Witam Szanownych Forumowiczów
Jestem w końcowym etapie tworzenia Line-Followera. Budowa zakończona, program napisany i jest tylko
jedno małe "ale" - czujniki nie reagują na nic.
Próbowałem zarówno z CNY70, jak i QRD1113. Napięcie pojawia się na nóżkach i wynosi mniej więcej 3,9 V, ale nie ulega zmianie. Sprawdziłem podczerwień poprzez telefon - nie świeci.
Czujnik reaguje jedynie w przypadku gdy podsunie mu się pod nos światło z latarki z telefonu - wówczas następuje spadek z 3,9 na 3,0 - 2,9V, ale to i tak za mało by robot zareagował. Zresztą - nie w takich warunkach będzie on przecież pracował zazwyczaj.
Zastosowałem rezystory:
10k do fototranzystora
240 do diody.
Przejrzałem wszystkie dostępne w sieci informacje i posty, ale nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Zazwyczaj problem opierał się na źle podłączonym czujniku lub brak rezystorów przy fototranzystorze. U mnie oba te przypadki nie występują, co widać na załączonym poniżej schemacie.
Bardzo proszę o pomoc, bo sam już nie mam pomysłu co dalej.
PS: Na schemacie napisane jest, że układ zasilam z 7V. W rzeczywistości jest to 6v - 4 baterie AA.
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/5104/acdcb7f41b8f377cf6b7cbc204af0f64.PNG)