Cześć Kolego Icer_cmg,
Przepraszam, że może coś pomylę, ale i tak zapytam.
Chodzi o:
icer_cmg napisał(a):
(...)Posiadam przekładnik DL-CT08CLS o przełożeniu 2000/1. Można nim mierzyć prądy do 20A co przekłada się na zakres 0-10mA na wyjściu. Tu pojawił się dla mnie problem - jak to zmierzyć, skoro ADC mierzy napięcie?(...)
Natomiast w poprzednim
poście pisałeś, że do pomiaru mocy (z faz jakie "idą" ze skrzynki rozdzielczej do domu) chcesz wykorzystać układ:
ADE7752, który jak rozumiem na wejściu przyjmuje sygnały z wyjścia przekładnika DL-CT08CLS, o którym mówisz w tym poście.
Teraz, na schemacie (no właśnie, ideowym?) układu ADE7752 zaraz w tym miejscu gdzie jest wejście sygnału jest wbudowany wzmacniacz operacyjny, który jak rozumiem będzie prawidłowo funkcjonował (jak i cały układ), jeśli tylko zastosować się do noty pdf...
No i właśnie moje pytanie to jest: czy zamierzasz wykorzystać ten układ, czy jednak podłączasz bezpośrednio do MCU i chodzi o to, że pytasz się jaki ma być wzmacniacz na wejściu MCU a po wyjściu z przekładnika. Ja niestety sam nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale przeczytam cały pdf i może coś zrozumiem...
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
W każdym razie sam się zastanawiam jak to obsłużyć.
Od siebie dodam, że kiedyś zbudowałem taki dość prosty sterownik do włączania faz przez przekaźniki (relay'e) i to całkiem, całkiem działa. Z tym, że sterownik to jest oddzielny moduł, w oddzielnym pudełku (w odniesieniu do tego modułu gdzie jest MCU). Sterownik działa i jest zasilany tylko wtedy kiedy jest zasilanie w sieci (nie obciążając MCU). Na wyjściu sterownika mam diody LED (sygnalizacja załączenia), potem tranzystory BC557, które załączają cewkę na 5V przekaźnika. Masa jest wspólna, ale sygnały gdzie biegną zaciski do 230V są odpowiednio grube i odpowiednio daleko biegną od tranzystorków BC557. Z kolei na wyjściach MCU są transoptory (maksymalna separacja, wolę chuchać na zimne).
Pozdrawiam! j23 Jarek