Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 11:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: RS 232
PostNapisane: 23 paź 2012, o 16:27 
Nowy

Witam, dobrnąłem w doświadczeniach do zagadnień związanych z RS 232, ponieważ wyszukiwarka nie znalazła żadnych wątków na tym forum, toteż zapytałem o parę rzeczy p. Mirka i tak zanim przejdę do rzeczy przytoczę parę punktów z tej rozmowy, które mogą być istotne dla osób na takim etapie na jakim ja jestem w obecnej chwili:
1 Komunikacja Rs 232 działa po kablu USB - instalując ATB Managera pojawia się wirtualny port com (u mnie com9)i wszystko gra. W związku z tym nie ma konieczności podpinania osobnych kabli (do złącza RS o ile ktoś je ma w kompie). Jeśli już ktoś by chciał, to sam kabel nie wystarczy bo potrzebny jest układ sprzęgający (np.MAX 232) ze względu na różnicę poziomów napięć.

2 Trzeba pamiętać ,aby pozostawić w spokoju piny PD0 i PD1 bo one odpowiadają za tę komunikacje, użycie ich do innych celów może zakłócić działanie a w skrajnych przypadkach doprowadzić do uszkodzenia kontrolera albo Bóg wie czego. Jeśli zaś te piny w ogóle używamy np w innym programie , to trzeba pamiętać o rozłączeniu zworek TX RX zlokalizowanych pomiędzy gniazdem USB a procesorem

Chyba w skrócie zawarłem najistotniejsze sprawy. Odpaliłem Hyper Terminal Private Edition, wgrałem program z płyty i........ niestety pojawiają się krzaczki co oznacza że coś tam sobie leci ale to chyba nie to co powinno
(ˆ¨Áᒈ¨Ńá(ᒈ(‘ᒈ(ˇá(±ᒈ(ᒈ(‘ᒈ(ˇá(±ᒈ(Áᒈ(Ńᨁᒈ
„¶T°Ý¦Ä]¦,’ˆ¨±ᨁᒈ¨‘ᒈ¨ˇᨱᒈ¨Áᒈ¨Ńá(
ĺ(‹咈(«咈(«ĺ(Ëĺ’)
oto przykład co pojawia się w oknie HYPER TERMINALA parametry odbioru 9600 8-N-1
Nie mam pomysłu co przeoczyłem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: RS 232
PostNapisane: 23 paź 2012, o 16:48 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jak w programie i terminalu masz tą samą prędkość to zostaje tylko ustawienie fusebitów procesora na odpowiednie źródło taktowania.

PostNapisane: 23 paź 2012, o 18:31 
Moderator

Dokładnie jak mówi kolega wyżej - przede wszystkim, sprawdź:

1. jak masz ustawione fusebity (może zrzut ekranu z kAvrCalculator?)
2. jak masz ustawioną częstotliwość taktowania w projekcie w ECLIPSE? (No właśnie a korzystasz z ECLIPSE? mam nadzieję że tak ;)
3. Pokaż fragment kodu źródłowego z pliku main.c , którym się posługujesz ( sam main.c - nie trzeba tu wklejać kodów bibliotek np UART z książki ok?)

to szybko dojdziemy co jest jeszcze nie tak ;)

PostNapisane: 23 paź 2012, o 21:16 
Użytkownik

A ja z kolei miałem podobną sytuację z Hyper Terminalem, ale z odbiorem (wyświetlałem na LCD w ATB). Co drugi znak był krzak.
Odpaliłem na Putty i wszystko zaczęło działać. :)

PostNapisane: 23 paź 2012, o 23:32 
Nowy

WItam, dzięki za informacje, sprawa wygląda tak:
oczywiście używam eclipse, tam jest projekt 07 UART a w nim plik main.c , jest też katalog MKUART do którego odwołuje się plik main.c a wnim plik mkuart.h w którym zdefiniowana jest prędkość (#define UART_BAUD 9600 // tu definiujemy interesującą nas prędkość).Plik main c opisany jest jako kalibracja oscylatora, nic a w nim ani w projekcie nie zostało zmienione, po prostu plik został skompilowany i wgrany do AVR-a, odpaliłem w kompie Hyper Terminal i widzę żuczki, poprzednio kompilowane programy chodziły bez zastrzeżeń. Co do fus bitów to :FUSY WŁAŚCIWOŚCI - odznaczony jest SPI i BOOTRST (poz. 5 i 8), FUSY MANUALNE - Spien i BOOTRST, FUSY UPROSZCZONE - taktowanie > 8 Mhz , Jtag wyłączony. Hyper Terminal ma ustawione parametry : 9600-8N-1 i oczywiscie odczytuje krzaczki:)))) Może coś w projekcie nalezy wywalić z kompilacji.

