Najpierw odpowiedz sobie na pytanie - który plik jest jakby stworzycielem tej zmiennej, w którym jest ona częściej wykorzystywana i najbardziej potrzebna. Jeśli uznasz że takim plikiem jest pwm.c to umieść definicję tej zmiennej właśnie w nim.....
a z książki powinieneś wiedzieć, że jeśli masz jakąś zmienną w jakimś tam pliku to żeby ją uwidocznić w innych trzeba ją jakoś wyeksportować prawda ?
wystarczy nawet wyeksportować jej nazwę, a zatem musisz dodać co? Jej DEKLARACJĘ do pliku pwm.h !
extern uint8_t EEMEM tryb;
mówi ci to coś ?
oczywiście EEMEM może być nierozpoznawane w pwm.h dlatego trzeba na jego początku zainkludować także
#include <avr/eeprom.h>
-------------------------------------------
a gdybyś chciał ją zdefiniować jednak w main.c ???? to co ? nie ma rady ???? też jest rada ale trzeba gdzieś umieścić przecież też jej DEKLARCJĘ tylko gdzie ? przecież nie ma pliku main.h ??? .... no ale dlaczego miałoby go nie być - zawsze można stworzyć
tylko że ja stworzyłbym i tworzę najczęściej wtedy taki plik
common.h
gdzie umieszczam jakieś wspólne deklaracje, definicje preprocesora itp .... i wtedy to w nim możesz dodać DEKLARACJĘ tej zmiennej oraz zainkludować w pliku pwm.c plik common.h
proszę bardzo i sprawa rozwiązana na dwa sposoby ....
na pewno nie można wszystkiego na huuurrrra inkludować żeby JAKOŚ TAM BYŁO
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]ooo Malutki_27 dobrze prawi
www.youtube.com/mirekk36 ]