Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 18:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2015, o 19:35 
Użytkownik

Autor nie spodziewał się takiego zaangażowania :) z naszej strony...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2015, o 20:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W sumie mogłem dopisać wcześniej, ale dopiero mi się przypomniało.
Chodzi o samą budowę termometrów cyfrowych.
Tak jak Mirek pisał oddziel sam czujnik od płytki (nie ważne jaki czy to cyfrowy czy analogowy).

Przeglądałem kilka konstrukcji kupionych termometrów, które mam w domu i te, które mają czujniki wlutowane w płytkę "oszukują" właśnie o ok. 1-3 st.
Mam też dwa gdzie czujnik "wisi na kabelku" i tu jest dużo lepiej, bo pewnie poprzez nóżki mniej się sam nagrzewa (a druciki je podłączające krótkie, ale cieniutkie).

Inne podejście - wywalić czujnik na zewnątrz i dać grube przewody - nie nagrzeją się od płytki.

Ale mimo to 11 st. to raczej mało możliwe z takich względów.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 20:49 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
Ale mimo to 11 st. to raczej mało możliwe z takich względów.

Wcale nie mało możliwe ....

chociaż przedstawione zdjęcia wcale nie ułatwiają wykrycia przyczyny ....

Warto zwrócić jednak uwagę, że pod wkręconymi w złącze śrubowe czujnikami, do płytki podłączony jest jakby kabel zasilacza zewnętrznego. Oczywiście dalej już tylko przypuszczam .... ale co jeśli z tyłu na PCB znajduje się np 7805 a widać że świecą wyświetlacze LED. Być może grzeje się jak oszalały i podgrzewa PCB. Złącze śrubowe ma grube nogi i zwykle spore luty, metalowe płaskie złączki w takim złączu wraz z grubymi nogami dobrze przewodzą ciepło z PCB ... czy dalej mówić ? chyba nie każdy może się domyślić co będzie dalej na takich czujnikach ....

Podkreślam to tylko moje domysły o tym grzejącym się 7805 z tyłu PCB .... ale gdyby tak było to chyba nie ma co się dziwić różnicy 11 st C hmmm ?

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 21:02 
Użytkownik

Przy moim zegarku od przetworniczki na lm grzało 8 stponi i czujnik musiał iść w inne miejsce. Więc teoria mirka jest prawdopodobna.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 22:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kurza melodia.
Chyba Mirku Ty masz oko od razu z analizatorem schematów i płytek ;).
Aż takiego podgrzania się nie spodziewałem, ale faktycznie możecie mieć rację.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Swoją drogą to ponad 30 st. C to się już "paluchem" bez problemu da wyczuć szczególnie drugi przykładając do tego drugiego czujnika.
Takie niezbyt naukowe badanie może faktycznie nakierować na rozwiązanie ;).

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 07:42 

Grzegorz... napisał(a):
Chyba Mirku Ty masz oko od razu z analizatorem schematów i płytek

To kwestia doświadczenia, po pewnym czasie rzut okiem na płytkę i już wiadomo, czy ktoś to projektował z głową, czy tylko mu się elementy z wiaderka wysypały ;).

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 08:48 
Użytkownik

Panowie,

Nie wiem dlaczego nie otrzymywałem powiadomień o nowych postach (tak wiem - jak się nie przeczyta jakiejś wiadomości to nie dostaje się kolejnych powiadomień). Przepraszam ale miałem inne zajęcia przez ostatnie dwa wieczory. Ja tak tego nie zostawię i będę szukał przyczyny. Wczoraj otrzymałem "na bank" dobry czujnik temp. DS18B20 od kolegi. Najpóźniej jutro napiszę co zrobiłem i jakie są efekty.
Offset -12st. od zmierzonej temp. to dla mnie ostateczność.

Gwoli ścisłości - ja nie awanturuję się o różnicę ~1st. pomiędzy czujnikami a o blisko 12st. pomiędzy każdym DS18(B)20 a tym wbudowanym w RTC DS3132.

