Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 sty 2025, o 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sie 2012, o 09:56 
Nowy

Witam, niedawno rozpocząłem swoją naukę programowania w języku C. Zakupiłem zestaw atb 1.03, programator multitool, działający jako stk500 i wziąłem się do pracy. Stanąłem przy zajęciach praktycznych, a dokładniej przy pierwszym programie - zapalanie się diody. Program napisany został w Eclipse, nic w programie nie zmieniałem - żadnego polecenia, itp. Przepisałem drugi sposób(pierwszy wcześniej zresztą też)tak jak jest z książki, żeby sprawdzić czy będzie działało. Dobra, kompilacja super, świetnie się wykonała, wszystko niby dobrze, a tu przyszła próba wgrania do mikrokontrolera(atmega644PA, czyli chyba nawet to samo co 644P). Po kliknięciu tej ikonki wgrania - AVR i zielona strzała pod spodem, w konsoli wyświetlił się komunikat taki jak na obrazku - http://imageshack.us/f/198/diodaq.png/ . Proszę o pomoc i dziękuję za każdą odpowiedź ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 10:27 
Moderator

Ja bym od razu sprawdził też inny programator, np ten który masz wbudowany w zestaw uruchomieniowy. To po pierwsze. Jak z niego skorzystać ???

http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/ec ... adzie.html

po drugie czy nie przestawiałeś przypadkiem fusebitów ?

jak coś to w razie czego łap mnie też na Skype: mirekk36

PostNapisane: 21 sie 2012, o 10:43 
Użytkownik

W instrukcji do programatora pewnie masz opisane tryby jego pracy. Są pewnie zworki umożliwiające pracę w trybie COM lub HID. Jeśli pracujesz w pierwszym to w Eclipse przy wyborze programatora powinieneś wpisać odpowiednio np. COM 5 ( jeśli masz go podłączonego do tego portu jeśli do innego to zamiast 5 wpisujesz odpowiednią cyfrę ) . Jeśli zaś pracujesz w trybie HID to w zakładce powinieneś napisać avrdoper i wszystko powinno działać. W MkAvrcalculator naciśnij "sprawdź dołaczony programator" - jak wszystko działa to go wykryje. Jeśli dalej nie możesz zaprogramować to widocznie jak pisał Mirek fusebity poprzestawiane.

PostNapisane: 21 sie 2012, o 11:07 
Użytkownik

Ja mam też multitoola. I wszystko działa:)

Problem polega na tym, że najpierw trzeba podłączyć zasilanie do ATB (Np. przez USB) , następnie podłączyć mutltoola (przez USB) a dopiero potem połączyć taśmą multitoola z ATB :)

Jeśli zrobimy coś inaczej to wchdozimy w tryb updatowania softu do multitoola i nici z zaprogramowania uC.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

No ale jeśli ty masz wersję ATB 1.03 to możesz przecież użyc programatora, który jest na pokładzie.
Ja mam 1.01 i niesety nie posiadam takiej możliwości ;/

PostNapisane: 21 sie 2012, o 11:26 
Moderator

xamrex napisał(a):
No ale jeśli ty masz wersję ATB 1.03 to możesz przecież użyc programatora, który jest na pokładzie.
Ja mam 1.01 i niesety nie posiadam takiej możliwości ;/

Zapewniam Cię że masz taką możliwość ;) masz - tylko nigdy nie spróbowałeś z niej skorzystać ;) .... a się zdziwisz jak podłączysz wbudowany programator tymi 4 kabelkami i zadziała ;)

Nawet wstecznie w najstarszych zestawach 1.00 też będzie śmigać ;)

PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:28 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi, jest bliżej, ale nie za blisko... http://imageshack.us/photo/my-images/12/beztytuuykr.png . Na górze, próba wgrania przez eclipse, na dole sprawdzenie podłączonego avr. Wszystko podłączyłem tak jak trzeba(tak myślę) i dalej nic.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:59 
Użytkownik

Użyj programatora który jest na płytce ATB !
Jeśli nie umiesz multitoolem

Mirek, dzięki za info:)
Cały czas żyłem w świadomości, że tylko 'nowsze' werjse mają programator na pokładzie :)

PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:16 
Nowy

Z tego co pisze na pierwszym obrazku z błędem w eclipse, powinieneś się domyślić, że użyłem programatora ATB-FT232R, ale mogłeś tego nie zauważyć. Myślę, że wystarczy sprawić, żeby calculator wykrywał go i żeby nie wystąpił błąd po sprawdzeniu połączenia i byłaby gitara. Niestety jak zwykle nie ma tak łatwo.

PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:18 
Moderator

vDaro napisał(a):
Myślę, że wystarczy sprawić, żeby calculator wykrywał go i żeby nie wystąpił błąd po sprawdzeniu połączenia i byłaby gitara. Niestety jak zwykle nie ma tak łatwo.

