Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 03:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2012, o 21:09 
Użytkownik

zostaw to bo i tak będą problemy , problem konfiguracji rozwiązałem , bez instalerów i innych wodotrysków.. a resztę opisałem w temacie pobierania eclipse. Odradzam też motanie z wersją GREEN
bo stale się zmienia ... szkoda czasu na instalator , bo skoro ktoś nie potrafi/nie chce poczytać, czy też poklikać po ustawieniach nawet z tak prostą czynnością jak zmiana ścieżki to ...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 21:23 
Użytkownik

Oczywiście nie robię nic oficjalnego na każdą okazję, to takie doświadczenie tylko.
jeśli to zadziała jak powinno to użyję tego, bo narazie konfigurowałem tak że to działa na windows 7 starter na netbooku, a na głównego kompa instalką.
Bardzo dużo pomogły w tym tutoriale i posty problemy innych tu opisane, i bardzo dziękuje za poświęcony czas tutaj - na pewno nie jednemu się to przydało.

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 11:22 
Użytkownik

To jeszcze ja, w końcu zmajstrowałem obiecany SetupEclipse.

tutaj
http://chomikuj.pl/xbary/avr
Znajduje się setup, zawiera najnowszy Eclipse Juno cpp win32, Atmel toolchain, Plugin AVR, instalacja Java.

Całość instaluje się praktycznie samo:) i po moich krótkich testach instalowania na czystym systemie (bo taki akurat miałem ) dało się skompilować i wysłać przez USBasp plik .hex.

Wersja instalatora to 0.1... i jak dobrze wszystko się ułoży i będzie zapotrzebowanie to przewiduje też kolejne wersje, jeszcze bardziej zautomatyzowane.

Proszę się zapoznać na chomikowej stronie w tym katalogu który podałem z informacją jak i co zrobiłem aby powstała instalka.

Sprawa jest jeszcze tego typu że nikomu nie mam zamiaru narzucać mojego wynalazku, kto chce użyje kto nie to nie.

ps. Jest uninstall, tak jakby co to można odinstalować zmiany itd.

ps. na chomikowej stronie udostępniam transfer więc nie powinno być problemu z pobieraniem.

PostNapisane: 7 wrz 2012, o 10:24 

Jeżeli chcesz kolego, mogę to wrzucić na swojego ftp-a z sondą, jeżeli oczywiście będziesz miał mało transferu na chomiku, też mam hamstera, ale ftp, to ftp.

PostNapisane: 7 wrz 2012, o 13:22 
Użytkownik

oczywiscie, skopiuj tez ns ftp. Mnie ciekawi to czy w ogole to ruszy itd. (sorki za bez pl liter bo pisze z tel.)

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 12:32 
Użytkownik

Witam ponownie...
...kontynuuję tą burzliwą rozmowę ;P

Tak łatwo się nie poddam ;P

Tak się składa, że przejrzałem płytę z 2 cz książki i ponownie nakłoniłem się na eclipse Juno.
No ale mam dziwne problemy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mimo dziwnych komunikatów, które przeczą moim krokom- zapisuję projekt, includ-uję, wybrałem programator...
Ganymede działa aż miło - zgrane z płyty nr1
Ostatecznie wziąłem w komentarze kod- i tak te same problemy. Zauważyłem też, że resetują mi się ustawienia wyboru programatora.
Ps mam tool..: avr-toolchain-installer-3.3.0.710-win32.win32.x86
Poz

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 13:08 
Moderator

Nie wiem co mają oznaczać te dwa pierwsze screeny - przecież tam nie ma żadnego komunikatu błędu ale też nie dałeś żadnego opisu - więc trudno domyśleć się co one mają znaczyć.

trzeci screen i ten błąd - daruj sobie - on tak niestety w juno czasem wyskakuje ale nic nie znaczy - więc nim się nie przejmuj

natomiast ostatni screen to już jakiś dziwny błąd - ale:

1. nie pokazałeś kodu jaki masz pod spodem
2. nie wiem czy zapisujesz plik przed kompilacją
3. nie wiem czy zdjąłeś ptaszka z profilu DEBUG podczas tworzenia nowego projektu (zajrzyj do pierwszej lekcji VIDEO na DVD w piewszej książce)

4. weź że na dole przełącz się do zakładki CONSOLE i tam obserwuj błędy a nie w tej pierwszej zakładce PROBLEMS

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 13:16 
Użytkownik

Panowie dziwna sprawa...
Zdecydowałem się na instalację Indigo- pomyślałem, może ta będzie ok...
Identycznie postępuje z wersją Indigo (również z CD2)...
Obrazek

Działa aż miło, a te same kroki postępowania co w Juno..
Hmm..
Wypakuję ponownie Juno.. zobaczymy...
PS już jakoś pytałem, ale się pogubiłem- wersja Juno vs Indigo vs ganymede.
Ganymede - już nie wspierana.
Juno vs Indigo - ma jakieś ważne różnice dla programującego uC?

