Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 01:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 paź 2015, o 09:45 
Moderator

Radziu napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie. Skoro już mamy wyprowadzony pin generujący przerwanie co 1 sekundę, to czy nie lepiej z poziomu programu zrobić naliczanie czasu, zamiast co sekundę odpytywać RTC?

Kolega musi najpierw zrozumieć co to są przerwania .... bo ta wypowiedź świadczy, że na razie niezbyt dobrze zdajesz sobie z tego sprawę.

Jaki pin generujący ? mówisz o wyjściu INT z układu RTC ? ..... staraj się pisać bardziej precyzyjnie jeśli chcesz być dobrze rozumiany na forum

więc jeśli piszesz o pinie INT w układzie RTC to już to czegoś tobie nie sugeruje ? Bo twórcy RTC właśnie po to go robią aby podłączyć go z kolei do WEJŚCIA przerwania w procku .... i wtedy odczytywać czas ....

Jeśli zaś tobie chodzi o programowy zegarek w procku - to pomyśl sobie .... to mniej więcej tak jakbyś kupił sobie zegar naścienny do domu, ale schowałbyś go do szafy i podczas gdy słyszałbyś z szafy jego tykanie to wtedy sam kręciłbyś korbą swój własnej produkcji zegar ...

Jest sens ? ..... Nie po to bierzemy RTC żeby później robić na piechotę czas i datę ... a jak chcesz ... to najpierw spróbuj to zrobić (szczególnie datę) a później wróć i ew zadaj to samo pytanie ok?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 paź 2015, o 09:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Radziu napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie. Skoro już mamy wyprowadzony pin generujący przerwanie co 1 sekundę, to czy nie lepiej z poziomu programu zrobić naliczanie czasu, zamiast co sekundę odpytywać RTC?

Kup sobie Kolego precyzyjny generator, zliczaj se impulsy i stwórz własny zegarek w procku. Po Co w ogóle RTC?

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Radziu napisał(a):

Kolega musi najpierw zrozumieć co to są przerwania .... bo ta wypowiedź świadczy, że na razie niezbyt dobrze zdajesz sobie z tego sprawę.

Jaki pin generujący ? mówisz o wyjściu INT z układu RTC ? ..... staraj się pisać bardziej precyzyjnie jeśli chcesz być dobrze rozumiany na forum

więc jeśli piszesz o pinie INT w układzie RTC to już to czegoś tobie nie sugeruje ? Bo twórcy RTC właśnie po to go robią aby podłączyć go z kolei do WEJŚCIA przerwania w procku .... i wtedy odczytywać czas ....

Przepraszam za nieprecyzyjne pytanie i skróty myślowe. Tak chodziło mi o generowanie przerwania w procku z wyjścia INT z RTC. A chodziło mi o to, żeby zamiast na podstawie tego przerwania co sekundę odczytywać czas, można by zwiększać zmieną SEKUND o 1, a po osiągnięciu 60sekund, je wyzerować i zwiększyć zmienną MINUT o 1 ..... itd.

mirekk36 napisał(a):
Jest sens ? .....

O to właśnie pytam.

mirekk36 napisał(a):
a jak chcesz ... to najpierw spróbuj to zrobić (szczególnie datę) a później wróć i ew zadaj to samo pytanie ok?

Zrobiłem tak i to już dość dawno, ponad rok temu, jest to zastosowane w projekcie Komputer Rowerowy, który pokazałem tutaj - topic13121.html
Zegar programowo uwzględnia też zmianę czasu letni/zimowy, obliczanie dnia tygodnia, oraz lata przestępne.

Nefarious19 napisał(a):
Po Co w ogóle RTC?

RTC mierzy czas jak procek jest wyłączony, czas odczytuję z niego tylko w momencie włączania zasilania. A w projekcie Komputera Rowerowego dodatkowo wykorzystałem pamięć RAM z RTC na przechowywanie liczników kasowalnych i statystyk.

PostNapisane: 20 paź 2015, o 15:36 
Moderator

Radziu napisał(a):
RTC mierzy czas jak procek jest wyłączony, czas odczytuję z niego tylko w momencie włączania zasilania.

Można ? można ... a kto ci zabroni robić dwa razy tę samą robotę i tracić czas procka ;) ? ... chcesz to tracisz .... przecież to tylko twoja decyzja ... Ja tam wolę żeby to za mnie sprzęt robił skoro daję RTC ... i tak jak myślę zdecydowana większość ludzi, którzy używają RTC ;) ..

