Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 gru 2015, o 16:52 
Nowy

Witam. Nazywam się Marian, tematem uC zainteresowałem się około rok temu. Uczę się z bb oraz poradników na yt.
A teraz przechodzę do sedna sprawy. Zamierzam zbudować sobie miernik do prostownika samochodowego na uC. Z programem oraz ustawieniami ADC nie mam problemu, natomiast ze sprzętem mam dylemat. Chcę wykorzystać do pomiaru prądu bocznik pomiarowy 100A\60mV (akurat taki mam pod ręką ;) ) Zakres jaki mnie interesuje to 0-40A. W związku mam prośbę o pomoc ze wzmocnieniem tych 60mV. Na razie myślę o wykorzystaniu LM-358 jako wzmacniacza i MAX232 jako źródło
+\- 15V do jego zasilenia. Czy to dobry pomysł? Czy może ktoś ma inne sprawdzone rozwiązanie? Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2015, o 18:34 
Użytkownik

Lm358 jest chyba na pojedyncze napięcie 0-32v.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 18:44 
Użytkownik

Obrazek

Do zasilanie wzmacniacza operacyjnego wystarczy, na wejście podajesz sygnał z generatora PWM, wypełnienie 50%, na wyjściu będzie trochę mniej niż te -5V, ale do tego zastosowania wystarczy.

Pozdrawiam

PostNapisane: 3 gru 2015, o 19:40 
Nowy

@ anonimowy
Na które wejście wzmacniacza podać sygnał z PWM?

PostNapisane: 3 gru 2015, o 19:56 
Użytkownik

No tak, może zbyt ogólnie napisałem. Stosujesz normalnie wzmacniacz operacyjny do wzmocnienia napięcia z bocznika, ale do zasilania tego nie pchasz specjalnie MAX232 tylko ten prosty układ do wytworzenia napięcia ujemnego, którego schemat przedstawiłem w poprzednim poście. To na ten układ (patrz schemat z poprzedniego postu) podajesz sygnał z PWM. Tam gdzie zaznaczyłem -5V pobierasz napięcie ujemne do zasilenie wzmacniacza.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:04 
Nowy

Teraz rozumiem. A napięcie dodatnie +5V do zasilenia wzmacniacza biorę z VCC. A może kolega powiedzieć jakie wzmocnienie uda się uzyskać na tym zasilaniu? Albo przynajmniej jak to obliczyć?

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:12 
Użytkownik

Wzmocnienie nie zależy od zasilania, tylko od stosunku wartości rezystorów.

Szukaj pod hasłem wzmacniacz operacyjny w układzie nieodwracającym. Jest to układ wzmacniacza z dwoma rezystorami. Jeden rezystor od wejścia odwracającego do GND, drugi sprzężenie zwrotne.

Obrazek

Wzmocnienie jest o jeden większe niż stosunek R2 do R1, jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego o jeden większe rozpisz sobie te równanie.

Tak więc
Ku=1+(R2/R1)

Uwy=Uwe*Ku

Uwe to napięcie wejściowe (z bocznika), podajesz na wejście nieodwracające ("te z symbolem +").

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:22 
Nowy

W takim razie gdybym chciał wzmocnić sygnał 60mV z bocznika 100x to wartości rezystorów R1=200ohm, R2=2kohm wtedy Ku=1+100=101.
Czyli na wyjściu powinno być ok. 6,06V. Dobrze zrozumiałem?

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:25 
Użytkownik

A czy w Twoim układzie nie będziesz miał zagwarantowanego kierunku przepływu prądu? Jak tak to możesz się obejść bez ujemnego zasilania (chyba, że układ do pomiaru prądu tego wymaga). Proponowany przez ciebie LM358 może pracować w wersji "single power".

