Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 04:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2017, o 18:45 
Nowy

Witam,
Tak jak w temacie potrzebuję zaprojektować takie urządzenie na zakres temperatur -50 do 320 stopni. Forum przekopałem i widziałem wiele różnych schematów ale nie wiem, który jest na prawdę wartościowy. Problemem jest też to, że nie chodzi o wykonanie samego urządzenie tylko właśnie o projekt na zaliczenie na uczelnii.
Także muszę wiedzieć czemu takie elementy a nie inne i o takich wartościach a dodatkowo część analogową muszę zasymulować LTSpice, którego nie znam.

Ogólną koncepcję, to z czego powinno być zbudowane urządzenie już mam, to jest:

- pt 100 w układzie mostkowym
- wzmacniacz pomiarowy- scalonylub na wzmacniaczach operacyjnych
- mikroprocesor
- wyświetlacz 16x2
- 2 klawisze
- część mocowa do sterowania grzałką

I o ile ogólna koncepcja jest łatwa do stworzenia to ze szczegółami już gorzej.

Wzmacniacz operacyjny- myślałem o AD623 lub układzie na LM358 ale nie wiem co lepsze. Gdy bym to robił dla siebie to wziął bym AD623 bo prościej ale z racji tego, że to uczelniany projekt to muszę wziąć pod uwagę cenę, no i jak zasymulować taki układ w LTSpice?

Reszta układu to nie problem- uC, podłączenie zasilania, wyświetlacza z tym sobie poradzę. Napewno będę dopytywał jeszcze o program ale na razie chciałbym ogarnąć tylko podłączenie czujnika do mikroprocesora.

Na LM358 znalazłem coś takiego
Obrazek
Projekt urządzenia do pomiaru i regulacji temperatury PT100

I możliwe, że taki układ bym zastosował tylko mam do niego kilka pytań.

Po pierwsze to tutaj tylko wykorzystuje 2 wzmacniacze a gdzieś czytałem, że wzmacniacz pomiarowy to taki zbudowany z 3 operacyjnych. Więc czemu tutaj tylko 2 , jak to wpłynie na dokładność pomiaru?

Po drugie interesują mnie wartości rezystorów mostka i tych przy wzmacniaczach.
Rozumiem, że rezystorem R5 reguluje dolny zakres mierzonej temperatury, dla którego na wyjściu układu będę miał 0V? A co z rezystorami R3 i R4 wiem, że muszą być takie same ale czemu akurat po 4,7k?

Dalej wzmacniacz U1B ma wzmocnienie 1. Rozumiem, że ten wzmacniacz jest po to żeby zamienić różnice miedzy punktami mostka na jeden sygnał. Rezystory R9 i R6 ustalają jego wzmocnienie tak? Tylko czemu znowu 220K? No i rezystory R8, R7 , po co one są nie mam zielonego pojęcia. Wydawało mi się, że R8 podciąga wejście nieodwracające do masy i wzmacniacz jest odwracający, tylko po co? czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Co do wzmacniacza U1A to nie za bardzo wiem po co ten kondensator C1 i czemu o takiej wartości.? Rezystor R11 i dioda D1 rozumiem, że tworzą swoisty stabilizator napięcia?

No i na koniec jedno pytanie odnośnie zasilania wzmacniaczy.
Rozumiem,że wzmacniacze muszą być zasilane większym napięciem niż oczekiwane na wyjściu układu ze względu na to, że nie są rail to rail.?

Wiem, że zadaje dużo dla niektórych dziwnych i banalnych pytań i, że jeśli się za coś takiego zabieram to powinienem najpierw zacząć od uzupełnienia wiedzy ale niestety tak się składa, że czas goni a natłok obowiązków nie pozwala na odpowiednie zagłębienie w temat. Także z góry przepraszam wszystkich urażonych poziomem mojej niewiedzy i mimo wszystko proszę o pomoc :D
Pozdrawiam Tomek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 19:34 
Nowy

Kolego żeby zrozumieć działanie wzmacniaczy operacyjnych polecam ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=dB7-B02_ytw
Który powinien Ci wyjaśnić dlaczego takie rezystory a nie inne.
Po zatym w celu poprawy dokładności i stabilności zaleca się stosować podłączenie czujnika
PT 100 trzema przewodami.

