Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2016, o 18:12 
Nowy

Witam!

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum (chociaż przeglądam regularnie stare tematy gdy czegoś nie rozumiem, i do tej pory odpowiedzi znajdowałem), to pasowałoby się przywitać. Jestem w trakcie przerabiania ćwiczeń z BB i nasuwają mi się takie pytania:

1) Jak zmienić taktowanie uP? Na płytce testowej ATB 1.05 taktowanie ustawione jest poprzez zewnętrzny rezonator kwarcowy 11.052MHz. Załóżmy, że chciałbym zmienić jego taktowanie na np. 8MHz. Jak to ustawić? Próbuję zmienić to w MK AVR Kalkulatorze, wybierając częstotliwość na 8MHz, a następnie naciskam przycisk "ustaw". Ale po ponownym uruchomieniu komputera, z powrotem pojawia się taktowanie w opcji > 8MHz.
Gdy zmienię to w Eclipsie to częstotliwość taktowania się zmieni. Czyli jak to w końcu z tym jest?

2) Do jakich ćwiczeń z BB wymagany jest ATB Shield IO ? Da radę obejść się bez niego?

Pytanie pewnie głupie - zwłaszcza to pierwsze - ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.

I jeszcze jedno spostrzeżenie, ale tak na marginesie: zauważyłem, że tutaj ludzie pomagają, a nie tworzy się kółko wzajemnej adoracji, jak na pewnym forum na literę 'E'. :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 paź 2016, o 18:17 
Użytkownik

Musisz zmienić w Eclipsie, a w kalkulatorze jest ok - 8 i więcej Mhz.
Nie jest wymagana płytka, aczkolwiek tak jest wygodniej, możesz również ćwiczyć np na stykówce.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 18:21 
Użytkownik

"Ustaw" nie do tego służy.
Jak chcesz zapisać ustawioną prędkość w MK kalkulatorze, w zakładce Programator AVR, trzeba wybrać "zapis" i "Fuse bity"

Na ATB Shield IO jest ekspander portów (np. do LCD po I2C z BBv.2) i rejestr przesuwny SPI (np. wyświetlacz 7seg led z poradników Mirka).

PostNapisane: 16 paź 2016, o 18:29 
Użytkownik

mateusz251093 napisał(a):
Próbuję zmienić to w MK AVR Kalkulatorze, wybierając częstotliwość na 8MHz, a następnie naciskam przycisk "ustaw".

Wybierz częstotliwość 8MHz, a następnie w zakładce Programator AVR zaznacz: ZAPIS, Fuse bity i dopiero teraz kilknij WYKONAJ.

Zobacz tutaj masz wszystko na temat tego programu: http://atnel.pl/mkavrcalculator.html Warto poczytać.

Co do ATB Shield IO: http://atnel.pl/atb-shield-io.html ;)

Polecam ci jeszcze zainstalowanie tego programu: http://atnel.pl/atnel-video-player.html

Witamy na forum! ;)

PostNapisane: 16 paź 2016, o 18:36 
Użytkownik

Obejrzyj :

Tak jak mówią poprzednicy, nie musisz mieć Shield IO wystarczy stykówka i układy na niej, ale mając Atnelowski shield masz pewność połączeń. Ni mniej ni więcej stykówka starczy i możesz od razu kilka identycznych układów podłączyć.

Strefa czasowa: UTC + 1