Witam.
Na początek zaznaczam, że jestem bardzo początkujący w temacie dlatego proszę o wyrozumiałość.
Piszę programik z EF6 Code First. Mam Dwie klasy DictionaryMaster i DictionarySlave. Jak się można domyśleć są powiązane relacją 1+M. Ppotrzebuję ustawić konkretną moją nazwę pola obsługującego relacje. O co dokładnie chodzi wyjaśniam w dalszej części.
Klasy wyglądają następująco
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Migracja tworzy mi następujący kod tworzący tabele
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak widać w tabeli 'dictionaryslave' niejako od zaplecza zostało stworzone pole 'DictionaryMaster_ID' jako klucz obcy do obsługi relacji 1+M. Widać również że jego nazwa nie pasuje do przyjętej konwencji nazewnictwa kolumn w tabeli. Chciałbym je ustawić na 'DS_DMID'. Próbowałem zdefiniować kolejną właściwość w klasie DictionarySlave ale nie udało mi się jej podpiąć jako ForeinKey
język csharp
Mam inny zestaw klas z relacją M+N i poradziłem sobie z podobnym tematem następująco :
język csharp
I w metodzie OnModelCreating coś takiego co załatwia mi zmianę nazwy tabeli jak również własne nazwy kolumn i gitara. Mniej więcej rozumiem co poniższe robi ale niestety nie potrafię poniższego zaimplementować w tabeli podrzędnej DictionarySlave w relacji 1+M.
język csharp