rekon napisał(a):
majster tłumaczę Ci, że to nie może mieć znaczenia ...
jakie rs232? najpierw muszę wgrać bootloadera do uC po ISP dopóki tego nie zrobię RS232 nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
no to kolego kręcisz coś się w opisach bo prędzej napisałeś:
rekon napisał(a):
zdaje się że już wgrałem ręcznie, a czy działa to ze względu na nieogarnięcie sytuacji muszę jeszcze troszkę pogrzebać przy rs232
dlatego też pytałem ok nie ważne przy takim podejściu pytającego ja nie jestem w stanie pomóc.
Chodź zdaje się że wiem o co chodzi ... i fuse bity źle ustawiłeś masz >wold w fusach ustawione
Bot Flash section size = 1024 lub podobne .. zmień ten fusebit na 128 lub 256 z tego co pamiętam to powinno być 128 a to wyjaśni ci problem i powiem tyle
1. dokładniej zawaj pytanie opisując problem
2. zmień ton do forumowiczów
rekon napisał(a):
majster tłumaczę Ci, że to nie może mieć znaczenia ...
jakie rs232? najpierw muszę wgrać bootloadera do uC po ISP dopóki tego nie zrobię RS232 nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
Problem jest wybitnie po stronie komputera - inny użytkownik włączył program wcisnął install -> compile -> upload to uC i odpalił mu się mkavrcalculator (tyle że nic nie zaprogramował bo nie było w tym czasie podłączonego żadnego programatora do komputera) ja po zrobieniu tych kroków nie widzę aby działo się cokolwiek
wiem że MKBL ma ograniczenia wsadu ale to też nie jest problemem - nie wrzucam wsadu tylko próbuje wgrać bootloadera...
Wgrałem bootloadera ręcznie i nawet udało mi się skomunikować (ale tylko raz co ciekawe) z prockiem - wyświetlił te informacje "powitalne".
Ale mówisz masz:
działam na własnej płytce uniwersalnej, że takiej co się lutuje punkty nie stykowej
mam przejściówkę usb -> RS232
procek to atmega8
taktowanie z wewnętrznego oscylatora
ustawiam 9600 prędkość taktowania oraz adres w pamięci jak dla m8 czyli 1E00.
W zasadzie problem dla mnie rozwiązany (teraz muszę się zorientować czemu nie działa mi rs232 ale to już osobna kwestia)
bo po tym to próbując ci pomóc poczułem się jakbym to ja miał problem a nie ty.