Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2015, o 20:37 
Użytkownik

Witam kolegów, mam w domu ATB-USBASP 4.0 , korzystam z visty, zainstalowałem sterowniki do programatora z programu mkAVRCalkulator Pana Mirka. Mój problem polega na tym, że mogę wgrać program do UC tylko raz po włożeniu usbasp do portu usb, każda kolejna pruba kończy się wyświetleniem błędu rc=-1, dodam że mam inny ,,podobny'' programator i wgrywam za każdym razem. Czy może miał ktoś podobny problem, nie mogę sobie z tym poradzić.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2015, o 21:54 
Moderator

Powiedz lepiej co masz podłączone do linii ISP procka ? czy tylko linie ISP ?
zobacz też to:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html

PostNapisane: 14 paź 2015, o 00:42 
Użytkownik

Witam Panie Mirku, niewiem co poknociłem ale, linie ISP są podłączone tylko do programatora,
napisałem krótki program do mrugania diadą led, korzystam z eclipse_LUNA mam zainstalowany Toolchain 3.4
oraz plugin_241 oczywiście najnowsza wersja Java, wszystko to zainstalowane na świeżym systemie Vista,
oczywiscie krok po kroku jak w Pana poradniku "AVR-jak zacząć z Eklipse LUNA"
Płytkę testową zasilam z programatora, po włożeniu USBASP do portu usb mogę jednorazowo zaprogramować UC,
po wyjęciu programatora z portu usb i ponownym włożeniu, znowu mogę jednorazowo zaprogramować UC,
prubowałem na płytce testowej z ATmegą_8 i na płytce testowej z ATmegą_32, płytki testowe robiłem sam,
ale stosowałem się ściśle do wskazówek z bluebooka, i poradników odnośnie zasilania UC. Jutro przyjrzę się
na spokojnie jeszcze raz na płytki testowe, może znajdę jakiegoś babola.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 07:18 
Moderator

No dobrze a testowałeś to w ogóle na innym kompie ? szczególnie bez tej pomyłki genetycznej jaką jest Win VISTA ? .... Bo to coś strasznie dziwny objaw, że po wyjęciu z USB i włożeniu niby programator działa ...

Poza tym, w żadnym z postów nawet słowem nie napisałeś co to znaczy, że "nie można programować" ... czy nie możesz podać jakiś konkretny komunikat z konsoli ? żeby był chociaż ślad tego co się dzieje ?

PostNapisane: 14 paź 2015, o 08:35 
Użytkownik

steter napisał(a):
problem polega na tym, że mogę wgrać program do UC tylko raz po włożeniu usbasp do portu usb

Podobne problemy zaobserwowałem przy programowaniu z 5 metrowym przedłużaczem USB. Problem polegał na słabej jakości połączenia USB pomiędzy PC<->usbasp (zakłócenia). Korzystasz z jakiegoś przedłużacza USB lub z przedniego panelu w obudowie komputera? Jeżeli tak, to spróbuj innego przedłużacza lub podłącz do tylnych portów USB.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 10:02 
Moderator

Grzechu napisał(a):
steter napisał(a):
problem polega na tym, że mogę wgrać program do UC tylko raz po włożeniu usbasp do portu usb

Podobne problemy zaobserwowałem przy programowaniu z 5 metrowym przedłużaczem USB. Problem polegał na słabej jakości połączenia USB pomiędzy PC<->usbasp (zakłócenia). Korzystasz z jakiegoś przedłużacza USB lub z przedniego panelu w obudowie komputera? Jeżeli tak, to spróbuj innego przedłużacza lub podłącz do tylnych portów USB.

tak to cenna uwaga ...

PostNapisane: 14 paź 2015, o 12:10 
Użytkownik

Ok, spróbuję to jakoś sensownie opisać.

Programator testuję na dwóch komputerach
- mój z win7 na którym "bawię się" w programowanie od ok. 2 lat razem z bluebook/iem. Wszyskie
problemy jakie miałem, udawało się mi rozwiązywać z poradnikami Pana Mirka.

