Zgred napisał(a):
Pytanie dotyczy tego, na jakich zasadach można ich używać?
Czy służą wyłącznie nauce, czy też na zasadach GNU?
Co jeśli ktoś chciałby wykorzystać je w swoich projektach na etapie komercyjnym?
Dosyć często piszę na ten temat
Wszystkie kody z książki, nawet te biblioteki - chociaż nie wszystkie z nich proponowałbym traktować jako gotowe zoptymalizowane biblioteki, dlatego że były one tworzone do celów dydaktycznych. Zdecydowanie inaczej jest już w drugiej książce, gdzie są rzeczywiście zoptymalizowane i gotowe do wykorzystania biblioteki....
To jednak każdy kod z książek można wykorzystywać DOWOLNIE zarówno do celów nauki, do celów niekomercyjnych ale także z powodzeniem do celów komercyjnych. Jestem wręcz za tym, żeby wiedza przekazana w książce przydała się do wykorzystania jej zarobkowo - aby jak najszybciej zwróciły się także pod tym względem nakłady czytelnika na zakup książek czy czas poświęcony na naukę.
Proszę TYLKO o JEDNO, proszę nie udostępniać kodów źródłowych na zewnątrz, szczególnie na wszelakiego rodzaju forach internetowych, blogach itp. Ale chodzi tu tylko o
kody źródłowe - bo skompilowane wsady... hmmm można robić z nimi co się żywnie czytelnikowi podoba.
Więc mam nadzieję, że to są przyjazne warunki ?
www.youtube.com/mirekk36 ]