Witam!
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum (chociaż przeglądam regularnie stare tematy gdy czegoś nie rozumiem, i do tej pory odpowiedzi znajdowałem), to pasowałoby się przywitać. Jestem w trakcie przerabiania ćwiczeń z BB i nasuwają mi się takie pytania:
1) Jak zmienić taktowanie uP? Na płytce testowej ATB 1.05 taktowanie ustawione jest poprzez zewnętrzny rezonator kwarcowy 11.052MHz. Załóżmy, że chciałbym zmienić jego taktowanie na np. 8MHz. Jak to ustawić? Próbuję zmienić to w MK AVR Kalkulatorze, wybierając częstotliwość na 8MHz, a następnie naciskam przycisk "ustaw". Ale po ponownym uruchomieniu komputera, z powrotem pojawia się taktowanie w opcji > 8MHz.
Gdy zmienię to w Eclipsie to częstotliwość taktowania się zmieni. Czyli jak to w końcu z tym jest?
2) Do jakich ćwiczeń z BB wymagany jest ATB Shield IO ? Da radę obejść się bez niego?
Pytanie pewnie głupie - zwłaszcza to pierwsze - ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.
I jeszcze jedno spostrzeżenie, ale tak na marginesie: zauważyłem, że tutaj ludzie pomagają, a nie tworzy się kółko wzajemnej adoracji, jak na pewnym forum na literę 'E'.