Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:16 
Nowy

To jest odp. na mojego maila do p. Mirka.
[cyt.] "KOMPLETNIE nie mam pojęcia dlaczego do mnie piszesz takie pytania ? ;)
Toż ja w swojej książce YELOWBOOK opisałem modem Fibocom G510
a tobie się wydaje, że ? ;) ... że ja mam w głowie wszystkie modemy jakie są na świecie ? No dobry żart ;)
Ale jeszcze druga sprawa - gdybym np zajął się w książce modemem nie Fibocom a np SIM808 i nie opisał akurat tych zagadnień o które pytasz - to myślisz , że na takie pytanie byłbym w stanie odpowiedzieć ot tak od ręki ?
Przecież to nie jest miganie diodą LED gdzie można w dwóch zdaniach coś wyjaśnić - toż ty pytasz o rzeczy nad którymi trzeba posiedzieć, rozgryźć, potestować i dopiero wtedy działać ;) a nie tak .... że ... eeeeh no niezłe myślenie życzeniowe kolega ma ;)
Też bym tak chciał - gdy czegoś nie wiem - napisać do kogoś maila żeby mi opracowanie napisał ;)".

PROFESJONALNA opd. w 100% żenada!!!!!!!

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:20 
Użytkownik

Nie wkleiłeś treści własnego maila, więc nie ma sensu nawet dyskutować. Co chcesz osiągnąć tym postem? Zaraz któryś moderator wrzuci go do kosza i tyle.

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:21 
Użytkownik

Mamy dzisiaj atak Malkontentów :D

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:23 
Użytkownik

Dużo zależy od tego co sam napisałeś. Wiadomo też, że każdy ma gorszy dzień... Widać na taki trafiłeś i oliwy dolałeś...

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:29 
Użytkownik

Jakiej reakcji się spodziewasz? Co mielibyśmy Tobie napisać?

Ostatnio edytowano 24 sty 2017, o 21:30 przez skalarro, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:29 
Użytkownik

Nie na wszystkie tematy można sypnąć odpowiedzią z rękawa.
Temat modemów nie jest przecież prosty.
No chyba że masz pan inne zdanie. ?

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:41 
Moderator

lenta napisał(a):
To jest odp. na mojego maila do p. Mirka.
[cyt.] "KOMPLETNIE nie mam pojęcia dlaczego do mnie piszesz takie pytania ? ;)
Toż ja w swojej książce YELOWBOOK opisałem modem Fibocom G510
a tobie się wydaje, że ? ;) ... że ja mam w głowie wszystkie modemy jakie są na świecie ? No dobry żart ;)
Ale jeszcze druga sprawa - gdybym np zajął się w książce modemem nie Fibocom a np SIM808 i nie opisał akurat tych zagadnień o które pytasz - to myślisz , że na takie pytanie byłbym w stanie odpowiedzieć ot tak od ręki ?
Przecież to nie jest miganie diodą LED gdzie można w dwóch zdaniach coś wyjaśnić - toż ty pytasz o rzeczy nad którymi trzeba posiedzieć, rozgryźć, potestować i dopiero wtedy działać ;) a nie tak .... że ... eeeeh no niezłe myślenie życzeniowe kolega ma ;)
Też bym tak chciał - gdy czegoś nie wiem - napisać do kogoś maila żeby mi opracowanie napisał ;)".

PROFESJONALNA opd. w 100% żenada!!!!!!!

W takim razie, żeby wszyscy mieli pełny obraz korespondencji a nie tylko urywki, którymi można manipulować, wklejam pytanie autora wątku
-------------------------------------------------

Mam do Pana pytanie, posiadam dwa moduły SIM800 GSM/GPRS i SIM808 GSM/GPRS/GPS : https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... 2697914360

W pierwszym pytaniu cichłbym skupić się na module SIM808.
Moje pytanie brzmi tak: czy jest możliwość bezpośredniego zaprogramowania tego modułu (nie rozchodzi mi się o komendy AT, które mogę wprowadzać za pomocą Putty lub AT Command Tester lecz bardziej rozchodzi mi się o to jaka jest możliwość zaprogramowania na stałe tak aby taki moduł wysyłał koordynaty przez GPRS na mój serwer.
Np. IP 77.88.131.445 PORT 8088 odstępy czasowe 60 sek. Może inaczej spytam, jak wysyłam polecenia AT to moduł wykonuje polecenia jednak jak to zrobić aby mały program robił to automatycznie np. program napisany w C++ i zapisany do mikrokontrolera ATTINY45-20PU, czy to zda egzamin? Pytam dla tego bo nie chcę podłączać mikrokontrolera - modułu Arduino Uno, z tego względu, że zbyt dużo to zajmuje miejsca „gabarytowo”.

