Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: eeprom
PostNapisane: 29 sie 2012, o 07:48 
Użytkownik

Witam,
Mam takie małe pytanko.
Czy istnieje możliwość napisania programu, który tylko raz (na samym początku zapisze w pamięci EEPROM np. zmienną 100) a potem (po każdym resecie) nie będzie zapisywał..

Pewnie nikt nie zrozumiał o co chodzi dlatego dam przykład..

Załóżmy, że po naciśnięciu przycisku ma się inkrementować zmienna ilość zapisana w EEPROM.
Tylko, że inkrementacja ma się zaczynać od 100.
/////////////////////
Jak ja to zawsze robiłem.
1.Najpierw pisałem program tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

2.Wysyłałem do uC.
3. Potem kasowałem linijkę:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I jeszcze raz wysyłałem do uC.

Czy tak się powinno robić, czy istnieje inny sposób?

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: eeprom
PostNapisane: 29 sie 2012, o 08:08 
Moderator

nadal nie rozumiem problemu który sobie wymyśliłeś ;)

ale spróbuję coś podpowiedzieć a nóż się uda ;) o ile coś tam zrozumiałem. Dodam tylko że nie za bardzo mogę zrozumieć bo co to znaczy że na samym początku zapisze 100 ??? a co to jest SAM POCZĄTEK ? ;) Jak to mówią na początku to był haos a później powstał wszechświat - ale pewnie nie o ten początek ci chodziło. Więc tak

być może chodzi ci o domyślną inicjalizację zmiennych w pamięci EEPROM ??? jeśli tak to co za problem ???

Normalnie jak eeprom jest pusty to wszystkie komórki mają wartość 0xFF, i o tym trzeba pamiętać, że nie żadne tam 0x00

zatem przygotowujesz sobie domyślną - ale właśnie nie zmienną (jak najszybciej odejdź od tworzenia pojedynczych zmiennych w eeprom) tylko ubierz to w strukturę, np tak:

język c

potem w kodzie

język c

zakładam od razu że mam dwie jakieś zmienne a nie jedną, chyba tu nie będziesz miał kłopotu ze zrozumieniem a sam zobaczysz że jeśli jest to ubrane w strukturę to masz same zalety i dodanie jednej, dwóch czy większej ilości zmiennych to pikuś

i teraz przy starcie programu wczytuję sobie dane z eeprom do ram na chwilę

język c

sprawdzam czy np moja zmienna1 jest = 0xff albo mniejsza od 100

język c

czyli jeśli zmienna1 była niezainicjalizowana co oznacza dla mnie jak pisałem wyżej że ma 0xFF albo mniejsza od 100 to wtedy inicjalizuję ją wartością domyślną z FLASH. Czyli ten warunek wykona się TYLKO raz gdy np eeprom był pusty/skasowany albo jeśli coś nie tak się zapisało do niego to zostanie przywrócona i tak wartość domyślna.

a jeśli nie jest w tym przedziale to znaczy że już program działa i sobie tam jakoś coś robi z tą zmienną np ją inkrementuje

język c

(uwaga mogłem niechcący zamienić kolejność argumentów źródło/cel w funkcjach eeprom_read_block - lub eeprom_write_block więc to sobie sprawdź

PostNapisane: 29 sie 2012, o 08:12 
Użytkownik

Aaaa.
To w taki sposób to się robi..

Dzięki za fajny przykład.

PostNapisane: 29 sie 2012, o 11:48 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zastanów się, czy w ogóle potrzebujesz EEPROM. Jeśli nie odłączysz zasilania możesz korzystać ze zmiennej w RAM, która zostanie zainicjowana tylko w przypadku załączenia zasilania (Power On Reset). Nie każdy attiny ma EEPROM.

PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:42 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
Można jeszcze inaczej: utworzyć zmienną w EEPROM i zainicjować ją od razu swoją wartością. Popatrz, że ta wartość nie będzie wpisywana do EEPROMu przy każdym uruchomieniu programu, ale dostaniesz plik z zawartością EEPROMu który przy flashowaniu programu również flashujesz. Później ze zmienną dzieje się dokładnie to, co chcesz żeby z nią program robił :)

No można niby ale ja ZDECYDOWANIE odradzam takie praktyki ;)

dlaczego ?

bo wyobraź pan sobie taką sytuację ( a przysięgam ci że zdarza się ona często w różnych urządzonkach produkowanych przez hmmm amatorów niestety )

1. Ty jesteś z Krakowa a ja ze Szczecina
2. zbudowałeś dla mnie sterownik
3. wpisałeś domyślne wartości do EEPROM sposobem jak opisałeś powyżej
...
4. niestety po roku czasu sterownik mi SFIKSOWAŁ i na podstawie analizy telefonicznej doszedłeś że coś musiało się zrąbać w EEPROM .... bo po starcie nie pojawiają się domyślne ustawienia tylko jakieś z kosmosu

5. nie ważne jaka awaria nastąpiła, nie ważne co zrobił user czyli ja - ale urządzenie MUSI pracować jak najszybciej i potrzebne są DOMYŚLNE ustawienia

6......... no i teraz taki sprzedawca sterownika czyli TY - dzwonisz do mnie i mówisz - hmmm prawdopodobnie coś się zrąbało z EEPROM i trzeba byłoby go ponownie zaprogramować ..... a ja na to mówię (jako całkowity NEPTYK elektroniczny - PANIE! a co mnie to obchodzi - zapłaciłem za to KUPĘ kasy i to ma działać a jak nie działa to napraw to pan - bo zgodnie z umową masz pan 8 godzin na naprawę)

.....hmmm nie pozostaje ci nic innego jak wsiąść nawet nie do pociągu byle jakiego, tylko do SAMOLOTU , zabrać ze sobą programator i ciort wie co jeszcze i żeby czegoś nie zapomnieć np nowszego wsadu

więc lecisz Pan do Szczecina żeby taką głupotkę zrobić i tracisz KUPĘ kasy

.... dlatego na drugi raz, po takim przypadku - sam już NIGDY nie skorzystasz ze sposobu opisanego przez siebie, tylko:

1. dodasz do urządzenia KLAWISZ o nazwie RESET jak to bywa w Routerach ;) i w razie takiego przypadku powiesz klientowi Neptykowi czyli mi -

Panie wyłącz pan zasilanie, wciśnij klawisz RESET z tyłu urządzenia i załącz pan to zasilanie trzymając wciśnięty ten klawisz przez 5 magicznych sekund a potem go puść ;)

a w kodzie napiszesz sobie że jak przy starcie klawisz zwarty do GND (bez żadnego debouncigu) to ma załadować tym sposobem który opisałem na SIŁĘ np domyślne ustawienia z FLASH bo tam na pewno nic się nie stało

więc zobacz - może się taki sposób przydać nie tylko na przypadek MEGA Awarii ale też w dowolnym momencie gdy ustawień są setki i trzeba szybko albo nawet programowo przywrócić ustawienia fabryczne ;)

zgadza się ? - chyba lepiej taki przypadek przeżyć virtualnie tak jak w tym poście a później już robić jak się należy

PostNapisane: 29 sie 2012, o 15:25 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
No i dlatego mirku tak też robię, ale do opisanego zastosowania, czyli licznika jest to jak najbardziej dobra metoda :) A może być to np licznik energii elektrycznej w którym jakiekolwiek resetowanie jest niewskazane (tym bardziej przez użytkownika, a nie elektrownię).

Zgadza się ;) jak najbardziej ale wtedy też można zrobić i nawet warto bez wrzucania pliku eep podczas końpilacji do procka.

PostNapisane: 29 sie 2012, o 16:16 
Użytkownik

No tak Mirku, jak zwykle wyjaśnienie dobre, tyle tylko że nie do mojego projektu (dioda RGB)
W sumie też by mogło być, ale po co?

Na początku sprostujke po co powstał ten temat.
Ano z niewiedzy.
Myślałem, że jeśli zainicjuję zmienną w eepromie jakąś wartością, to za każdym resetem programu będzie ona incjowana, a jak się okazało nie będzie ;D

Będę potrzebował EEPROMU do tego aby zapamiętać kolor poszczególnych barw.
No i myślałem, że jeśli dam w kodzie:

uint8_t red EERAM;
red=100;

TO za każdym uruchomieniem programu zmienna red będzie miała wartość 100.
Ale jak widać, to było zle założenie..
I na szczęście istnieje te forum, które mi pomogło :))

Strefa czasowa: UTC + 1