lenta napisał(a):
To jest odp. na mojego maila do p. Mirka.
[cyt.] "KOMPLETNIE nie mam pojęcia dlaczego do mnie piszesz takie pytania ?
Toż ja w swojej książce YELOWBOOK opisałem modem Fibocom G510
a tobie się wydaje, że ?
... że ja mam w głowie wszystkie modemy jakie są na świecie ? No dobry żart
Ale jeszcze druga sprawa - gdybym np zajął się w książce modemem nie Fibocom a np SIM808 i nie opisał akurat tych zagadnień o które pytasz - to myślisz , że na takie pytanie byłbym w stanie odpowiedzieć ot tak od ręki ?
Przecież to nie jest miganie diodą LED gdzie można w dwóch zdaniach coś wyjaśnić - toż ty pytasz o rzeczy nad którymi trzeba posiedzieć, rozgryźć, potestować i dopiero wtedy działać
a nie tak .... że ... eeeeh no niezłe myślenie życzeniowe kolega ma
Też bym tak chciał - gdy czegoś nie wiem - napisać do kogoś maila żeby mi opracowanie napisał
".
PROFESJONALNA opd. w 100% żenada!!!!!!!
W takim razie, żeby wszyscy mieli pełny obraz korespondencji a nie tylko urywki, którymi można manipulować, wklejam pytanie autora wątku -------------------------------------------------
Mam do Pana pytanie, posiadam dwa moduły SIM800 GSM/GPRS i SIM808 GSM/GPRS/GPS : https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... 2697914360
W pierwszym pytaniu cichłbym skupić się na module SIM808.
Moje pytanie brzmi tak: czy jest możliwość bezpośredniego zaprogramowania tego modułu (nie rozchodzi mi się o komendy AT, które mogę wprowadzać za pomocą Putty lub AT Command Tester lecz bardziej rozchodzi mi się o to jaka jest możliwość zaprogramowania na stałe tak aby taki moduł wysyłał koordynaty przez GPRS na mój serwer.
Np. IP 77.88.131.445 PORT 8088 odstępy czasowe 60 sek. Może inaczej spytam, jak wysyłam polecenia AT to moduł wykonuje polecenia jednak jak to zrobić aby mały program robił to automatycznie np. program napisany w C++ i zapisany do mikrokontrolera ATTINY45-20PU, czy to zda egzamin? Pytam dla tego bo nie chcę podłączać mikrokontrolera - modułu Arduino Uno, z tego względu, że zbyt dużo to zajmuje miejsca „gabarytowo”.
*
Dla porównania posiadam także podróbkę Xexun'a zbudowany na bazie Coban CB900 i tam jest inny problem, bo jak za pomocą SMS-a konfiguruję go i podaję namiary na mój serwer: adres IP i PORT komendę [adminip123456 77.88.131.445 8088]
to nawet w logach Apache 2.4 nie widać żadnego połączenia, a jak podaję namiary na http://gps-trace.com czyli [adminip123456 193.193.165.166 20157] to działa OK na ich serwerze.
Więc kupiłem taki kabel: https://www.aliexpress.com/snapshot/834 ... 2331864226 czy Pan się orientuje - czy za pomocą tego ‘kabla' będę mógł przeprogramować XEXUN'a - podróbkę
W tej części pytania zmierzam do tego, że moduł COBAN CB900 ma możliwość programowania różnych danych - więc jak to zrobić z moim SIM808, niekoniecznie za pomocą SMS-a, wystarczyłoby zapisanie programiku na stałe tylko jak?
*
Teraz inna para kaloszy …… sprawa tyczy się modułu SIM800 [GSM GPRS BLUETOOTH SIM800 ]: jak używam programu „AT Command Tester” to ładnie wysyła pakiety przez GPRS na mój serwer.
W ustawieniach wpisuję APN, IP i PORT oraz wpisuję z palca takie dane: [GET http://gps.mojserwer.pl:8088/odbiornik. ... +22:21+Współrzędne:+53°26'00.0"N+14°34'00.0"E HTTP/1.0 ] … no i wszystko trafia do pliku PHP, a ten zapisuje dane do XML-a,
następnie mam stworzoną mapę na bazie 'Google Maps' która odczytuje koordynaty z pliku XML. i wszytko działa.