PostNapisane: 7 sty 2017, o 20:12 
Użytkownik

Cześć

Widzę że masz wiele pytań, prawie wszystkie odpowiedzi znajdziesz w książce Pana Góreckiego "Wzmacniacze operacyjne" tam są też przykłady.

Konstrukcja układu powyżej przewiduje cechy pozwalające mierzyć wartości w miarę dokładnie.
Polecam tą książkę bo jest według mnie najbardziej praktyczną książką z przykładami i szczegółowymi wyjaśnieniami.

Jeśli chodzi o Twój projekt to polecam nieco inne podejście, jak to mój znajomy powiada "niema problemu w elektronice na który by nie było układu scalonego" :)

Zamiast układu analogowego zastosuj jakiś układ o nazwie "RTD to Digital Converter" odrazu masz cyfrowe wyjście i wartość, pomijasz wszystkie problemy dla PT100 są układy do podłączania w wersji dwu lub więcej przewodowej, popatrz na układ MAX31865 poszukaj podobnego tańszego lub takiej oferty gdzie przy dużej ilości będą znacznie tańsze, wtedy masz dobre argument, o niebo lepsza dokładność i przy masowej produkcji umiarkowana cena. Pomijając już kłopoty analogowe Twojego układu i zapewnienie prądu spoczynkowego PT100

Jeśli to Ci jeszcze nie wystarczy możesz zastosować termoparę z dedykowanym układem i porównać jak to cenowo wygląda

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 sty 2017, o 20:22 
Nowy

Czy zastosowane przeze mnie podłączenie nie jest właśnie 3-przewodowe? Tak ja na tym obrazku?
Obrazek
Chyba, że coś źle rozumuję.
A co powiecie na ten schemat:
Obrazek
Wiem, że nie zbyt dobra rozdzielczość ale nie mogę znaleźć w większej. Głównie chodzi mi o podłączenie Pt100. Tutaj chyba jest czteroprzewodowe tak? A prąd płynący przez czujnik ustalony jest przez źródło prądowe. Czy taki sposób jest lepszy?

PostNapisane: 7 sty 2017, o 20:50 
Użytkownik

Może mało w temacie ale po co para komplementarna do mosfeta, jak już tak chcesz robić wystarczy 1 tranzystor.

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 sty 2017, o 21:00 
Nowy

Też na to zwróciłem uwagę. Ale akurat w tej chwili to nie jest mój największy problem.
Tak jak pisałem na razie chciałbym się skupić na samym uzyskaniu porządanego sygnału z czujnika
Także czy ten drugi schemat jest lepszy? I na co zwrócić uwagę przy doborze wzmacniacza?

PostNapisane: 8 sty 2017, o 08:46 
Użytkownik

mrek33 napisał(a):
Po zatym w celu poprawy dokładności i stabilności zaleca się stosować podłączenie czujnika

Dokładniej to pomiar czteroprzewodowy - by skompensować wpływ rezystancji przewodów. Dodatkowo zamiast PT100 użyć można PT1000.

PostNapisane: 8 sty 2017, o 12:59 
Nowy

No dobrze, a który schemat lepszy? Chyba ten ze źródłem prądowym?
A odnośnie MCP to zakładam, że musiałbym wykorzystać któryś schemat z noty, tylko który? Jaka jest różnica w działaniu pomiędzy tym na dwóch wzmacniaczach a tym na trzech ? No i po co mi Vref? Co z nim zrobić ?
Obrazek

Ostatnio edytowano 8 sty 2017, o 15:31 przez tomciu1, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 8 sty 2017, o 15:29 
Nowy

PJS napisał(a):
mrek33 napisał(a):

Dokładniej to pomiar czteroprzewodowy - by skompensować wpływ rezystancji przewodów. Dodatkowo zamiast PT100 użyć można PT1000.

Połączenie czteroprzewodowe stosowane jest głównie w laboratoriach , niewielki wzrost dokładności w porównaniu do zasilania trójprzewodowego natomiast rozwiązanie sporo droższe.

Polecam lekturę:
http://www.elektroinzynieria.pl/artykuly/pomiar-temperatury-czujniki-rezystancyjne-kompensacja-temperatury--61387-6

PostNapisane: 8 sty 2017, o 15:33 
Nowy

No dobrze a czy mógłby się kolega ustosukować do schematów z noty MCP ? Co mi daje układ trzech wzmacniaczy względem tego z dwóch? I do czego jest Vref?

Strefa czasowa: UTC + 1