*

Dla porównania posiadam także podróbkę Xexun'a zbudowany na bazie Coban CB900 i tam jest inny problem, bo jak za pomocą SMS-a konfiguruję go i podaję namiary na mój serwer: adres IP i PORT komendę [adminip123456 77.88.131.445 8088]
to nawet w logach Apache 2.4 nie widać żadnego połączenia, a jak podaję namiary na http://gps-trace.com czyli [adminip123456 193.193.165.166 20157] to działa OK na ich serwerze.
Więc kupiłem taki kabel: https://www.aliexpress.com/snapshot/834 ... 2331864226 czy Pan się orientuje - czy za pomocą tego ‘kabla' będę mógł przeprogramować XEXUN'a - podróbkę :-)
W tej części pytania zmierzam do tego, że moduł COBAN CB900 ma możliwość programowania różnych danych - więc jak to zrobić z moim SIM808, niekoniecznie za pomocą SMS-a, wystarczyłoby zapisanie programiku na stałe tylko jak?

*

Teraz inna para kaloszy …… sprawa tyczy się modułu SIM800 [GSM GPRS BLUETOOTH SIM800 ]: jak używam programu „AT Command Tester” to ładnie wysyła pakiety przez GPRS na mój serwer.
W ustawieniach wpisuję APN, IP i PORT oraz wpisuję z palca takie dane: [GET http://gps.mojserwer.pl:8088/odbiornik. ... +22:21+Współrzędne:+53°26'00.0"N+14°34'00.0"E HTTP/1.0 ] … no i wszystko trafia do pliku PHP, a ten zapisuje dane do XML-a,
następnie mam stworzoną mapę na bazie 'Google Maps' która odczytuje koordynaty z pliku XML. ;-) i wszytko działa.

I tu też bym miał pytanie jak to zrobić aby moduł robił to automatycznie jak w poprzednim wypadku (w chili obecnej nie pytam o program) ;-) ale o rozwiązanie elektroniczne, czy da się podłączyć w/w mikrokontroler [ATTINY45-20PU]z zapisanym programem np. w C++?
No i jeszcze jedno pytanie: jak do niego podłączyć moduł GPS [Moduł GPS / GLONASS NEO-7M-C UART].

Przepraszam jeżeli za dużo namotałem. :-);-)

Na co ja odpowiedziałem - pełny mój mail - bo to też ważne a nie fragment - żeby manipulować:

Obrazek

1. autor wprawdzie się przedstawił z imienia ale w ogóle nie napisał z czym mają związek te pytania - np czy z jakimś poradnikiem wideo moim, czy artykułem na blogu, czy ... no z czym ... a że ja NIGDY w życiu nie zajmowałem się takimi tematami to się zdziwiłem. Być może czasem gdy odpowiadam na dziesiątki maili dziennie to może coś zabrzmi obcesowo no ale ja dodaję moje uśmieszki - które mają symbolizować że to uśmiech przyjacielski a nie jakieś nabijanie się czy coś. Przyjąłem jednak przed domniemanie - że być może pytanie związane jest z książką YB

2. No tu wręcz sam się pokajałem i pokazałem że jestem mierny i mało wiem - no bo co ? mam kłamać i nawijać komuś makaron na uszy, że jak znam np FIBOCOM z którym walczyłem dniami i nocami do Yellowbooka ... Miałbym się mądrzyć jak inni ŚPECE i odsyłać do jakichś dokumentacji udając, że ja wiem ale teraz nie powiem ? Nie, ja wprost się przyznaję, że na czymś się nie znam i że czegoś nie wiem - że jeśli ten Pan ocenił że ja mam to wszystko w głowie - to niezły żart - bo ja jestem cienki w te modemowe klocki ;) tzn nie znam się na wszystkich modemach świata