Czy możesz rozwinąć tę myśl ? bo w ogóle nie zrozumiałem ...... a chętnie bym pomógł

PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:20 
Użytkownik

Ale właśnie kolega stara się użyć tego programatora z płytki. ;)

Jeżeli masz dokładnie podłączone jak na tym rysunkuObrazek

to odpal mkAVRCalkulator i sprawdź czy możesz odczytać z niego fusy. Jeżeli nie to nadal jest coś nie tak z połączeniami lub sam nie wiem czym ( brak wystarczającej wiedzy ), natomiast jeżeli będzie ok to wtedy można zająć się eclipse ;)

PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:34 
Nowy

Tak, użyłem programatora z płytki, podłączyłem go tak jak kolega wyżej napisał. W sprawie drugiego zdania z ostatniego postu, namieszałem trochę, a mianowicie napisałem oczywistą rzecz. Na pewno jest problem z połączeniami, ale nie mogę się go doszukać, chociaż do szukania jest niewiele. Sam majstruję przy tym, parę jak nie więcej godzin, przy owym problemem spędziłem, nie oszukując się.

A co do połączeń, jeżeli źle podłączyłbym te mosi, sck, itd. to wyświetliłoby się "błąd avrdude" w calculatorze.

Parę screenów :
http://my.imageshack.us/v_images.php

Ostatnio edytowano 21 sie 2012, o 14:23 przez vDaro, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 sie 2012, o 14:37 
Nowy

GwynBleidD napisał(a):
zdejmij wszystkie połączenia kabelkami do pinów procesora.
Mógłbyś napisać o co Ci chodzi?
Resztę zrobiłem i dalej nic. Szlag mnie trafia, siedzę nad tym kilka dni + od rana do tej godziny ;x

PostNapisane: 21 sie 2012, o 17:39 
Moderator

ja tyle razy i wszędzie powtarzam, jeśli ktoś ma problemy tego typu z zestawem ATB to czemu się nie zwrócić bezpośrednio do producenta o pomoc techniczną ???? jak można tego nie zrobić i siedzieć i się wkurzać ? toż to na własne życzenie ;)

a udostępniam swoją osobę w zakresie pomocy tech. i na forum, i na maila i na Skype (nick: mirekk36), i na telefon .... no nie wiem jeszcze jak ? aha no i osobiście nawet ktoś do mnie zajdzie albo zajedzie do firmy. Tymczasem widzę, że niektórzy wolą się męczyć, męczyć a na końcu zdenerwować i np obsmarować gdzieś na jakimś forum, że do kitu jest zestaw ATB :( ....

nie mówię że kolega tak - zrobił - ale aż mi szkoda tej męczarni...

zatem jeszcze raz powtarzam, skoro nie pomagają porady na forum czy dostępne instrukcje - to zapraszam serdecznie np na Skype ... gdzie tego typu kłopoty rozwiązuje się w kilka przysłowiowych minut i potem już idzie wszystko z górki. A nawet jeśli miałoby się okazać że wystąpił jakiś problem techniczny z tym egzemplarzem zestawu - to także błyskawicznie jesteśmy w stanie pomóc. Tylko że trzeba chcieć tej pomocy bo ja na siłę nie zmuszę przecież nikogo ;)

PostNapisane: 22 sie 2012, o 08:16 
Nowy

Poradziłem sobie :)
Wystarczyło poprzestawiać w calculatorze parę fusów i odłączyć wewnętrzny podział zegara przez 8.
A jeśli chodzi o to "no programmer has been specified..." - trzeba było wybrać mikrokontroler z listy...Szczerze, myślałem, że to nic nie zmieni, a jednak ;)) Dobrze, iż te godziny spędzone przy tym, nie poszły na marne.

PS miałem do tej pory problem z uruchomieniem programu i miganiem diody, ale uporałem się z nim w kilka minut, yeah.
A co do płytki, nie jestem taką osobą, której jak nie wyjdzie to obwinia coś, kogoś innego. Innym przecież wyszło, więc czemu mi miałoby nie wyjść?

PostNapisane: 22 sie 2012, o 08:59 
Moderator

No to SUPER! i cieszę się że wyszło - jednak w razie czego pamiętaj że w ciężkich sytuacjach nasz support jest do twojej dyspozycji ;)

PostNapisane: 22 sie 2012, o 16:22 
Nowy

W moim przypadku trzeba najpierw wybrać mikrokontroler, a później "sprawdź podłączony avr". Jeżeli kliknę najpierw "sprawdź podłączony avr" to wyskoczy okienko, że nie znaleziono programatora(to czarne, które pokazałem wcześniej jakby ktoś nie wiedział). Nie będę się bawił teraz w aktualizacje, itd. Chcę się nacieszyć, tym że działa ;d

PostNapisane: 22 sie 2012, o 16:53 
Moderator

vDaro napisał(a):
W moim przypadku trzeba najpierw wybrać mikrokontroler, a później "sprawdź podłączony avr". Jeżeli kliknę najpierw "sprawdź podłączony avr" to wyskoczy okienko, że nie znaleziono programatora(to czarne, które pokazałem wcześniej jakby ktoś nie wiedział). Nie będę się bawił teraz w aktualizacje, itd. Chcę się nacieszyć, tym że działa ;d

UWAGA! panie kolego vDaro! to dość niebezpieczna zabawa (z uwagi na fusebity) aby najpierw wybierać procka z listy a potem dopiero ustawiać....

