Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sty 2016, o 16:41 
Użytkownik

dostałem ofertę (czekałem na nią 2 miesiące!) na badanie urządzenia:

bezprzewodowy czujnik wilgoci
- nadajnik na RFM i attiny13 zasilany CR2032
- odbiornik na RFM i attiny88 z gniazdkem na zasilacz 12V (w zestawie nie ma zasilacza)

nie wiem czy się śmiać czy płakać?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2016, o 16:51 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A potem się dziwicie że urządzenia są drogie. ;-)

PostNapisane: 14 sty 2016, o 16:52 
Użytkownik

Jak miło :) po sprzedaniu jakieś 500 tyśięcy czujników Ci się zwróci więc spoko ;)
Teraz wiadomo dlaczego chińszczyzna nas masowo zalewa...

PostNapisane: 14 sty 2016, o 16:55 
Użytkownik

Zdecydowanie taniej wychodzi przyswoić sobie przepisy i zrobić tylko to co one wymagają. Było na forum kilka razy o tym.
I gwoli ścisłości 37k to nie jest za znak CE, to jest za jakieś badania, na które ktoś Ciebie ostro chce naciągnąć, powtarzam naprawdę w ciągu tych dwóch miesięcy jak czekałeś na "ofertę" już przyswoiłbyś sobie wiedzę, która otworzyłaby Ci oczy.

Ostatnio edytowano 14 sty 2016, o 17:27 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 sty 2016, o 17:15 
Użytkownik

Rozumiem że to promocyjna oferta :lol: , especially for you :lol:

A poważnie to masakra jakaś jest, małemu zawsze piach w oczy i kłody pod nogi :(

PostNapisane: 14 sty 2016, o 17:27 
Użytkownik

phill2k napisał(a):
Rozumiem że to promocyjna oferta :lol: , especially for you :lol:

A poważnie to masakra jakaś jest, małemu zawsze piach w oczy i kłody pod nogi :(
dokładnie, mieli sie tylko wspierać znajomą politechniką w bezprzewodówce

PostNapisane: 14 sty 2016, o 19:21 
Użytkownik

Wydaje mi sie ze to nie CE a badania elektromagnetyczne.
A czy przypadkiem dotyczy to tylko urzadzen zasilanych z 220, z wlasnym zasilaczem?

PostNapisane: 14 sty 2016, o 19:36 
Użytkownik

wchpikus napisał(a):
Wydaje mi sie ze to nie CE a badania elektromagnetyczne.
A czy przypadkiem dotyczy to tylko urzadzen zasilanych z 220, z wlasnym zasilaczem?

badanie EMC też tu jest i jest wg. nich konieczne
z zasilaczem byłoby 3 000 PLN drożej

PostNapisane: 14 sty 2016, o 23:07 
Moderator

Ja się WCALE nie dziwię :( choć mówię to ze smutkiem

wireless napisał(a):
nie wiem czy się śmiać czy płakać?

Ja płakałem jak się dowiedziałem i musiałem to robić ... do dzisiaj mnie to boli ....

Wojtek napisał(a):
Zdecydowanie taniej wychodzi przyswoić sobie przepisy i zrobić tylko to co one wymagają. Było na forum kilka razy o tym.
I gwoli ścisłości 37k to nie jest za znak CE, to jest za jakieś badania, na które ktoś Ciebie ostro chce naciągnąć, powtarzam naprawdę w ciągu tych dwóch miesięcy jak czekałeś na "ofertę" już przyswoiłbyś sobie wiedzę, która otworzyłaby Ci oczy.

Sorry panie Wojtek ale "podziwiam" takie pomysły i podpowiedzi ....

i wcale nie było o tym na forum, że każdy sam sobie to robi w ciągu dwóch miesięcy ... Wręcz odwrotnie

A tutaj ta cena wynika pewnie z tego że są użyte radiówki ... Czy to dużo ? A jakby była oferta na 20 tys PLN to już mało ? Wg mnie nadal BAAAARDZO dużo, a jakby była oferta na 12 tys PLN to co? to byłoby prawie jak za darmo ? - wg mnie to nadal MEGA DUŻO ! ... nie piszę tego do ciebie wireless - ja ciebie rozumiem .... i powiem tak sam się wkurzam, że żeby coś zacząć robić to trzeba mieć takie badania ....