3. No pytania nadleciały TAK SZCZEGÓŁOWE - że żeby na nie spróbować nawet odpowiedzieć to chyba musiałbym książkę napisać albo sam to przećwiczyć - a ten Pan nawet mnie nie zapytał czy ja mam czas w ogóle albo coś

4. Tu postarałem się grzecznie wyjaśnić, że to nie takie proste tematy - na tyle grzecznie ile umiem - dopowiadając że kolega (ten PAN) ma życzeniowe myślenie i że ja też bym tak chciał - napisać do kogoś maila z TAK drastycznie szczegółowymi pytaniami i oczekiwać odpowiedzi ? ...

5. Ja np bym zapytał kogoś przede wszystkim - od tego bym ZACZĄŁ czy ten ktoś ma w ogóle w tym temacie wiedzę? praktykę itp

6. No tu najszczerzej jak tylko mogłem i bardzo grzecznie - no niech ktoś powie że to jest niegrzeczne - odpowiedziałem jak ja to widzę - że nie wiem i nie znam się - i broń Boże - nie zbywam gościa tylko no nie wiem. To jak miałem to inaczej grzeczniej napisać ?

7. Tu zgodnie z tym co wszyscy wiecie - jak mogę to polecam książki bo być może mogłoby to być pomocne aby zacząć z tym działać .... gdy kliknąłem WYŚLIJ - to jeszcze zacząłem pisać drugiego maila - że zapraszam na forum z takimi pytaniami to może gdyby ktoś ćwiczył te modemy to coś odpowie

8. Grzecznie pozdrowiłem

ale ... w trakcie pisania tego maila drugiego patrzę a tu prawie NARAZ nadleciały dwa maile od autora - o nich za chwilę - pewnie się ZDZIWICIE

PS.... jak wiecie ja tak jak w książce i w poradnikach wideo staram się do czytelników i widzów mówić na "Ty" może to i przesada no ale tak jakoś mam - więc rozumiem, że czasem może ktoś się poczuć urażony że nie piszę do niego per Pan

ale TAKIE ODPOWIEDZI się nie spodziewałem - więc sami popatrzcie - no bo skoro gości publikuje i tylko fragmenty to proszę bardzo

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:42 
Użytkownik

Pomijając wszystko dla czego nie napisałeś posta na forum :?: :?: :?:
Tylko piszesz maila :?: :?: :?:

Na forum jest sporo osób które robiły bądź robią różne projekty na najróżniejszych modułach nie tylko Atnel.
Więc bardzo duże prawdopodobieństwo, że dostał byś odpowiedź.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:44 
Użytkownik

Na razie zostawiam ...
ale w zanadrzu mam kilka sałatek ...

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:53 
Użytkownik

P3ndz3l3k napisał(a):
Mamy dzisiaj atak Malkontentów :D

ha ha :D a gdzie jeszcze były dziś ataki? :)

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:57 
Użytkownik

Cytuj:
ha ha a gdzie jeszcze były dziś ataki?

topic17401.html#p180682

chyba o to się rozchodzi ;D

Ostatnio edytowano 24 sty 2017, o 21:58 przez michal1210, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:57 
Użytkownik

No się ktoś zdenerwował że tyle się napisał w emailu a został odstawiony ...

PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:58 
Użytkownik

lenta napisał(a):
PROFESJONALNA opd. w 100%

Z tym się bym zgodził (po małej korekcie wprowadzonej przeze mnie ;) - potraktuj to jako takki mały żarcik.

PRIMO - nie wiem o co pytałeś. Z odpowiedzi Mirka wnioskuję, że nie były to banalne sprawy. Aby je rozgryźć Mirek musiałby poświecić DUUUUŻO czasu.

