mirekk36 napisał(a):
Radziu napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie. Skoro już mamy wyprowadzony pin generujący przerwanie co 1 sekundę, to czy nie lepiej z poziomu programu zrobić naliczanie czasu, zamiast co sekundę odpytywać RTC?
Kolega musi najpierw zrozumieć co to są przerwania .... bo ta wypowiedź świadczy, że na razie niezbyt dobrze zdajesz sobie z tego sprawę.
Jaki pin generujący ? mówisz o wyjściu INT z układu RTC ? ..... staraj się pisać bardziej precyzyjnie jeśli chcesz być dobrze rozumiany na forum
więc jeśli piszesz o pinie INT w układzie RTC to już to czegoś tobie nie sugeruje ? Bo twórcy RTC właśnie po to go robią aby podłączyć go z kolei do WEJŚCIA przerwania w procku .... i wtedy odczytywać czas ....
Przepraszam za nieprecyzyjne pytanie i skróty myślowe. Tak chodziło mi o generowanie przerwania w procku z wyjścia INT z RTC. A chodziło mi o to, żeby zamiast na podstawie tego przerwania co sekundę odczytywać czas, można by zwiększać zmieną SEKUND o 1, a po osiągnięciu 60sekund, je wyzerować i zwiększyć zmienną MINUT o 1 ..... itd.
mirekk36 napisał(a):
Jest sens ? .....
O to właśnie pytam.
mirekk36 napisał(a):
a jak chcesz ... to najpierw spróbuj to zrobić (szczególnie datę) a później wróć i ew zadaj to samo pytanie ok?
Zrobiłem tak i to już dość dawno, ponad rok temu, jest to zastosowane w projekcie Komputer Rowerowy, który pokazałem tutaj -
topic13121.htmlZegar programowo uwzględnia też zmianę czasu letni/zimowy, obliczanie dnia tygodnia, oraz lata przestępne.
Nefarious19 napisał(a):
Po Co w ogóle RTC?
RTC mierzy czas jak procek jest wyłączony, czas odczytuję z niego tylko w momencie włączania zasilania. A w projekcie Komputera Rowerowego dodatkowo wykorzystałem pamięć RAM z RTC na przechowywanie liczników kasowalnych i statystyk.