Witam kolegów.
Ostatnie dwa tygodnie poświęciłem nauce języka C z książki bluebook. Doszedłem do części praktycznej. Na chwilę obecną umiem i rozumiem ćwiczenie migania diodami i używania przycisków. Zanim przejdę dalej do multipleksowania postanowiłem, że najpierw napiszę programik do sterowania silnikiem na bazie zdobytej z ćwiczenia pierwszego wiedzy. Problem mam taki, że chciałbym dodać funkcję działającą jak podtrzymanie. To znaczy, że gdy załączę silnik z obrotami w lewo i nagle zachce mi się zmienić obroty na prawe to oczekuję, że wciśnięcie przycisku - obroty prawe spowoduje najpierw akcję STOP. A dopiero potem odpowiednim przyciskiem ustawie kierunek obrotów. Mam nadzieję, że w miare mnie zrozumiecie o co mi chodzi
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Nie chcę przecież akcji gdzie silnik kręci w lewo, wciskam przycisk i gwałtownie zmienia się kierunek :-O
Oczywiście fizyczny układ jest zmontowany na płytce stykowej, zamiast przekaźników zastosowałem tranzystory NPN i diody LED które będą sygnalizować stan pracy. Zapewne nie powstanie z tego układ do użytku. Interesuje mnie tylko jak to można zrealizować.
Kod zamieszczam poniżej:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Myślałem o zastosowaniu dwóch funkcji if z warunkiem, że jeśli PRAWO wciśnięty to LEWO zablokowane i w drugą stronę podobnie, bądź po prostu jeśli PRAWO wciśnięty, to wciskanie LEWO nie zadzała, Trzeba Wcisnąć STOP i dopiero po tym LEWO . Ale jak to zrealizować? I czy to musi się znajdować w kodzie w miejscu gdzie sprawdza czy przycisk jest wciśnięty? Może chociaż jakaś podpowiedź:)
Druga sprawa to, że w Eclipse gdy piszę kod i w komentarzu chcę napisać literę "ć", wciskając "alt+c" wyskakuje mi okno Folder Selection. Można jakoś to zmienić?