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Cytuj:
100x to wartości rezystorów R1=200ohm, R2=2kohm

R2/R1 = 2K/200 = 2000/200 = 10 a nie 100 :(
Cytuj:
Czyli na wyjściu powinno być ok. 6,06V

Jak będziesz zasilał z odpowiednio wyższego napięcia. Bo jak wzmacniacz będzie zasilany z +5V to niestety nie :(

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:50 
Nowy

@rskup
Kierunek przepływu prądu faktycznie nie będzie się zmieniał. Nie pomyślałem o tym trybie "sinlge power"

Cytuj:
Cytuj:
100x to wartości rezystorów R1=200ohm, R2=2kohm

R2/R1 = 2K/200 = 2000/200 = 10 a nie 100

R1 miało być 20ohm

Cytuj:
Cytuj:
Czyli na wyjściu powinno być ok. 6,06V

Jak będziesz zasilał z odpowiednio wyższego napięcia. Bo jak wzmacniacz będzie zasilany z +5V to niestety nie

To jakie powinno być zasilanie w trybie "single power" aby uzyskać to 6V? Pełne 32V?

PostNapisane: 3 gru 2015, o 21:31 
Użytkownik

M4R10 napisał(a):
Nie pomyślałem o tym trybie "sinlge power"

W takim wypadku najlepszy byłby jakiś wzmacniacz Rail-to-Rail. Teoretycznie LM358 powinien dać radę, ale tylko dla napięcia na V- bo nie jest to Rail-to-Rail, ale najlepiej byłoby to sprawdzić w praktyce. Wydaje mi się, że warto dodać dwie diody i dwa kondensatory i mieć spokój.

M4R10 napisał(a):
To jakie powinno być zasilanie w trybie "single power" aby uzyskać to 6V? Pełne 32V?

Zacznijmy od tego, po co Ci na wyjściu 6V, skoro podajesz to na ADC AVR-a, chcesz dodać dzielnik napięcia? Jaki to ma sens?

A to, jakie musi być napięcie zasilania, aby uzyskać 6V na wyjściu zależy od konkretnego wzmacniacza. Ale będzie to bliżej 8V aniżeli 32V.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 22:06 
Użytkownik

Według noty maksimum Vout = V(+) - 1.5V.
Czyli dla 6V musisz dać minimum 7.5V, więc anonimowy prawie trafił.

Ma on też rację, że przy single power będziesz mógł mieć problem. Najlepiej zrób schemat całego układu i podaj jaki układ do pomiaru prądu chcesz użyć.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 gru 2015, o 22:28 
Użytkownik

rskup napisał(a):
więc anonimowy prawie trafił.

Tak się składa, że nie strzelałem, piszą "bliżej do" nie było sensu podawać wartości z przecinkiem ;)

Ja proponuję to co od samego początku, bocznik wrzucić na minusie napięcia z prostownika. Spadek napięcia wtedy będzie dodatni względem masy, napięcie z bocznika na wejście nieodwracające w LM358 pracującego jako wzmacniacz nieodwracający. Wzmocnienie (wartość rezystorów) dobrać zależnie od potrzebnego zakresu. V+ normalnie do plusa zasilania Atmegi, zapewne 5V. V- do minusa zasilania (czyli ta zaproponowana przeze mnie przetwornica). Wyjście z WO przez jakiś rezystor na ADC i to tyle. Układ taki nieraz już przeze mnie stosowany, nie ma z nim żadnego problemu.

PostNapisane: 5 gru 2015, o 17:09 
Nowy

Cytuj:
Zacznijmy od tego, po co Ci na wyjściu 6V, skoro podajesz to na ADC AVR-a, chcesz dodać dzielnik napięcia? Jaki to ma sens?

Tak jak pisałem bocznik jest 100A\60 mV, mnie interesuje zakres od 0 - 40A (to już jest z lekkim zapasem), więc gdy wzmocnie to 100x w interesującym mnie zakresie powinienem uzyskać na wyjściu ok. 2.5V w związku z czym nie potrzebuje dodawać dzielnika napięcia.

Schemat na razie mam tylko w głowie. Elementy już zakupione więc biorę się za próby na "żywym organizmie" ;) Jak już będę miał konkrety to dam znać ;)

Strefa czasowa: UTC + 1