Dziś wypada kolejna rocznica jak jestem z moją narzeczoną, dzień ślubu jest coraz bliżej.
Zainspirowany pomysłem kolegi Wojtka, wpadłem na pomysł zbudowania zegara z WiFi, który oprócz wyświetlania czasu w tradycyjny sposób odliczałby czas do ślubu.
Koncepcja była przeze mnie zmieniana kilka razy, jednak to co zrealizowałem wygląda tak:
Jak widać jest to pudełko w którym wyciąłem otwór na wyświetlacz LED, w tym momencie pokazujący liczbę dni do wydarzenia.
Do wieczka od środka jest przymocowane (na zawiasach) lusterko. Elektronika znajduje się w plastikowej obudowie.
W obudowie tej wyciąłem szczeliny na piny wyświetlacza, który podłączony jest przewodami do płytki.
Na powyższych zdjęciach widać zarówno tryb wyświetlania godzin jak i dni do ślubu.
Sama elektronika wygląda następująco (zdjęcia zrobione jeszcze w trakcie prac, płytka nie wyczyszczona):
Ta mała płytka z PCF8583 nie była przewidziana, niestety popełniłem błąd przy projektowaniu PCB, przez co nie mogłem uruchomić RTC. Została wykonana na szybko, ręcznie rysowana.
Mimo, że musiałem ją tak połatać, to działa dość dobrze.
Wygięte złącza wynikają z tego, że przewidziałem zbyt mało miejsca w obudowie.
Chciałbym w przyszłości jeszcze zrobić stronę konfiguracyjną i dołożyć termometry na 1wire, na które przewidziałem miejsce i złącze.