Kurczę po to robiłem tyle uaktualnień i po to tyle pracuję nad tym programem, do tego po to tworzę te opcje żeby praca była JAK NAJWYGODNIEJSZA. Sprawdzenie procka żółtym klawiszem ma za zadanie PRZEDE WSZYSTKIM wczytać FUSEBITY !!!! jakie są ustawione w procku - inaczej czy to przez nieświadomość czy to przez rutynę można sobie zrobić ZONKA. Ale jak wolisz ;)

tylko proszę później nie miej pretensji że nie udało się coś - a tobie nie chciało się pobrać w 5 SEKUND, najnowszej wersji programu

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

no szkoda :( .... tym bardziej że aktualizację daję wciąż także za FREE .....

hmm a może warto wprowadzić opłaty za aktualizacje (może to przekona userów do aktualizowania? ;) )

Tym bardziej, że wystarczy pobrać i wgrać do folderu gdzie jest starsza wersja - nie ma nawet żadnego instalowania, SETUP'a itd

i nie wspominając że każda aktualizacja to zawsze jakieś tam podrasowanie samego ENGIN'u (silnika) programu właśnie od strony programowania fusów itp

--------------

poza tym skoro nie działa ci klawisz żółty to pewnie nie obejrzałeś nawet filmiku na tej stronce co podałem wyżej ..... a dowiedziałbyś się że wystarczy przy tym polu ręcznego wyboru procka kliknąć ptaszka "LISTA PEŁNA" ! i już klawisz będzie działał .....

ale jak wolisz ;)

PS ... tzn może jest jeszcze inny problem - ale jak mówiłem ja na twoim miejscu bym to od razu wyjaśnił z producentem ;)

PostNapisane: 23 sie 2012, o 09:43 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
vDaro napisał(a):

UWAGA! panie kolego vDaro! to dość niebezpieczna zabawa (z uwagi na fusebity) aby najpierw wybierać procka z listy a potem dopiero ustawiać....

Kurczę po to robiłem tyle uaktualnień i po to tyle pracuję nad tym programem, do tego po to tworzę te opcje żeby praca była JAK NAJWYGODNIEJSZA. Sprawdzenie procka żółtym klawiszem ma za zadanie PRZEDE WSZYSTKIM wczytać FUSEBITY !!!! jakie są ustawione w procku - inaczej czy to przez nieświadomość czy to przez rutynę można sobie zrobić ZONKA. Ale jak wolisz ;)

tylko proszę później nie miej pretensji że nie udało się coś - a tobie nie chciało się pobrać w 5 SEKUND, najnowszej wersji programu

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

no szkoda :( .... tym bardziej że aktualizację daję wciąż także za FREE .....

hmm a może warto wprowadzić opłaty za aktualizacje (może to przekona userów do aktualizowania? ;) )

Tym bardziej, że wystarczy pobrać i wgrać do folderu gdzie jest starsza wersja - nie ma nawet żadnego instalowania, SETUP'a itd

i nie wspominając że każda aktualizacja to zawsze jakieś tam podrasowanie samego ENGIN'u (silnika) programu właśnie od strony programowania fusów itp

--------------

poza tym skoro nie działa ci klawisz żółty to pewnie nie obejrzałeś nawet filmiku na tej stronce co podałem wyżej ..... a dowiedziałbyś się że wystarczy przy tym polu ręcznego wyboru procka kliknąć ptaszka "LISTA PEŁNA" ! i już klawisz będzie działał .....

ale jak wolisz ;)

PS ... tzn może jest jeszcze inny problem - ale jak mówiłem ja na twoim miejscu bym to od razu wyjaśnił z producentem ;)

Pomyliłem się, jednak zrobiłem aktualnienie zanim wgrałem licencję :| A co do filmiku, pooglądałem tylko urywki, bo chciałem znaleźć coś o licencji, bo miałem z tym problem(pobrałem 2 razy licencję z czego wsadziłem lic_1 czy jakoś tak, zamiast lic( wystarczyło tylko nazwę zmienić z lic_1 na lic)) :lol: Co do podłączenia avr, będę włączał teraz listę zanim kliknę "sprawdź..." :)

Strefa czasowa: UTC + 1