Niestety podpowiedzi tych, którzy to opowiadają jak można to robić samemu sobie - najlepiej się później w dość przykry sposób weryfikują się - gdy dojdzie do kontroli i trza zapłacić 10x więcej .... Spróbuj wtedy napisać maila do takiej osoby, która ci poradziła zrobić to samemu - żeby ci zwróciła kasę - za take doradztwo prawne

Owszem - samemu część badań można zrobić szczególnie jeśli chodzi tylko o CE - ale najpierw kup sobie tą maszynerię, która służy do tych badań - ktoś mi powie, że to kosztuje mniej ? Co z tego wynika ? Jak firma jest już DUŻA i ma KUPĘ KASY, ma porządną obsługę prawną, ma ludzi, którzy znają się technicznie na wszystkich aspektach tych badań to pewnie - że może sobie sama zrobić ....

Zaś polecanie takich rozwiązań przedsiębiorcom prowadzącym hmmm startującym ze swoją jedno-osobową działalnością to (bez urazy proszę) ale mniej więcej jak namawianie - żeby skoczyć z dachu bloku 12 piętrowego ze spadochronem zrobionym z chusteczki do nosa - i powinno się udać.

Wojtek może się mylę - ale to ty może na forum opisywałeś jak sobie z tym poradzić - tylko przypomnij z jakiego punktu widzenia to robiłeś ale szczerze?

1. z punktu widzenia pracownika w jakiejś większej firmie, która tworzy swoje urządzenia i sama wystawia swoje certyfikaty CE ?
2. czy też prowadzisz sam swoją działalność gospodarczą i sam podejmujesz to ryzyko ?

Uwaga! Broń Boże nic tobie nie zarzucam - wręcz odwrotnie - nawet wierzę że być może masz tę wiedzę bo jesteś doświadczonym elektronikiem w tym zakresie - ale chciałbym zwrócić uwagę, że to nie tylko kwestia wiedzy elektronicznej ale i prawnej - czyli przewertowania odpowiednich norm .... Absolutnie nie twierdzę, że to niemożliwe aby zrobić we własnym zakresie i absolutnie nikogo nie zniechęcam bo może i łatwo się tego nauczyć w 2 miesiące i samemu strzelić sobie takie certyfikaty nawet na radiówki i to bez żadnych urządzeń do testów ... być może tylko ja jestem taki ułomny - wtedy trudno - jak widać sam się do tego przyznaję ... tylko .... TYLKO wydaje mi się, że (przykro mi że to piszę) ale z takich podpowiedzi

Wojtek napisał(a):
powtarzam naprawdę w ciągu tych dwóch miesięcy jak czekałeś na "ofertę" już przyswoiłbyś sobie wiedzę, która otworzyłaby Ci oczy.

KOMPLETNIE nic nie wynika - powiem więcej - wprowadza to mega zamieszanie....

Ale może się mylę i nie mam racji - też tak może być - więc proszę nie brać mojego zdania, które tu napisałem jako jakiegoś wyznacznika - bo ja jestem cienki w te klocki i nie mam żadnej wiedzy jak takie badania się wykonuje ....

Za to od prawnika już wiem - że "nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania" ... dlatego niestety płaczę i płacę

i tym bardziej później mnie szlag trafia jak ktoś mówi, że chiński produkt (podobny do mojego) a nie posiadający ŻADNYCH certyfikatów - jest tańszy od mojego - a mój to drożyzna

PostNapisane: 15 sty 2016, o 06:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Sorry panie Wojtek ale "podziwiam" takie pomysły i podpowiedzi ....

i wcale nie było o tym na forum, że każdy sam sobie to robi w ciągu dwóch miesięcy ... Wręcz odwrotnie

Czy ja coś takiego gdzieś napisałem że się robi samemu w ciągu dwóch miesięcy
Wojtek napisał(a):
powtarzam naprawdę w ciągu tych dwóch miesięcy jak czekałeś na "ofertę" już przyswoiłbyś sobie wiedzę, która otworzyłaby Ci oczy
, bardzo proszę nie przeinaczać sensu mojej wypowiedzi, a to że kolegę ktoś ewidentnie chce naciągnąć to jest fakt i mówię to opierając się na wieloletnich doświadczeniach osobistego uczestnictwa w badaniach na zgodność również z EMC (w tym ostatnio i radiówka), z całym szacunkiem o wiele bardziej skomplikowanych urządzeń niż wasze, podpisywałem faktury wiec też wiem ile to kosztowało i 37k to jest po prostu rozbój. Ale każdy ma wybór albo płaci albo próbuje jednak zrozumieć przepisy i wymagania, i zlecić to co jest niezbędne do wykonania. A na forum kilka razy przetoczyła się już na ten temat dyskusja.
Ale w sumie hmm na dobrą sprawę nie mój biznes, to po co się odzywam? Dajcie się kantować dalej cwaniakom, którzy właśnie żerują na niewiedzy. A ta niewiedza zemścić się może i to bardzo nawet jak zrobicie badania za 37k, bo to jest tylko wstęp do tego aby można było wystawiać deklarację zgodności z taką czy inną dyrektywą.