PostNapisane: 24 paź 2012, o 07:20 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Projekt 07_UART opisuje kalibrację wewnętrznego oscylatora. Uruchom MkAvrCalclator, wejdź we fusy uproszczone i ustaw Wewnętrzny oscylator - 8MHz.
PS.
Możesz oczywiście korzystać z zewnętrznego, ale on nie wymaga kalibracji. Wtedy należy pamiętać, aby wejść w Project->Properties->AVR->Target Hardware i ustawić taką wartość MCU Clock Frequency jaką ma zewnętrzny kwarc.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 paź 2012, o 07:33 
Moderator

Krauser napisał(a):
Wtedy należy pamiętać, aby wejść w

Project->Properties->AVR->Target Hardware.

Praktycznie w każdym projekcie z tych lekcji trzeba sprawdzać sobie jak ustawione jest taktowanie w projekcie .... ponieważ różne lekcje były tworzone przy różnym taktowaniu. Najczęściej 8MHz lub 11,0592MHz ale czasem jeszcze inaczej. Więc to jest PODSTAWA - sprawdzanie tego ustawienia i ew albo jego zmiana na rekompilacja z opcją CLEAN, albo zmiana fusów w procku.

Poza tym ta lekcja 07 - jak pisze DOKŁADNIE kolega wyżej -da efekt TYLKO dla wewn. oscylatora 8MHz a nie zewnętrznego kwarca. Tzn przy kwarcu zewn. po prostu cały czas będzie wszystko widać prawidłowo w terminalu. Tymczasem w tym ćwiczeniu chodzi o to aby sprawdzić jak zachowuje się transmisja przy rozkalibrowaniu za pomocą rejestru OSCCAL. A więc ma to się zachowywać tak jak na rysunku (zdjęciu) z terminala które jest w książce.

Dodam, że w LEKCJACH VIDEO , które są na płycie DVD dołączonej do książki jest pokazane dokładnie jak ustawia się taktowanie dla danego projektu w ECLIPSE.

proszę wszystko obejrzeć, sprawdzić - ew jeszcze raz przeczytać ten rozdział o tej lekcji - bo tam też o tym zdaje się piszę - i dać tu znać czy poszło - czy jeszcze coś jest nie tak - OK ?

PostNapisane: 24 paź 2012, o 08:39 
Nowy

Ogłaszam ,że stał się cud i wszystko działa, tylko wcześniej w eclipse pobrałem częstotliwość oscylatora z procka tak jak sugerował Krauser i teraz jest tak:
Test UART, wartosc OSCCAL = 200
Test UART, wartosc OSCCAL = 201
Test UART, wartosc OSCCAL = 161
Test UART, wartosc OSCCAL = 162
Test UART, wartosc OSCCAL = 163
Test UART, wartosc OSCCAL = 164
itd,itp
Pozwolę sobie poruszyć przy tej okazji zupełnie inny temat a mianowicie:
Im dalej w las tym więcej drzew, wiec kolejne lekcje zawierają coraz więcej plików czy tez bibliotek stworzonych przez autora. Pytanie dotyczy tego, na jakich zasadach można ich używać?
Czy służą wyłącznie nauce, czy też na zasadach GNU?
Co jeśli ktoś chciałby wykorzystać je w swoich projektach na etapie komercyjnym?

PostNapisane: 24 paź 2012, o 08:54 
Moderator

Zgred napisał(a):
Pytanie dotyczy tego, na jakich zasadach można ich używać?
Czy służą wyłącznie nauce, czy też na zasadach GNU?
Co jeśli ktoś chciałby wykorzystać je w swoich projektach na etapie komercyjnym?

Dosyć często piszę na ten temat ;)

Wszystkie kody z książki, nawet te biblioteki - chociaż nie wszystkie z nich proponowałbym traktować jako gotowe zoptymalizowane biblioteki, dlatego że były one tworzone do celów dydaktycznych. Zdecydowanie inaczej jest już w drugiej książce, gdzie są rzeczywiście zoptymalizowane i gotowe do wykorzystania biblioteki....

To jednak każdy kod z książek można wykorzystywać DOWOLNIE zarówno do celów nauki, do celów niekomercyjnych ale także z powodzeniem do celów komercyjnych. Jestem wręcz za tym, żeby wiedza przekazana w książce przydała się do wykorzystania jej zarobkowo - aby jak najszybciej zwróciły się także pod tym względem nakłady czytelnika na zakup książek czy czas poświęcony na naukę.