Ostatnio edytowano 21 wrz 2012, o 13:24 przez 20rafalo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 13:22 
Moderator

Więc pozostań przy Indigo.

A jak się już przyzwyczaich, opatrzysz, dotrzesz , nabierzesz wprawy - to wtedy będziesz się mógł przesiadać na Juno.

Z twojego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy czy używasz Indigo czy Juno

wiec zamiast na tym etapie walczyć z wiatrakami - skup się na tym co najprzyjemniejsze - nauce języka C. W Indigo dasz radę spokojnie ;) to bardzo dobra i stabilna wersja.

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 13:43 
Użytkownik

Kurdę zainstaloalem ponownie JUNO i lipa...
Nawet w pustym pliku są błędy... ;/
Obrazek
Czyli problem jest z ustawieniem programatora- gdyż ciągle ter ustawienia się resetują- jak bym nie zapisywał..
Może jest konflikt z jakim programem - może AS4, 6?
Nie wiem co jest.. ;/
Zostanę przy Indigo i ganymede..
Chyba, że macie pomysły na Juno...

Nie mam też zakładni Plugins - jak u niektórych...

Obrazek

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 14:12 
Użytkownik

ale taki plik zawsze będzie miał bład i się nie skompiluje
przeczytaj w książce jakie jest minimum by skompilować plik

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 14:15 
Moderator

Najgorsze jest niestety to, że wygląda jakbyś w ogóle nie czytał tego co się do ciebie pisze. Tzn czasem czytasz a czasem nie ....

toż mówiłem ci i pytałem czy zapisujesz plik przed kompilacją

nie raczyłeś odpowiedzieć

a ten błąd rzekomy, który teraz pokazujesz właśnie jak BYK hmmm jak MEGA BYK pokazuje że napisałeś sobie coś w pliku czyli funkcję main() , nie ustawiłeś opcji autozapisu (a masz to w filmie na DVD w pierwszej książce - też pisałem ale nic nie odpowiedziałeś) .... ani NAWET nie kliknąłeś dyskietki żeby zapisać to co wpisałeś i puszczasz kompilację

i się dziwisz że jest błąd - a nawet nie czytasz jaki .....

undefined reference to main

sorki ale jestem w szoku - i ciężko mi podpowiadać skoro wygląda jakbyś czytał posty co najmniej modulo 2 czyli co drugi post :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aaaa jeszcze lepiej - nawet nie zauważyłem tego co Sun napisał - ty nawet nie wpisałeś main ....

nie nie nie - no to tak to żadne eclipse ci nie będzie działać :(

.......... może to będzie akurat ten co drugi post który czytasz więc jeszcze raz:

OBEJRZYJ PROSZĘ pierwszą lekcję VIDEO z pierwszej książki z DVD OK ?

PostNapisane: 23 wrz 2012, o 10:46 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Najgorsze jest niestety to, że wygląda jakbyś w ogóle nie czytał tego co się do ciebie pisze. Tzn czasem czytasz a czasem nie ....

toż mówiłem ci i pytałem czy zapisujesz plik przed kompilacją

nie raczyłeś odpowiedzieć

Piszesz, że ja nie czytam dokładnie, a tym czasem Ty nie czytasz dokładnie:
Spójrz sobie na mój post z dnia:21 wrz 2012, o 12:32, strona 3.
Są tam kroki jakie robię (zdjęcia). Zapisuję projekt przed kompilacją a mimo to były problemy. Różnych sposobów próbowałem - usuwałem kod, dawałem w komentarze itd. I przypadkowo wkleiłem zdjęcia z usunąłem "main". Ale po wpisaniu funkcji było to samo- jak by nie reagował na zapisywanie.
Przecież działa mi wersja Ganymede oraz Indigo - kompiluje, wgrywam kod i wszystko działa aż miło - programy funkcjonują na rzeczywistych urządzeniach.

mirekk36 napisał(a):
sorki ale jestem w szoku - i ciężko mi podpowiadać skoro wygląda jakbyś czytał posty co najmniej modulo 2 czyli co drugi post
mirekk36 napisał(a):
OBEJRZYJ PROSZĘ pierwszą lekcję VIDEO z pierwszej książki z DVD OK ?

Nie ma mowy tu o żadnym szoku..
Powtarzam Ci Mirku, że inne wersje eclipse działają - Juno sam ustawiałem i działa ładnie. A konfigurację eclipse oglądałem. Na marginesie przyznam, że fajnie to wyszło ;)
W desperacji nawet otworzyłem dwie wersje obok siebie od konfiguracji do wgrania projektu- identycznie krok po kroku.

Spróbuję usunąć Juno i skopiować jeszcze raz z płyty + ponowna konfiguracja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1