PostNapisane: 15 sty 2016, o 08:03 
Użytkownik

Cytuj:
Ale w sumie hmm na dobrą sprawę nie mój biznes, to po co się odzywam? Dajcie się kantować dalej cwaniakom, którzy właśnie żerują na niewiedzy. A ta niewiedza zemścić się może i to bardzo nawet jak zrobicie badania za 37k, bo to jest tylko wstęp do tego aby można było wystawiać deklarację zgodności z taką czy inną dyrektywą.
odzywaj się, ale pomóż!
nie dam się naciągnąć, bo na tym bym nigdy nie zarobił,
napisz jakie badania powinienem zrobić i do kogo się zwrócić (rozumiem, że masz wykonawcę na fakturze), napisz ile taki znaczek powinien kosztować wg. Ciebie, szczegóły na priv chętnie poznam jeśli nie chcesz podać ich na forum.
mało tego, będziesz mógł mi wystawić fakturę za pomoc!

Jeszcze drobny szczegół, te 37k to z VAT, a ja nie jestem vatowcem, dlatego tak podałem, bo to cały mój koszt

PostNapisane: 15 sty 2016, o 09:00 
Użytkownik

wireless napisał(a):
odzywaj się, ale pomóż!
w podobnych tematach tu na forum sie odzywałem - poczytaj, równiez inni koledzy sie wypowiadali, o ile mnie pamieć nie myli jest tu nawet ktoś kto prowadzi laboratorium (nie wiem czy z radiówki), ale w sumie i tak narosły mity jak ciężko i drogo, owszem jest ciężko i drogo jak się nie chce swojego wysiłku w zrozumienie wymagań włożyc, a tego nikt za ciebie nie zrobi.
wireless napisał(a):
napisz jakie badania powinienem zrobić i do kogo się zwrócić (rozumiem, że masz wykonawcę na fakturze),
nie jestem w stanie ci dokładnie napisać jakie badania bo musiałbym duzo rzeczy wiedzieć na temat twojego urządzenia (szczegóły konstrukcyjne, docelowy użytkownik, warunki pracy, zastosowanie itd) a niekoniecznie chcesz z pewnością je ujawniać. Z tego co pisałeś mogę jedynie powiedzieć że badania kompatybilności elektromagnetycznej z pewnością a jaki zakres to cóż wróżka nie jestem. Nie wiem gdzie mieszkasz ale popytaj o ofertę firmę EMAG w Katowicach.
wireless napisał(a):
napisz ile taki znaczek powinien kosztować wg. Ciebie
zrozum ty nie kupujesz jakiegokolwiek znaczka! (też o tym obszernie tu dyskutowaliśmy).
wireless napisał(a):
mało tego, będziesz mógł mi wystawić fakturę za pomoc!
jeżeli coś piszę tutaj to nie po to aby kogoś naciągać na dodatkowe koszty a jedynie aby zachęcić do zapoznania się z przepisami i wymaganiami dyrektyw bo to w efekcie końcowym daje obniżenie kosztów - angażować się bardziej osobiście nie mogę, bo najzwyczajniej nie mam czasu (obecnie przygotowuję kolejne urządzenie do badań EMC, bo badania techniczne i bezpieczeństwa już są w toku, to tak gwoli wyjaśnienia.)
Mogę ci tylko powiedzieć, że ostatnio badane urzadzenie (badania EMC) które jest nadajnikiem sygnału medycznego drogą wifi kosztowało firmę poniżej 7k z pełnym raportem z lab akredytowanego.
Badania nawet w najlepszym laboratorium nie zdejmą z Ciebie odpowiedzialności za wyrób, nie spowodują że z automatu ktoś ci da prawo do znakowania znakiem CE, tego prawa nie dostajesz od zadnego laboratorium! Nalegam poczytaj przepisy, wymagania dyrektyw. Ty i tylko Ty jesteś odpowiedzialny za wyrób który wpuściłeś do obrotu i używania.
Podsumowując, żeby nie było znowu cytatów że kogoś namawiam do omijania przepisów czy nie robienia badań tam gdzie to konieczne, należy robic badania w takich przypadkach gdy to jest uzasadnione wymaganiami i inaczej nie da się udowodnić zgodności wyrobu z wymaganiami takiej czy innej dyrektywy. Ale nawet wykonane badania nie spowodują że w razie problemów z urządzeniem nie unikniesz nieprzyjemności jeśli inne składniki które skaładają sie na potwierdzenie spełniania wymagań dyrektyw nie są przez ciebie wypełnione i przestrzegane. A tego nikt za ciebie nie zrobi: analiza ryzyka (w rozumieniu bezpieczeństwa użytkowania ze wskazaniem sposobów redukcji zagrożeń przy uzytkowaniu urządzenia), dobra praktyka projektowa, dobra praktyka produkcyjna, dokumentacja produkcyjna, instrukcja uzytkowania, powtarzalność produkcji i kontroli itp.