- drugi komputer jest mojego kuzyna którego to, zaraziłem pasją programowania, a on kupił u Mirka programator
i poprosił mnie o pomoc w konfiguracji całego środowiska do programowania.

Więc zainstalowałem świeżą Vistę na PC kuzyna (bo taka była zainstalowana przy kupnie lapka) i potem według poradnika
resztę środowiska programistycznego.

Wszystko ruszyło od kopa, napisałem krótki program do mrugania diodą i wgrałem do proca.
HUURRA działa, zmieniam czas opóźnienia, aby diodka szybciej mrugała, kompiluję, próbuję wgrać, a tu wyskakuje mi błąd

Obrazek

Pomyślałem, ech jakaś chwilowa anomalia, wyciągam USBASP z portu, wkładam raz jeszcze, wgrywam program, znowu działa,
próbuję drugi raz, znowu klapa,

Piszę więc taki sam programik, tym razem na moim PC wgrywam program do UC, objawy takie same, po pierwszy włożeniu USBASP
do portu - działa poprawnie, kolejna próba wgrania programu kończy się błędem rc=-1

Potem biorę swój programator USBASP i próbuję na obydwóch PC-ach, okazuje się, że da się wgrywać program bez wyciągania
USBASP z portu.

Co do mkAVRkalkulator to za każdym razem, udaje mi się sprawdzić podłączony AVR , próba odczytu FLASH z UC działa ale też tylko
po pierwszym włożeniu USBASP do portu, druga próba kończy się błędem na moim PC

Obrazek

a na PC kuzyna w oknie AVRDUDE console

this check.
avrdude_mk.exe done. Thank you.
Compiled special for http://forum.atnel.pl(v5.11.1)

podejrzewam że różnica błędów bieże się z tego że u kuzyna instalowałem sterownik do USBASB z programu mkAVRkalulator bulid 74
a ja posiadam starszy sterownik z przed dwuch lat.

Przedłużki USB nie stosuję, Może spróbuję jeszcze raz wszystko od początku, a może zainstaluję XP tylko obawiam się Javy na XP

Nie wiem co mogę jeszcze zrobić?

A, przy próbie " sprawdź podłączony AVR " na starszych wersjach mkAVRkalkulator wyskakiwał błąd
Obrazek
a gdy klikłem drugi raz " sprawdź podłączony AVR " na starszych wersjach mkAVRkalkulator wyskakiwał błąd AVRDUDE error

Gdy próbuję skorzystać z klawisza "Load From MCU" w zakładce "Target Hardware" w Eklipse odczytuje mi UC ale też tylko raz
po włożeniu ATB-USBASP do portu , gdy próbuję drugi raz pojawia się błąd

Obrazek

Ostatnio edytowano 14 paź 2015, o 12:53 przez steter, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 paź 2015, o 12:46 
Moderator

No i z tego dalej nie wynika po pierwsze czy działa ci na innym windowsie niż VISTA :(

Po drugie jak masz stare drivery sprzed dwóch lat to czemu ich nie odinstalujesz i nie zainstalujesz tych z MkAvrCalculatora ?

PostNapisane: 14 paź 2015, o 13:12 
Użytkownik

Ok. stary sterownik USBASP odinstalowany i zainstalowany nowy z mkAVRkalkulator, ten sam problem pojawia się tak
na viscie jak i na moim windows7, jak będę miał dostęp to przetestuję jeszcze na innym PC i zobaczymy co będzie ;)

Sprawdziłem na PC-cie syna z windows_7, 64bit, i działa wszystko znakomicie :D teraz muszę jakoś się uporać
z tą vistą, przeinstaluję na XP, jeśli chodzi o mój PC to jeszcze nie wiem. :?:

PostNapisane: 14 paź 2015, o 17:00 
Moderator

steter napisał(a):
Sprawdziłem na PC-cie syna z windows_7, 64bit, i działa wszystko znakomicie

No więc widzisz dwie rzeczy

1. Jak łatwo dojść do źródła problemu
2. dlaczego jak się słyszy VISTA, to najlepiej splunąć przez lewe ramię, okręcić się trzy razy na pięcie i uciekać gdzie pieprz rośnie :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1