Witam,
Tak jak w temacie potrzebuję zaprojektować takie urządzenie na zakres temperatur -50 do 320 stopni. Forum przekopałem i widziałem wiele różnych schematów ale nie wiem, który jest na prawdę wartościowy. Problemem jest też to, że nie chodzi o wykonanie samego urządzenie tylko właśnie o projekt na zaliczenie na uczelnii.
Także muszę wiedzieć czemu takie elementy a nie inne i o takich wartościach a dodatkowo część analogową muszę zasymulować LTSpice, którego nie znam.
Ogólną koncepcję, to z czego powinno być zbudowane urządzenie już mam, to jest:
- pt 100 w układzie mostkowym
- wzmacniacz pomiarowy- scalonylub na wzmacniaczach operacyjnych
- mikroprocesor
- wyświetlacz 16x2
- 2 klawisze
- część mocowa do sterowania grzałką
I o ile ogólna koncepcja jest łatwa do stworzenia to ze szczegółami już gorzej.
Wzmacniacz operacyjny- myślałem o AD623 lub układzie na LM358 ale nie wiem co lepsze. Gdy bym to robił dla siebie to wziął bym AD623 bo prościej ale z racji tego, że to uczelniany projekt to muszę wziąć pod uwagę cenę, no i jak zasymulować taki układ w LTSpice?
Reszta układu to nie problem- uC, podłączenie zasilania, wyświetlacza z tym sobie poradzę. Napewno będę dopytywał jeszcze o program ale na razie chciałbym ogarnąć tylko podłączenie czujnika do mikroprocesora.
Na LM358 znalazłem coś takiego
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/16062/4152f57cef937c58955cdad3b1b03b53.png)
Projekt urządzenia do pomiaru i regulacji temperatury PT100
I możliwe, że taki układ bym zastosował tylko mam do niego kilka pytań.
Po pierwsze to tutaj tylko wykorzystuje 2 wzmacniacze a gdzieś czytałem, że wzmacniacz pomiarowy to taki zbudowany z 3 operacyjnych. Więc czemu tutaj tylko 2 , jak to wpłynie na dokładność pomiaru?
Po drugie interesują mnie wartości rezystorów mostka i tych przy wzmacniaczach.
Rozumiem, że rezystorem R5 reguluje dolny zakres mierzonej temperatury, dla którego na wyjściu układu będę miał 0V? A co z rezystorami R3 i R4 wiem, że muszą być takie same ale czemu akurat po 4,7k?
Dalej wzmacniacz U1B ma wzmocnienie 1. Rozumiem, że ten wzmacniacz jest po to żeby zamienić różnice miedzy punktami mostka na jeden sygnał. Rezystory R9 i R6 ustalają jego wzmocnienie tak? Tylko czemu znowu 220K? No i rezystory R8, R7 , po co one są nie mam zielonego pojęcia. Wydawało mi się, że R8 podciąga wejście nieodwracające do masy i wzmacniacz jest odwracający, tylko po co? czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
Co do wzmacniacza U1A to nie za bardzo wiem po co ten kondensator C1 i czemu o takiej wartości.? Rezystor R11 i dioda D1 rozumiem, że tworzą swoisty stabilizator napięcia?
No i na koniec jedno pytanie odnośnie zasilania wzmacniaczy.
Rozumiem,że wzmacniacze muszą być zasilane większym napięciem niż oczekiwane na wyjściu układu ze względu na to, że nie są rail to rail.?
Wiem, że zadaje dużo dla niektórych dziwnych i banalnych pytań i, że jeśli się za coś takiego zabieram to powinienem najpierw zacząć od uzupełnienia wiedzy ale niestety tak się składa, że czas goni a natłok obowiązków nie pozwala na odpowiednie zagłębienie w temat. Także z góry przepraszam wszystkich urażonych poziomem mojej niewiedzy i mimo wszystko proszę o pomoc
Pozdrawiam Tomek