witam,
podepnę się gdyż mam podobny problem pierwszy rząd na LCD to same prostokąty.
program i biblioteki:
main.c praktycznie tak jak w otrginale
lcd44780.h :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
[ szanowny panie kolego - pomyśl sobie przez chwileczkę, po co ja mam pisać książki i kody ... skoro każdy sobie wejdzie na dowolne forum i podzieli się tymi kodami ? ... po co publikujesz biblioteki z książki ? Nie widziałeś na stopce redakcyjnej na pierwszej stronie, że tak w ogóle to to jest nielegalne bez zgody autora? A ja zawsze proszę .... proszę, o zrozumienie - czyli skoro książka pomaga i się podoba to proszę nie udostępniac kodów w niej zawartych bibliotek - ty na tym forum zresztą tym bardziej każdy ma tę książkę. Więc proszę pomyśl o tym na przyszłość - mirekk36 ]
[ wystarczyło pokazać np część pliku *.h to co zostawiłem żeby pokazać jak skonfigurowałeś LCD - mirekk36 ]czyli jak widać za dużych zmian od oryginału nie potworzyłem.
używam płytki atb i programatora usbasp wszystko od p.Mirka

O ile przy dołączonym mikro kontrolerze udali się zaprogramować i na płytce wyświetliło się to co miało się wyświetlić to jak podmieniłem mikro na inna atmege32 jest problem prosto katy w pierwszej linii.
pomyślałem procek długo leżał w szufladzie pewnie jest "walnięty" wiec pobiegłem do sklepu i kupiłem:
2xAtmega 32
Atmega 16
Atmega 8
wszystkie procki sprawnie radzą sobie z miganiem diody wiec chyba nie sa uszkodzone
dokonywałem zmian w programie przy każdej zmianie atmeg w mkAVRCalc ustawialem na 8 MHZ i nic nie pomaga.
złożyłem nawet na płytce stykowej prosty układ z lcd i dalej nic
Moje pytanie czy jest jakiś myk aby to ruszyło?
przegladam forum ogladam filmiki i a