Nigdzie nie zniknąłem.

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 10:02 
Moderator

main.c napisał(a):
Gwoli ścisłości - ja nie awanturuję się o różnicę ~1st. pomiędzy czujnikami a o blisko 12st. pomiędzy każdym DS18(B)20 a tym wbudowanym w RTC DS3132.

Dletego przeczytaj to co proponowałem żeby wypróbować i daj znać jak poszło .... Bo to oczywista sprawa że tak duża różnica to nie jest żadna tam wadliwa partia. Kiedyś gdy były one wadliwe to miały właśnie różnice max 1-2 stopnia.

Poczytaj wątek

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 21:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Poczytaj wątek

w szczególności to co mirek napisał o stabilizatorze i to co ja napisałem o przetwornicy

topic11235.html#p125255

PostNapisane: 5 kwi 2015, o 09:46 
Użytkownik

Sprawa rozwiązana. Zamontowane tymczasowo czujniki temp. wkręcone w złącze śrubowe poprzez nóżki odbierały temperaturę na płytce przez co wynik był sfałszowany. Chciałem sprawdzić szybko czy odczyt temperatury działa, zanim rozmieszczę czujniki na przewodach w docelowych miejscach ale nie wziąłem pod uwagę tego efektu.
Dziękuję za pomoc.
Obrazek

PostNapisane: 25 mar 2016, o 15:01 
Nowy

Pozwolicie że odgrzeje kotleta, bo mam podobny problem
Chodzi o RTC DS3231, a dokładniej płytkę ZS-042 z tym układem. Podczas odczytu wskazuje mi temperaturę 29,0, podczas gdy mierzona obok, przy samym układzie za pomocą termometru test0 925 pokazuje mi 27,0
Obrazek
Ten nierdzewny pręt to końcówka sondy temperatury. Tester raczej z tych precyzyjnych więc mogę ufać jego pomiarom. Nie znalazłem informacji na temat kalibracji temperatury w tym układzie więc wnioskuję że nie ma takowej.

Czy rozwiązaliście ten problem?

PostNapisane: 25 mar 2016, o 15:17 
Użytkownik

Powieś sondę i DS-a na kablach na tej samej wysokości np. nad podłogą i wtedy porównaj.
Możesz też podłączyć DS18B20 i spiąć jakimś spinaczem z DS3231 i wtedy porównać odczyty.

PostNapisane: 25 mar 2016, o 15:26 
Nowy

W sumie różnica taka sama na DS'ie 27,5 na termometrze oscyluje w granicach 25,6. Chyba że masz na myśli wylutowanie DS'a z płytki.

PostNapisane: 25 mar 2016, o 15:30 
Użytkownik

Na którym DS-ie?
Na DS18B20?
Jeżeli tak to też go pewnie wpinasz w stykówkę?

PostNapisane: 25 mar 2016, o 15:41 
Nowy

Pisałem wyżej, chodzi o DS3231 na płytce ZS-042, wtykałem w stykówkę jak i na przewodach. Na zdjęciu powyżej dobrze widać to ta płytka z baterią.

PostNapisane: 25 mar 2016, o 16:18 
Użytkownik

Przecież temp. z DS3231 to jest po części temperatura samego układu - lekko sam się nagrzewa jak widać. Zresztą jest to układ RTC więc odczyt temperatury traktuj jako bardziej wskaźnik temperatury.

PostNapisane: 25 mar 2016, o 16:30 
Użytkownik

Witam
Co prawda nie wykonuję termometrów/termostatów w ilościach hurtowych, ale dla pewności czy kolejny pokazuje właściwą ( cokolwiek to znaczy ) temperaturę zamykam testowanego i testującego do wspólnego pudełeczka oklejonego wewnątrz taką gąbką do izolacji rur i po ok 5min robię odczyt porównawczy - przeważnie odchyłka nie wynosi więcej niż 0,3st. To jest ważne - pomiar we wspólnym, odizolowanym środowisku.

Pozdr.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1