MichalXY napisał(a):
dzięki temu możesz konstruować swoje moduły na mikrokontrolerze bo często może być to bardziej opłacalne od kupowania gotowych modułów które będą współpracowały ze sterownikiem PLC.
Dziwna opinia albo wyniesiona z firmy garazowej która robi automatyke dla ludzi prywatnych. Przynajmniej ja pracuję w firmie która wykonuje szafy sterownicze, oraz oprogramowanie (PLC, HMI, SCADA, IT) dla całych fabryk. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś kto wydaje kilka milionów euro na automatyke fabryki (co jest z tego co wiem ok 8-10% całej inwestycji) chciał oszczędzać na modułach i dać je hobbyście budować w domu. Moja firma też by nigdy na takie coś nie poszła, bo zaoszczędzając chociażby tysiąc czy kilka tysięcy pln mogłaby baardzo dużo stracić na serwisie takiego wynalazku w razie awarii. A HW zdalnie nie naprawisz u klienta na drugim końcu świata. A jak Ci jeszcze policzy czas postoju produkcji to możesz się mooocno zdziwić.
Co do autora postu. Jeśli kręci cię programowanie to idź tą drogą. Pracy dla programistów pełno, zarobki baardzo dobre, możliwość pracy zdalnej itp. Może teraz tego nie doceniasz, ale jak już pojawi Ci się rodzina to możesz to docenić. Przejście z jednego języka na inny też nie jest takie trudne jak ma się już wyrobione myślenie, więc i zmienić pracę dosyć łatwo.
Automatyk natomiast to wieczna tułaczka po świecie. Wielu młodych powie że fajnie bo zwiedzisz kawał świata. I faktycznie tak jest ale jak pisałem powyżej do czasu. Wielu robi żeby odłożyć kase, a później zmienia robote. Nie jest to łatwe bo praca w świecie jest faktycznie ciekawa, poznasz wiele fajnych osób itp. Zarobki też są niezłe. I pójść później do biura projektowego, albo do utrzymania ruchu gdzieś za sporo niższe stawki to trudna decyzja.
Znam ludzi którzy mają rodzinę na drugim końcu świata i widzą ją 5 tygodni w roku. Ale ta praca to ich życie. Jeśli jesteś w stanie tak żyć, i znajdziesz drugą połowę która to zaakceptuje to wybór oczywiście należy do Ciebie.