Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lut 2025, o 22:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2015, o 21:08 
Użytkownik

Witam.

Walczę z sterownikiem wyświetlacza 7seg TM1637. Niestety cieżko znalezc cos na ten temat, jak juz jest to albo w j. chinskim albo dla arduino. Znalazlem PDF ktory pokazuje jak mozna go uzyc w C, niestety moje starcie okazało się porażką i nic sie nie dzieje na wyswietlaczu.

Moj kod wygląda tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

w sumie nic nowego troszke tak przerobiony by uwzgledniał porty jako wejscie lub wyjscie, blok init() to pominolem bo poprostu sie pogubilem i jak w przykladzie pusty. Oczywiscie nic nowego jak na mnie poprostu nie działa. Probowalem z roznymi wartosciami wysylanymi do wyswietlacza, jednak bez skutku, on milczy a wszystkie segmenty zgaszone. Nie moge tez rozgryzc jaka to jest funkcja ktora wysyla do sterownika dane jakie maja sie poajwic na wyswietlaczu. Przyklad z zalacznika pokazuje jak odczytac stan klawiszy, ale ja ich nie mam, tylko 4x7seg. Jesli chodzi o sam moduł wygląda identycznie jak ten https://herouk.co.uk/wp-content/uploads ... -Clock.jpg co do pinu co do sciezki taki sam.

Prosze wszystkich o pomoc w uruchomieniu tego ukladu i stworzeniu wlasnej a raczej naszej biblioteki.

Za wszelką pomoc, wskazówki i wykrycie błędów bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1