądzie 2A i mam problem z wysterowaniem. Czy mógłbym zastosować dwa układy L293D połączone równolegle sterowane z jednego wyjścia mikroprocka? Nie wiem czy dobrze rozumuję: biorę 2 układy L293D, łączę je równolegle i do tego w każdym z układów łączę dodatkowo każdy z mostków równolegle, co daje mi 4 mostki H pracujące na jeden silnik. Gdy oba mostki w układzie pracują to maks. prąd każdego z kanałów wynosi 0,5 A. Obciążalność takiego układu powinna wzrosnąć do: 2*(0,6-0,1)+2*(0,6-0,1)=2A, o ile nie machnalem sie przy dodawaniu;)?
Mam wątpliwości czy tak mogę połączyć, gdyż nie wiem co będzie działo się w stanach przełączania układów oraz czy każdy z układów obciąży się po równo? Wiem, że jest to rozwiązanie trochę desperackie, ale bardzo interesowało by mnie na przyszłość to czy można takie sztuczki robić, czy lepiej nie;)
Znalazłem alternatywny układ L298
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/L298.pdf, w którym równoległe połączenie jest dopuszczalne, ponadto ma on większy prąd bo aż 4 A i tam jest przykład, że można takie połączenie wykonać, ale dla L293D nie znalazłem takiej informacji w nocie.
Układ L293D ma wbudowanie diody zabezpieczające, natomiast układ L298 takowych nie posiada (z tego co zrozumiałem z noty katalogowej). Producenci sugerują, że powinny być to diody Shottky'ego, czy to konieczne? Czy mogę zastosować trochę wolniejsze klasyczne?