Jeśli chodzi o styl Mirka - też mnie czasem drażni, ale nie posądzam go o złośliwość (no chyba, że mi podpadnie to wtedy wysmaruje takiego POOOSSSTA ... ;) ) - też żart.
Nie wie jak ten styl określić - na pewno nie jest to styl "służalczy" ale też nie zauważyłem, aby kogoś z błotem mieszał. Ot - taki jest - nie oceniam go - nie znam człowieka. "Owoc jaki wydaje" w AVR jest pozytywny - słowa złego powiedzieć nie mogę.

A ile osób ja swoim zachowaniem drażnię ;).

A co do odpowiedzi (którą może niepotrzebnie publikujesz, bo w ten sposób możesz spalić za sobą wszystkie mosty) nie można jej zarzucić braku profesjonalizmu - jest SZCZERA DO BÓLU - i ten ból MUSISZ przełknąć. ;) Nie widzę tu złośliwości co do Twojej osoby - choć muszę przyznać - mam poważną wadę wzroku ;)

Mój kierownik kiedyś mi powiedział, że każdy ma prawo do złego dnia (a uwierz mi - nie zabłysłem wtedy). Potraktuj to jako ten dzień (u Ciebie lub Mirka - nie mi osądzać).

Jeśli w ogóle będziesz to czytał - bo większość po wysmarowaniu takieto posta już więcej na forum się nie loguje - wiedz, że najdłużej o tym pamiętać będziesz TY. Nie traktuj tego jako zarzut - chodzi mi o to, że jeśli kogoś poprosisz tu o pomoc i ktoś będzie mógł Ci pomóc (łącznie z Mirkiem) , to to zrobi.

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:00 
Moderator

SunRiver napisał(a):
Na razie zostawiam ...

Chwileczkę - tylko wyjaśnię do końca - pozwólcie - no bo CZEGOŚ TAKIEGO jeszcze w życiu nie widziałem więc niżej odpowiedzi od autora...

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:07 
Użytkownik

APAP75 napisał(a):
A ile osób ja swoim zachowaniem drażnię .

np mnie .... już 4 opakowanie i dalej nie działasz ... chyba spalę aptekę ... :P

mirekk36 napisał(a):
Chwileczkę - tylko wyjaśnię do końca - pozwólcie - no bo CZEGOŚ TAKIEGO jeszcze w życiu nie widziałem więc niżej odpowiedzi od autora...

Dlatego też postanowiłem na razie zostawić ... :P

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:09 
Moderator

OTO NAGŁE 3 MAILE które wprawiły mnie w MEGA OSŁUPIENIE - aż zaniemówiłem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja zdążyłem przed nadejściem trzeciego odpisać temu Panu taką oto odpowiedź

Witam!

Ja mam 50 lat więc niewielka różnica - ale ok nie ma problemu przepraszam Pana za określenie "kolega" na pewno już go nie użyję

co zaś się tyczy tych dwóch maili i słownictwa ... uuuuu no to Pan popłynął teraz - nawet nie zamierzam polemizować.

A chciałem jeszcze dodać, że tego typu pytania warto zadać na naszym forum bo jeśli ktoś się zajmował takimi modemami to coś podpowie. Lecz po lekturze maili i tekstów jakim mnie Pan uraczył - raczej nie polecę

Poza tym pewnie mnie Pan źle zrozumiał bo nie miałem nic złego na myśli albo żeby Pana zbyć ... wyjasniłem jak sprawa wygląda i napisałem, że nic nie wiem na temat tych modemów o które Pan pyta

i to jest powód żeby usłyszeć impertynecje o prostakach albo chamach i popaprańcach ?

-----------------------

co do upubliczniania mojej wypowiedzi to jak najbardziej - proszę bardzo - nie mam nic a nic przeciwko temu tylko proszę dołączyć jeszcze swoje maile w odpowiedzi

no taka korespondencja to jeszcze mi się w życiu nie trafiła

--
Pozdrawiam Mirosław Kardaś

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:12 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Uuu szmaciarz, popapraniec? Takie słowa kwalifikują do bana ;-)

Moderator

I żeby nie było że kłamię to proszę otrzymałem jeszcze kolejnego maila od tego Pana ;)

Obrazek

czyli otrzymał moją odpowiedź i pomimo to poszedł upublicznić korespondencję ... nie pozostałem dłużny

więcej nie komentuję - KAŻDY niech sam wyciągnie wnioski z tego co tu zaszło - bo ja do tej pory zbieram szczękę z podłogi

a postanowiłem to pokazać - bo czasem mi nie wierzycie - jakie przypadki osób mi się zdarzają - ten przypadek przebił wszystkie od co najmniej 2-3 lat wstecz

Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Na razie zostawiam ...