Proszę TYLKO o JEDNO, proszę nie udostępniać kodów źródłowych na zewnątrz, szczególnie na wszelakiego rodzaju forach internetowych, blogach itp. Ale chodzi tu tylko o kody źródłowe - bo skompilowane wsady... hmmm można robić z nimi co się żywnie czytelnikowi podoba.

Więc mam nadzieję, że to są przyjazne warunki ? ;)

PostNapisane: 27 paź 2012, o 19:20 
Użytkownik

Witam, mój problem polega na tym, że nic się nie wyswietla. Pracuje na WIN 7, Eclipse, program z płytki.
Oto moja konfiguracja:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dodam tylko, że zworki J6 i J7 mam załączone. I nic nie podłączone do nóżek procesora.

PostNapisane: 27 paź 2012, o 19:52 
Moderator

Pic14kk --> ale o co chodzi ?

Bo tak jakoś bez związku jakby napisałeś w tym wątku ... Panowie jak coś to zakładajcie oddzielne tematy - bo ciężko się tak połapać :(

kod z książki nie może nie działać w ogóle, coś musisz źle robić - ale za mało danych. A skąd wiesz że port to COM13, a po co Flow control używasz ??? ma być NONE

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

aha - a jak dioda Tx - nie mruga sobie jak procek coś wysyła ?

PostNapisane: 27 paź 2012, o 19:58 
Użytkownik

COM13, bo taki mi się wyswietla po połączeniu w programie ATBMenager.

Jak włącze putty i otworzę terminal , to po wcisnieciu dowolnego klawisza zapali się dioda RXD

Natomiast dioda TXD nie mruga w ogóle...
Nie wiem też gdzie ustawić to Flow Control...

PostNapisane: 27 paź 2012, o 20:30 
Moderator

A no to czyli z terminala dane przylatują czyli ten tor jest OK?

Jak to nie wiesz gdzie Ustawić Flow Control jak na screenie z Putty masz na dole to rozwijane pole i tam masz ustawione XON/XOFF - no wystarczy rozwinąć i wybrać None

ale ok ... skoro nie miga dioda Tx to to coś wygląda jakby procek nie nadawał .... jest to o tyle dziwne że niemożliwe - ponieważ akurat KAŻDY ale to KAŻDY zestaw osobiście przed wysłaniem testuję za pomocą programu MkBootloader z wgranym bootloaderem do procesora. I komunikacja ZAWSZE jest w dwie strony.

Pokaż więc - tzn wklej tutaj kod ale TYLKO z pliku main.c który to testujesz ...

a przy okazji sprawdź miernikiem (brzęczykiem) czy gdy założone są te dwie zworki to czy masz połączenia pomiędzy nogami procka PD0 i PD1 wraz z pinami TX oraz RX przejściówki USB/RS232

PostNapisane: 27 paź 2012, o 23:19 
Użytkownik

źródłem problemu była źle ustawiona zworka :P

Ale nadal występują problemy.
Po podłączeniu kabla ATB Menager wykrywa port, miga dioda od zasilania, włączam putty, to gaŚnie ;/
Tak samo z hyperterminalem...
Nadawanie nadal działa bez zarzutu

PostNapisane: 27 paź 2012, o 23:43 
Moderator

Dioda zasilania nie może migać bo jest na stałe podłączona do zasilania. jej kolor jest zielony, więc znowu coś nie tak podajesz informacje :(

Napisz jaki kolor ma ta migająca dioda?
Czy zasilasz zestaw z USB???? Jeśli nie to zasil na chwilę i sprawdź

PostNapisane: 28 paź 2012, o 11:40 
Użytkownik

Oczywiscie znowu popełniłem trywialny błąd :P
Po podłączeniu kabla ATB Menager wykrywa port, miga dioda TXD, włączam putty, to gaŚnie ;/
Wyłączam putty znowu zaczyna migać...

PostNapisane: 28 paź 2012, o 16:04 
Moderator

No więc jeśli wszystko działa poprawnie to ok

PostNapisane: 28 paź 2012, o 16:31 
Użytkownik

No wszystko by było fajne, gdyby w terminalu coś się pojawiło xD

PostNapisane: 28 paź 2012, o 16:38 
Moderator

Pic14kk napisał(a):
źródłem problemu była źle ustawiona zworka :P

Naprawdę chciałbym pomóc - ale no nie mam jak - po tym w jaki sposób opisujesz swoje problemy :( .... teraz to już totalnie NIC nie rozumiem :(

złap mnie na Skype (nick: mirekk36) ale ze słuchawkami i mikrofonem albo zadzwoń do firmy - bo widać , że tą drogą nie dojdziemy do porozumienia. Ja w razie czego jestem do dyspozycji.

Strefa czasowa: UTC + 1