Ok, spróbuję to jakoś sensownie opisać.
Programator testuję na dwóch komputerach
- mój z win7 na którym "bawię się" w programowanie od ok. 2 lat razem z bluebook/iem. Wszyskie
problemy jakie miałem, udawało się mi rozwiązywać z poradnikami Pana Mirka.
- drugi komputer jest mojego kuzyna którego to, zaraziłem pasją programowania, a on kupił u Mirka programator
i poprosił mnie o pomoc w konfiguracji całego środowiska do programowania.
Więc zainstalowałem świeżą Vistę na PC kuzyna (bo taka była zainstalowana przy kupnie lapka) i potem według poradnika
resztę środowiska programistycznego.
Wszystko ruszyło od kopa, napisałem krótki program do mrugania diodą i wgrałem do proca.
HUURRA działa, zmieniam czas opóźnienia, aby diodka szybciej mrugała, kompiluję, próbuję wgrać, a tu wyskakuje mi błąd

Pomyślałem, ech jakaś chwilowa anomalia, wyciągam USBASP z portu, wkładam raz jeszcze, wgrywam program, znowu działa,
próbuję drugi raz, znowu klapa,
Piszę więc taki sam programik, tym razem na moim PC wgrywam program do UC, objawy takie same, po pierwszy włożeniu USBASP
do portu - działa poprawnie, kolejna próba wgrania programu kończy się błędem rc=-1
Potem biorę swój programator USBASP i próbuję na obydwóch PC-ach, okazuje się, że da się wgrywać program bez wyciągania
USBASP z portu.
Co do mkAVRkalkulator to za każdym razem, udaje mi się sprawdzić podłączony AVR , próba odczytu FLASH z UC działa ale też tylko
po pierwszym włożeniu USBASP do portu, druga próba kończy się błędem na moim PC

a na PC kuzyna w oknie AVRDUDE console
this check.
avrdude_mk.exe done. Thank you.
Compiled special for
http://forum.atnel.pl(v5.11.1)
podejrzewam że różnica błędów bieże się z tego że u kuzyna instalowałem sterownik do USBASB z programu mkAVRkalulator bulid 74
a ja posiadam starszy sterownik z przed dwuch lat.
Przedłużki USB nie stosuję, Może spróbuję jeszcze raz wszystko od początku, a może zainstaluję XP tylko obawiam się Javy na XP
Nie wiem co mogę jeszcze zrobić?
A, przy próbie " sprawdź podłączony AVR " na starszych wersjach mkAVRkalkulator wyskakiwał błąd

a gdy klikłem drugi raz " sprawdź podłączony AVR " na starszych wersjach mkAVRkalkulator wyskakiwał błąd AVRDUDE error
Gdy próbuję skorzystać z klawisza "Load From MCU" w zakładce "Target Hardware" w Eklipse odczytuje mi UC ale też tylko raz
po włożeniu ATB-USBASP do portu , gdy próbuję drugi raz pojawia się błąd