Ja bym nie czekał tylko zaserwował od razu

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:14 

mczarny napisał(a):
SunRiver napisał(a):
Na razie zostawiam ...

Wiesz, staramy się resocjalizować ;-)

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:16 
Moderator

icer_cmg napisał(a):
Wiadomo też, że każdy ma gorszy dzień... Widać na taki trafiłeś i oliwy dolałeś...

Czasem z osądem kto miał gorszy dzień warto poczekać aż coś się wyjaśni - zanim się feruje wyroki ... warto posłuchać dwóch stron - nie sądzisz ?

Po tym co widzisz - nadal uważasz, że ja miałem gorszy dzień ? Ty byś był w stanie odpowiedzieć na te pytania ? Bo jeśli nie to pewnie spotkałoby ciebie to samo .....

A może w ogóle nie powinienem odpisywać na maile ?

Nie wszyscy rozumieją - że ja otrzymuję dzienne po kilkadziesiąt a nawet grubo ponad stówę maili , zapytań na PW, na Skype i telefonicznych ... na wszystkie nadal staram się odpowiadać - choć czasem sił nie starcza - czasem rzeczywiście może odpowiem nieco oschle za co przepraszam no ale wszystko też zależy jak kto zada pytanie tak na prawdę ....

a tu proszę - z grubej rury PAŁĄ W ŁEB za to że czegoś nie wiem ....

aż mi się przypominają plakaty na mieście z obitą twarzą i hasłem "Bo zupa była za słona"

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:17 
Użytkownik

Ciekawa postawa :-)
Analogicznie, jakby w lokalnym spożywczaku zabrakło Jego ulubionego artykułu, to by pewnie sklep zdemolował.

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:18 
Użytkownik

UUuuu, niektórzy to mają tupecik.
Myślę, że to jest czas na:
Obrazek

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:20 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
aż mi się przypominają plakaty na mieście z obitą twarzą i hasłem "Bo zupa była za słona"

:lol: :lol:

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:21 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
mczarny napisał(a):
SunRiver napisał(a):
Na razie zostawiam ...

Wiesz, staramy się resocjalizować ;-)

Ja nie wiem koledzy administratorzy skąd u was aż tyle zimnej krwi bo ja akurat jak czytam takie posty to aż mnie krew zalewa.

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:22 

P3ndz3l3k napisał(a):
Ja nie wiem koledzy administratorzy skąd u was aż tyle zimnej krwi bo ja akurat jak czytam takie posty to aż mnie krew zalewa.

Stąd że były już głosy że jesteśmy faszystami a Mirek to Stalin, więc wiesz. :lol:

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:24 
Użytkownik

skalarro napisał(a):
UUuuu, niektórzy to mają tupecik.
Myślę, że to jest czas na:

niestety ... ma kolega rację i choc aczkolwiek niechętnie muszę się z kolegą zgodzić ....

a przy okazji .... prosze mi nie wieszać bananów wiecej ... przejść się nie da wszędzie wiszą ...

Nie mamy wyboru , lekko nie jest ... ale trzeba mieć stalowe nerwy by doczekać się rezerwy ....

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:24 
Użytkownik

P3ndz3l3k napisał(a):

Koledzy moderatorzy są opanowani i nie działają pod wpływem impulsu :)

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:25 
Użytkownik

wszystko przemyślane. :) hi hi ...

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

mnie już przestało ponosić. :)

PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:27 
Moderator

Ja myślę, że ten wątek można nawet zostawić - może i dobrze, żeby wszyscy mogli zobaczyć z czym ja czasem muszę się zmagać

a nie mam się czego wstydzić jeśli chodzi o moją korespondencję (przynajmniej mi się tak wydaje - choć może niesłusznie)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1