Mam do zaprezentowania projekt, który powstał na potrzeby zajęć z przedmiotu szkolnego "Badanie Układów Cyfrowych". Miałem do zrobienia dowolny układ wykorzystujący nieprogramowalne układy cyfrowe. Szukając inspiracji w internecie natknąłem się na ten film.
Po obejrzeniu dosłownie 10 sekund przystąpiłem do realizacji projektu. Na początku korzystałem z symulatora "Circuit Maker 2000", gdzie planowałem budowę układu.
Projekt się rozrastał i dalej już projektowałem schemat w Altiumie. Podczas uruchamiania pojawiły się problemy związane z błędami na schemacie i stąd na zdjęciach widać dodatkowe połączenia. Później po zmontowaniu wszystkiego jak zaplanowałem pojawił się problem z niedziałającym układem resetu. Początkowo miał on być automatyczny, ale po długich godzinach męczenia się z nim odpuściłem i wpadłem na pomysł użycia czujnika wibracji, co stało się lepszym rozwiązaniem. Mocno wentylowana obudowa została wykonana z poliwęglanu
Zapraszam do oglądania prezentacji działania gry, a później dla zainteresowanych na objaśnienie całego schematu
Mam w planach skonstruować tę grę w wersji kieszonkowej
Załącznik:
Kolko_i_krzyzyk.zip
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
Ostatnio edytowano 8 cze 2016, o 17:17 przez jacek28, łącznie edytowano 4 razy
Miałem okazję pograć w to na żywo - na szczęście już po paru dniach (ledwo bo ledwo) ale udało mi się pozbierać szczękę z podłogi gdy to zobaczyłem ... nie mogłem uwierzyć aż , że to działa bez żadnego procesora. Oj kolega NIE POSZEDŁ NA ŁATWIZNĘ ... poszedł wspaniałą drogą !
Z mojej strony MEGA GRATULACJE ! no MEGA GRATULACJE - również za ten cały opis , filmik - całą prezentację.
Jakby to powiedział mój nauczyciel od cyfrówki z Elektronika: "Ooo stary..."
Jestem rozłożony na części pierwsze, od czasu zobaczenia dekodera dla wyświetlaczy 7 segmentowych wielkości połowy tablicy szkolnej czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Pełen respekt dla ciebie mistrzu!
Zbananowany użytkownik
Genialne. Układ pod względem elektronicznym bardzo skomplikowany. Gdyby użyć AVR, wystarczyłby sam procek, i kilka drobnych elementów. Ale za to trochę zabawy z programowaniem. Tak czy inaczej frajda jest.
Wydaje mi się, że jakiś czas temu widziałem grę w kółko i krzyżyk w EP lub EDW, ale nie pamiętam jak tamta wersja była zrobiona.
Dziękuję bardzo, mam 17 lat i jestem w 2 klasie technikum elektronicznego. Obrazując sytuację - najbardziej popularnym tematem była kostka do gry na dwóch układach scalonych. Ja zawsze miałem ambicje by pokazać ze swojej strony jak najwięcej i taki projekt powstał.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości