Ja się WCALE nie dziwię
choć mówię to ze smutkiem
wireless napisał(a):
nie wiem czy się śmiać czy płakać?
Ja płakałem jak się dowiedziałem i musiałem to robić ... do dzisiaj mnie to boli ....
Wojtek napisał(a):
Zdecydowanie taniej wychodzi przyswoić sobie przepisy i zrobić tylko to co one wymagają. Było na forum kilka razy o tym.
I gwoli ścisłości 37k to nie jest za znak CE, to jest za jakieś badania, na które ktoś Ciebie ostro chce naciągnąć, powtarzam naprawdę w ciągu tych dwóch miesięcy jak czekałeś na "ofertę" już przyswoiłbyś sobie wiedzę, która otworzyłaby Ci oczy.
Sorry panie Wojtek ale "podziwiam" takie pomysły i podpowiedzi ....
i wcale nie było o tym na forum, że każdy sam sobie to robi w ciągu dwóch miesięcy ... Wręcz odwrotnie
A tutaj ta cena wynika pewnie z tego że są użyte radiówki ... Czy to dużo ? A jakby była oferta na 20 tys PLN to już mało ? Wg mnie nadal BAAAARDZO dużo, a jakby była oferta na 12 tys PLN to co? to byłoby prawie jak za darmo ? - wg mnie to nadal MEGA DUŻO ! ... nie piszę tego do ciebie wireless - ja ciebie rozumiem .... i powiem tak sam się wkurzam, że żeby coś zacząć robić to trzeba mieć takie badania ....
Niestety podpowiedzi tych, którzy to opowiadają jak można to robić samemu sobie - najlepiej się później w dość przykry sposób weryfikują się - gdy dojdzie do kontroli i trza zapłacić 10x więcej .... Spróbuj wtedy napisać maila do takiej osoby, która ci poradziła zrobić to samemu - żeby ci zwróciła kasę - za take doradztwo prawne
Owszem - samemu część badań można zrobić szczególnie jeśli chodzi tylko o CE - ale najpierw kup sobie tą maszynerię, która służy do tych badań - ktoś mi powie, że to kosztuje mniej ? Co z tego wynika ? Jak firma jest już DUŻA i ma KUPĘ KASY, ma porządną obsługę prawną, ma ludzi, którzy znają się technicznie na wszystkich aspektach tych badań to pewnie - że może sobie sama zrobić ....
Zaś polecanie takich rozwiązań przedsiębiorcom prowadzącym hmmm startującym ze swoją jedno-osobową działalnością to (bez urazy proszę) ale mniej więcej jak namawianie - żeby skoczyć z dachu bloku 12 piętrowego ze spadochronem zrobionym z chusteczki do nosa - i powinno się udać.
Wojtek może się mylę - ale to ty może na forum opisywałeś jak sobie z tym poradzić - tylko przypomnij z jakiego punktu widzenia to robiłeś ale szczerze?
1. z punktu widzenia pracownika w jakiejś większej firmie, która tworzy swoje urządzenia i sama wystawia swoje certyfikaty CE ?
2. czy też prowadzisz sam swoją działalność gospodarczą i sam podejmujesz to ryzyko ?
Uwaga! Broń Boże nic tobie nie zarzucam - wręcz odwrotnie - nawet wierzę że być może masz tę wiedzę bo jesteś doświadczonym elektronikiem w tym zakresie - ale chciałbym zwrócić uwagę, że to nie tylko kwestia wiedzy elektronicznej ale i prawnej - czyli przewertowania odpowiednich norm .... Absolutnie nie twierdzę, że to niemożliwe aby zrobić we własnym zakresie i absolutnie nikogo nie zniechęcam bo może i łatwo się tego nauczyć w 2 miesiące i samemu strzelić sobie takie certyfikaty nawet na radiówki i to bez żadnych urządzeń do testów ... być może tylko ja jestem taki ułomny - wtedy trudno - jak widać sam się do tego przyznaję ... tylko .... TYLKO wydaje mi się, że (przykro mi że to piszę) ale z takich podpowiedzi
Wojtek napisał(a):
powtarzam naprawdę w ciągu tych dwóch miesięcy jak czekałeś na "ofertę" już przyswoiłbyś sobie wiedzę, która otworzyłaby Ci oczy.
KOMPLETNIE nic nie wynika - powiem więcej - wprowadza to mega zamieszanie....
Ale może się mylę i nie mam racji - też tak może być - więc proszę nie brać mojego zdania, które tu napisałem jako jakiegoś wyznacznika - bo ja jestem cienki w te klocki i nie mam żadnej wiedzy jak takie badania się wykonuje ....
Za to od prawnika już wiem - że "nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania" ... dlatego niestety płaczę i płacę
i tym bardziej później mnie szlag trafia jak ktoś mówi, że chiński produkt (podobny do mojego) a nie posiadający ŻADNYCH certyfikatów - jest tańszy od mojego - a mój to drożyzna