PostNapisane: 20 paź 2015, o 16:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No właśnie o to mi chodziło. Czyli więcej czasu procka stracimy na proste dodawanie, niż na transmisję I2C.

PostNapisane: 20 paź 2015, o 16:05 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
No właśnie o to mi chodziło. Czyli więcej czasu procka stracimy na proste dodawanie, niż na transmisję I2C.

ja to bym czym prędzej na kolegi miejscu zaglądnął do noty :P
po za tym w twoim projekcie 90% czasu procesora to będzie nuda .... zamontuj mu talię kart czy coś :)

PostNapisane: 20 paź 2015, o 17:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co konkretnie w tej nocie mam zobaczyć?

Nie mam pojęcia ile % czasu procesora wykorzystałem, nie mam też pojęcia ile czasu zajmuje transmisja, a jeżeli chodzi o mój projekt, to oprócz RTC jest tam parę innych ukladów na I2C.

PostNapisane: 20 paź 2015, o 17:39 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
Co konkretnie w tej nocie mam zobaczyć?

masz podane dane magistrali I2C dla układu wybranego rtc :)

dodatkowo ,... wierz mi procek będzie się nudził :)
zbudowałem kilka takich projektów tyle ze do samochodów :)
mimo że było sporo opcji procek wymiękał z nudy :)

przez większość czasu zajmował się tylko zliczaniem impulsów z układu wtrysków i czujnika drogi
w celu obliczania prędkości i zużycia paliwa :)

PostNapisane: 18 sie 2016, o 11:46 
Nowy

Witam wszystkich.
Mam takie pytanie. Czy ktoś z kolegów mógłby udostępnić kod do DAWCY CZASU.
Wydaje mi się że przepisałem go prawidłowo z poradnika ale nie działa mi . To znaczy godzina i data nie jest pobierana. Nie miga nawet dioda. Kod kompiluje się poprawnie. Mogę też wstawić tutaj mój kod żebyście mogli zerknąć na niego i wskazać mi błędy. Tylko nie wiem czy mogę cały kod wstawić tutaj ?
Proszę o rady.
Aha testowałem na zestawie ATB Atnel. Moduł WIFI 232-t ustawiłem według poradnika.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:27 
Moderator

truper napisał(a):
Tylko nie wiem czy mogę cały kod wstawić tutaj ?

Kod dawcy czasu nie jest z książki więc możesz spokojnie wstawić. Proszę jedynie nie publikować kodów bibliotek z książki

PostNapisane: 18 sie 2016, o 15:38 
Nowy

Dzięki .
Zatem wstawiam kod , mam nadzieję że dam radę.
Tak jak napisałem wyżej dioda led nie miga a czas i data nie są pobierane.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Z góry dzięki za wszelkie rady i pomoc.

PostNapisane: 18 sie 2016, o 16:45 
Moderator

truper napisał(a):
a czas i data nie są pobierane.

A ja nie pokazywałem w poradniku jak sobie to przetestować ? ... czy pobiera czy nie pobiera ? ....

PostNapisane: 18 sie 2016, o 16:54 
Nowy

Hmm
Czyżbym coś pominął? W takim razie proszę o informację w której lekcji mam tego szukać i z czym to jest związane z modułem wifi 232t ? Bo jestem bardzo początkujący w temacie AVR. I nawet nie wiem gdzie szukać i o co chodzi. Rozumiem że kod programu jest poprawny ?
Pozdrawiam

PostNapisane: 19 sie 2016, o 04:47 
Moderator

truper napisał(a):
W takim razie proszę o informację w której lekcji mam tego szukać i z czym to jest związane z modułem wifi 232t ?

Jak nie wiesz to wspomagaj się tym:
http://atnel.pl/atnel-video-player.html

truper napisał(a):
Rozumiem że kod programu jest poprawny ?

Nie piszę tego złośliwie - ale uwierz mi mam szczególnie teraz MNÓSTWO pracy i ja nie jestem w stanie każdemu z osobna sprawdzać programu z poradnika. Teraz to dla mnie nie ma nic ważnego niż prace nad wydaniem Yellowbooka. Zobacz - poszukaj na forum - mnóstwo osób to robiło i przepisywało z poradnika i działa. Część też miała jakieś problemy czasem i zadawali pytania na forum i też były podpowiedzi ... Najlepiej to zadawać pytania w osobnym wątku a nie doklejać się z pytaniem do jakiegoś starego wątku - wtedy więcej osób zauważy takie pytanie na forum ... to takie uwagi ogólne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1