Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lut 2025, o 00:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 paź 2016, o 08:44 
Nowy

Witam, po przerwie :) chwilke mnie nie było na forum bo postanowiłem douczyć sie z elektroniki zanim zaczne robić coś konkretnego na mikrokontrolerach. Zbudowałem taki oto układ:
Obrazek

Miał on działać jak "czujnik dotykowy", po zamknięciu obwodu palcami dioda powinna swiecić i tak działał. Jednak gdy dotykałem tylko jednego styku(od rezystora 100k) układ również działał i dioda świeciła, gdy ten styk podłączyłem do metalowego walca tez sam efekt z tym, że jeżeli walec był malutki to dioda jaśniała podczas przybliżania palca do tego walca(bez dotykania). Dioda czerwona, masa oczywiscie do minusa baterii.

Prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego układ działa w ten sposób(działanie układu darlingtona rozumiem) i co sie dzieje na bazie pierwszego tranzystora.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 paź 2016, o 11:08 
Użytkownik

To zjawisko spowodowane jest obecnością pola elektromagnetycznego. Baza pierwszego tranzystora staje się anteną a cały układ (który ma duże wzmocnienie) odbiornikiem.
Musisz zablokować bazę jakiś kondensatorem do masy..

PostNapisane: 29 paź 2016, o 11:19 
Użytkownik

Układ darglingtona charakteryzuje się dużym wzmocnieniem. Nawet niewielki prąd wpływający do bazy pierwszego tranzystora (tego po lewej stronie) jest wzmacniany i wpływa do drugiego tranzystora który również go wzmacnia i to powoduje że dioda się zaświeci. Pytanie tylko skąd bierze się ten prąd skoro tylko zbliżasz palca i nie ma fizycznego kontaktu? To jest związane z malutkimi pojemnościami i ogromnymi rezystancjami np. wilgotnego powietrza. Bardzo ważne jest z czego zasilasz taki układ.
Układ zasilany z zasilacza wtyczkowego będzie bardzo czuły na takie zbliżanie palca ponieważ jest on wpięty do sieci energetycznej a ta otacza nas z kazdej strony, występują sprzężenia z pobliskimi przewodami a także z ziemią. To zjawisko daje się we znaki bardzo mocno w obwodach prądu zmiennego (sieć energetyczna).
Jeżeli zasilisz ukłąd z malutkiej baterii to efekt zaświecania diody podczas zbliżania palca dalej wystąpi ale nie będzie tak silny.
Co do tego walca który podłączyłeś, oczywiście wielkość takiego elementu ma znaczenie ponieważ wplywa na pojemność pomiędzy bazą pierwszego tranzystora a otoczeniem.
Mam nadzieję że choć trochę rozjaśniłem. Dogłębnie jest to wytłumaczone w EDW w praktycznym kursie elektroniki PKE.
Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1