I tu też bym miał pytanie jak to zrobić aby moduł robił to automatycznie jak w poprzednim wypadku (w chili obecnej nie pytam o program) ale o rozwiązanie elektroniczne, czy da się podłączyć w/w mikrokontroler [ATTINY45-20PU]z zapisanym programem np. w C++?
No i jeszcze jedno pytanie: jak do niego podłączyć moduł GPS [Moduł GPS / GLONASS NEO-7M-C UART].
Przepraszam jeżeli za dużo namotałem. ;-)Na co ja odpowiedziałem - pełny mój mail - bo to też ważne a nie fragment - żeby manipulować:1. autor wprawdzie się przedstawił z imienia ale w ogóle nie napisał z czym mają związek te pytania - np czy z jakimś poradnikiem wideo moim, czy artykułem na blogu, czy ... no z czym ... a że ja NIGDY w życiu nie zajmowałem się takimi tematami to się zdziwiłem. Być może czasem gdy odpowiadam na dziesiątki maili dziennie to może coś zabrzmi obcesowo no ale ja dodaję moje uśmieszki - które mają symbolizować że to uśmiech przyjacielski a nie jakieś nabijanie się czy coś. Przyjąłem jednak przed domniemanie - że być może pytanie związane jest z książką YB
2. No tu wręcz sam się pokajałem i pokazałem że jestem mierny i mało wiem - no bo co ? mam kłamać i nawijać komuś makaron na uszy, że jak znam np FIBOCOM z którym walczyłem dniami i nocami do Yellowbooka ... Miałbym się mądrzyć jak inni ŚPECE i odsyłać do jakichś dokumentacji udając, że ja wiem ale teraz nie powiem ? Nie, ja wprost się przyznaję, że na czymś się nie znam i że czegoś nie wiem - że jeśli ten Pan ocenił że ja mam to wszystko w głowie - to niezły żart - bo ja jestem cienki w te modemowe klocki
tzn nie znam się na wszystkich modemach świata
3. No pytania nadleciały TAK SZCZEGÓŁOWE - że żeby na nie spróbować nawet odpowiedzieć to chyba musiałbym książkę napisać albo sam to przećwiczyć - a ten Pan nawet mnie nie zapytał czy ja mam czas w ogóle albo coś
4. Tu postarałem się grzecznie wyjaśnić, że to nie takie proste tematy - na tyle grzecznie ile umiem - dopowiadając że kolega (ten PAN) ma życzeniowe myślenie i że ja też bym tak chciał - napisać do kogoś maila z TAK drastycznie szczegółowymi pytaniami i oczekiwać odpowiedzi ? ...
5. Ja np bym zapytał kogoś przede wszystkim - od tego bym ZACZĄŁ czy ten ktoś ma w ogóle w tym temacie wiedzę? praktykę itp
6. No tu najszczerzej jak tylko mogłem i bardzo grzecznie - no niech ktoś powie że to jest niegrzeczne - odpowiedziałem jak ja to widzę - że nie wiem i nie znam się - i broń Boże - nie zbywam gościa tylko no nie wiem. To jak miałem to inaczej grzeczniej napisać ?
7. Tu zgodnie z tym co wszyscy wiecie - jak mogę to polecam książki bo być może mogłoby to być pomocne aby zacząć z tym działać .... gdy kliknąłem WYŚLIJ - to jeszcze zacząłem pisać drugiego maila - że zapraszam na forum z takimi pytaniami to może gdyby ktoś ćwiczył te modemy to coś odpowie
8. Grzecznie pozdrowiłem
ale ... w trakcie pisania tego maila drugiego patrzę a tu prawie NARAZ nadleciały dwa maile od autora - o nich za chwilę - pewnie się ZDZIWICIE
PS.... jak wiecie ja tak jak w książce i w poradnikach wideo staram się do czytelników i widzów mówić na "Ty" może to i przesada no ale tak jakoś mam - więc rozumiem, że czasem może ktoś się poczuć urażony że nie piszę do niego per Pan
ale TAKIE ODPOWIEDZI się nie spodziewałem - więc sami popatrzcie - no bo skoro gości publikuje i tylko fragmenty to proszę bardzo