PostNapisane: 15 sty 2016, o 09:31 
Użytkownik

Wojtek napisał(a):
w podobnych tematach tu na forum sie odzywałem - poczytaj, równiez inni koledzy sie wypowiadali, o ile mnie pamieć nie myli jest tu nawet ktoś kto prowadzi laboratorium (nie wiem czy z radiówki), ale w sumie i tak narosły mity jak ciężko i drogo, owszem jest ciężko i drogo jak się nie chce swojego wysiłku w zrozumienie wymagań włożyc, a tego nikt za ciebie nie zrobi.
widzisz jak proszę o konkrety to wysyłasz mnie do wypowiedzi innych i strzelasz kulą w płot - tę wycenę zrobił mi ten kto prowadzi to laboratorium !!!

i nie traktuj mnie jak wiejskiego głupka który nie ma pojęcia co to znaczek CE i myśli, że można go na poczcie kupić, bo jego też trzeba po ludzku traktować, a nie obrzucać kamieniami swoich mądrości!

chyba nie wiesz co to znaczy - pomógł, szkoda, bo ja potrzebuję pomocy

popytam o ofertę firmę EMAG, może jednak pomożesz

PostNapisane: 15 sty 2016, o 10:00 
Użytkownik

wireless napisał(a):
chyba nie wiesz co to znaczy - pomógł, szkoda, bo ja potrzebuję pomocy
No widać jednak nie wiem - przepraszam. To przecież jak kolega z forum Ci to wycenił to rozumiem i udzielił wszechstronnej pomocy i wyjaśnił co w tej cenie jest. Nigdy nikogo nie traktuję jak to się wyraziłeś "jak wiejskiego głupka", wyraziłem swoją opinię, podałem ci przykład cenowy, podałem Ci przykład firmy i wyraźnie napisałem, że nie mam czasu na osobiste zaangażowanie się, więc bardzo przepraszam ale po prostu na więcej sobie nie mogę pozwolić.
A swoją drogą jaki człowiek stary taki głupi, ja to do śmierci nie przestane się dziwić :D

PostNapisane: 15 sty 2016, o 10:06 
Użytkownik

Wojtek napisał(a):
zrozum ty nie kupujesz jakiegokolwiek znaczka! (też o tym obszernie tu dyskutowaliśmy).
tak napisałeś, ale mnie nie chodzi o utarczki słowne, firmę jak powiedziałem sprawdzę i mam nadzieję, że mi pomogłeś w ten sposób.
czy moduł WiFi miał certyfikat zgodności?
a co Cię tak dziwi, bo znowu czuję się jak głupek :)

PostNapisane: 15 sty 2016, o 16:34 
Użytkownik

Nie jestem na bieżąco z tematem, ale na jednym ze szkoleń (bodajże JM) dowiedziałem się, że jeśli chodzi o radiówkę to trzeba obowiązkowo wykonać badania/zdobyć certyfikat/uzyskać zgodę na użycie (czy coś tam) w akredytowanym labie (i jest chyba tylko jedno takie w Polsce) niezależnie od tego czy dany moduł ma certyfikaty czy nie. A co do badań "na CE" to my w firmie wysyłamy gdzieś do Czech (bo podobno jest taniej niż w Polsce).
Zakres natomiast badań dla twojego urządzenia musisz znaleźć w dyrektywach i normach - z doświadczenia wiem, że ludzie z EMAGu są bardzo uprzejmi w tej materii i pomogą Ci dowiedzieć się jakie normy powinieneś sprawdzić i jakie ewentualnie jeszcze badania zrobić. Niemniej i tak cała odpowiedzialność spada na Ciebie.

Strefa czasowa: UTC + 1