Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lis 2024, o 10:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2016, o 23:01 
Użytkownik

Witam serdecznie wszystkich fascynatów mikrokontrolerowego (tak to się chyba nie odmienia :) ) świata!

Przyszedłem prosić Was o pomoc i poradę. Z racji kilku dni wolnego naszła mnie 'głupota' i postanowiłem sobie nabazgrać zegarek ... binarny. Mnóstwo jest takich w internecie, jednak ja chcę coś swojego, a w dodatku to będzie mój pierwszy projekt z elementami SMD (zawsze były jednak przewlekane, chcę sprawdzić się w mniejszej elektronice). Założenia mają być takie, że będą dwie płytki. Na jednej Atmega16, DS18B20 (a co, będę sobie też wyświetlał temperaturkę :) ), buzzer do komunikowania użytkownikowi, że pora wstać i parę przycisków. Na drugiej płytce będzie kilka diod (no, całkiem sporo), parę rezystorów, tranzystorów oraz goldpinów. Chciałem Was prosić o poradę, czy schemat jest w porządku zanim zacznę się zabierać za PCB:

Panel LED:

Obrazek

Jedna listwa goldpin 2x4, sygnały do sterowania kolumną, oraz dwa sygnały (podpisane) to VCC oraz GND

Zegar PCF8583, DS18B20, buzzer i inne:
Obrazek

Zastanawiam się czy dokładać do płytki złącze KANDA, ale zważywszy na to że procek jest typu smd to chyba warto ? Bo w razie chęci dopisania czegoś raczej trudno będzie go wylutować i zaprogramować znów.

Podłączenie Atmega16:

Obrazek

Klawiatura analogowa (z książki p. Mirka), do sterowania zegarkiem, parę innych bajerów, podłączenia I2C itp.

Najbardziej proszę o sprawdzenie poprawności podłączenia tranzystorów i wartości rezystorów przy nich.

Bardzo proszę o wyrozumiałość, to jest w sumie pierwszy taki poważniejszy mój projekt.

Pozdrawiam ! :-)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2016, o 10:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Rezystor daj do każdej z diod osobno, ewentualnie musisz to jakoś multipleksować. Co będzie jak bedzie świecić sią tylko dioda D4 a co jak będą się świecić wszystkie diody od D4 do D9? :)

PostNapisane: 15 lut 2016, o 10:57 
Użytkownik

Nie będą świeciły wszystkie naraz, są multipleksowane tranzystorami Q2 - Q7 na górze :)

Czy jakieś inne rażące błędy schematowo - logiczne są widoczne ?

PostNapisane: 15 lut 2016, o 13:56 
Użytkownik

Ja bym dołożył jeszcze rezystor 10kom do resetu na procku.

PostNapisane: 15 lut 2016, o 16:31 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Kondensator przy kwarcu od RTC to ma być do plusa zasilania i może lepiej dołożyć też trymer do regulacji.
Wszystkie nóżki zasilania procesora powinny być podłączone i dla każdej takiej pary dokłada się kondensator 100nF.
Rezystory od BC807 też mogą być 2k2. Jeśli chodzi o wyliczenia to najpierw prąd LED:
ILED = (Uz - UCEsat - UCEsat - ULED) / RLED = (5V - 0,2V -0,2V - 1,7V) / 150R = 19mA
Rezystor bazy tranzystorów npn np. Q8 itd:
Rbmax = (Uz - UBE) / (ILED/hFEmin) = (5V - 0,6V) / (19mA/100) = 23k (należy wybrać z szeregu mniejszy)
Rezystor bazy tranzystorów pnp np. Q3 itd:
Rbmax = (Uz - UBE) / (ILED*4/hFEmin) = (5V - 0,6V) / (19mA*4/100) = 5k7 (należy wybrać z szeregu mniejszy)

PostNapisane: 15 lut 2016, o 17:49 
Użytkownik

Dziękuję za pomoc.

Czyli rozumiem że do pnp na bazę dać mniej niż 5k7 a na npn mniejszy niż 23k ?

Zmodernizowałem nieco mój schemat i wydaje mi się że porwałem się z motyką na słońce. Chciałem sobie wytrawić sam płytkę, zmniejszyłem ilość elementów
  • usunąłem DS18B20 całkowicie
  • usunąłem tranzystory NPN
  • usunąłem też cewkę oraz kondensator przy AREF
  • nie będę używał adc
  • zmieniłem sposób podłączenia przycisków (teraz są 3)
  • na płytce z diodami są oprócz diod same 4 rezystory
  • usunąłem kwarc zewnętrzny i kondensatory przy nim, atmega ma być taktowana wewnętrznie 8MHz

Ale to i tak mi nie pozwoli na zminimalizowanie płytki chyba, chyba jest niemożliwością żeby wykonać taką płytkę z przelotkami w domu, a szkoda ...

Czy Wy wszystkie płytki SMD wytrawiacie w firmach czy może radzicie sobie z tymi problemami w domowych warunkach ?

PostNapisane: 15 lut 2016, o 19:29 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Metodą żelazkową po wydruku składasz obie części i dopasowujesz pod światło. Potem wkładasz płytkę i po prasowaniu od razu trawisz obie strony. Podczas projektowania płytek należy brać pod uwagę 2 rzeczy:
- przelotki powinny być większe
- nie należy lokalizować przelotek pod elementami

Strefa czasowa: UTC + 1