Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lis 2024, o 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2016, o 23:23 
Nowy

Witam serdecznie.
Założyłem ten post, ponieważ Eagle niejako jest dla mnie nowym programem. W szkole (technikum) używamy tylko KiCADa, ale że mi on wybitnie nie leży, to w domu po konsultacji z moim byłym przełożonym ze stażu zainstalowałem Eagle. Program oczywiście miód - malina, ale, tak jak w tytule, mam ogromny problem z dobraniem do płytki odpowiednich conn - ów. Nie wiem czy wspomniałem, ale konstruktorem to raczej jestem mocno początkującym :P. A teraz już konkret, w czym rzecz.

Buduję sobie do domowego warsztatu zasilacz laboratoryjny z regulowanym napięciem na bazie LM723. Na płytce układowej nie montuję trafo, co chyba zrozumiałe akurat, ale też chciałem poza nią zamontować mostek prostowniczy, dwa kondorki filtrujące o pojemności 4700 uF i tranzystor wyjściowy, którego prąd emitera jest jednocześnie prądem wyjścia. Dlaczego? Kondorki są dość gabarytowe i po prostu chce je przykleić do obudowy klejem na gorąco w poziomie, a nie w pionie, bo obudowa nieskoprofilowa. Mostek i tranzystor muszą też być z kolei na radiatorze zamontowane i najprostszym rozwiązaniem wydawało mi się umieszczenie ich poza płytką i za pomocą miedzianej linki doprowadzić do płytki. Najcieńszym przewodem, który nie spowoduje mi za dużych spadków jest właśnie linka miedziana o średnicy ok. 2,5 mm. No i teraz kwestia kluczowa - jakiego conna użyć w Eagle (a potem kupić oczywiście i zamontować), żeby najlepiej pasował do takich zastosowań. Prąd maksymalny to ok. 5A. Niestety biblioteki w Eagle są dla mnie dość ogromne (zwłaszcza w porównaniu ze szkolnym okrojonym KiCADem) i nie ukrywam poza podstawowymi to się w nich gubię.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli nie ten dział :).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 10:06 
Użytkownik

Popularne złącza ARK znajdziesz w bibliotekach con-phoenix w rożnych rozstawach wyprowadzeń.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2016, o 10:46 
Użytkownik

A może tak...
EAGLE -> con-phoenix-508 -> MSTBA2
Obrazek
Obrazek
Złącze:
Obrazek
Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2016, o 12:31 
Nowy

Dziękuję za pomoc :). Dokładnie czegoś takiego szukałem :D

Edit: Ostatecznie, dobrawszy się do biblioteki phoenixa, wybrałem jednak złącze MKDSN2.5/2-5.08. Mam nadzieję, że będzie pasowało. W hurtowni złącze MSTBA2 wyglądało zgoła inaczej niż do góry i miało wyjście z bolcem, zamiast przykręcania, co trochę utrudnia montaż. Stąd taki wybór.
Bardzo byłbym zadowolony, gdyby któryś z forumowiczów jeszcze utwierdził mnie w wyborze lub wybił go z głowy, jeśli jest zły.

PostNapisane: 29 mar 2016, o 15:08 
Użytkownik

Masz jeszcze bardzo podobne elementy w bibliotece con-wago-508

Strefa czasowa: UTC + 1