Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2015, o 15:54 
Użytkownik

problem mam następujący - chciałem wgrać bootloadera do procesora - radośnie ściągnąłem ze strony mkbootloadera wraz z mkavrcalculatorem (prawdopodobnie jest to któryś zestaw bo panuje pewien chaos na komputerze - to też może mieć znaczenie). Byłem szczęśliwy że zrobię coś nowego - obejrzałem poradnik Mirka nt bootloadera ten po integracji obu programów. Wykonuje dokładnie wszystkie kroki, install BLS -> wybór parametrów -> Compile, a następnie przechodzę do "upload to uC" i okazuje się że u mnie nie działa to tak jak na filmiku.
W zasadzie to w ogóle nie ma reakcji na ten przycisk.
Zmieniałem miejsce w którym były programy - ostatecznie wylądowały nawet bezpośrednio na dysku C były w jednym folderze w różnych folderach. Próbowałem z odpalonym kalkulatorem oraz bez.
Sam kalkulator działa bez zarzutu. Nie mam pojęcia gdzie robię błąd i byłbym wdzięczny za pomoc ;)

no i może wspomnę że całość dzieje się na windows7

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2015, o 16:01 
Użytkownik

To wgraj może 'ręcznie' plik hex utworzony przez mkbootloader
(zapisuje się w moich doumentach_ przyandjmniej u mnie ;-)

P.S
Zainstalowałeś AVRDUDE (w mkavrcalc zakładka USTAWIENIA ->INSTALUJ)

PostNapisane: 7 mar 2015, o 16:33 
Użytkownik

Pytania:

1. Czy masz licencję wgraną do katalogu Programu MKBL ?
2. Czy w ścieżce katalogu masz spacje ?
3. Czy w ścieżce katalogu masz polskie znaki ?
4. Czy ta wersja jest najnowsza -> wiem że ściągałeś z atnel ale napisałeś też że:

rekon napisał(a):
prawdopodobnie jest to któryś zestaw bo panuje pewien chaos na komputerze - to też może mieć znaczenie

5. Co to za procesor ?
6. Jakie parametry ustawiasz ?
7. Procek na płytce testowej czy stykówce ?

Wiszesz kolego ile więcej informacji mogłeś podać ?
Odpowiedz na moje pytanie a na pewno jakoś pomożemy ci wyjść z tej zimnej wody :)

PostNapisane: 7 mar 2015, o 16:48 
Użytkownik

1. nie wgrywałem żadnej licencji ściągnąłem i odpaliłem
2,3. właśnie dlatego napisałem że w pewnym momencie wylądowały te programy bezpośrednio na dysku C
4. wersja którą odpalałem była tą którą świeżo ściągnąłem
5,6 choćby zestaw który wyświetla się przy starcie programu - wciskam od razu kompiluj oraz upload
7. bez względu na podłączenie procka powinien odpalić kalkulator (przynajmniej tak miał jeden z użytkowników którego zaatakowałem na czacie)

zdaje się że już wgrałem ręcznie, a czy działa to ze względu na nieogarnięcie sytuacji muszę jeszcze troszkę pogrzebać przy rs232

PostNapisane: 7 mar 2015, o 18:06 
Użytkownik

rekon napisał(a):
1. nie wgrywałem żadnej licencji ściągnąłem i odpaliłem
2,3. właśnie dlatego napisałem że w pewnym momencie wylądowały te programy bezpośrednio na dysku C
4. wersja którą odpalałem była tą którą świeżo ściągnąłem
5,6 choćby zestaw który wyświetla się przy starcie programu - wciskam od razu kompiluj oraz upload
7. bez względu na podłączenie procka powinien odpalić kalkulator (przynajmniej tak miał jeden z użytkowników którego zaatakowałem na czacie)

zdaje się że już wgrałem ręcznie, a czy działa to ze względu na nieogarnięcie sytuacji muszę jeszcze troszkę pogrzebać przy rs232

Dalej nie napisałeś czy działasz na stykówce czy w zestawie i jakim zestawie czy może swojej płytce pcb.

jak wpinasz RS232 ? bezpośrednio z kompa do procka ? czy przez przejściówkę USB -> RS232

dalej nie napisałeś co to za procek

Wersja MKBL ma ograniczenie wielkości wsadu jeżeli działasz bez licencji.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 18:27 
Użytkownik

majster tłumaczę Ci, że to nie może mieć znaczenia ...
jakie rs232? najpierw muszę wgrać bootloadera do uC po ISP dopóki tego nie zrobię RS232 nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
Problem jest wybitnie po stronie komputera - inny użytkownik włączył program wcisnął install -> compile -> upload to uC i odpalił mu się mkavrcalculator (tyle że nic nie zaprogramował bo nie było w tym czasie podłączonego żadnego programatora do komputera) ja po zrobieniu tych kroków nie widzę aby działo się cokolwiek

wiem że MKBL ma ograniczenia wsadu ale to też nie jest problemem - nie wrzucam wsadu tylko próbuje wgrać bootloadera...

Wgrałem bootloadera ręcznie i nawet udało mi się skomunikować (ale tylko raz co ciekawe) z prockiem - wyświetlił te informacje "powitalne".
Ale mówisz masz:
działam na własnej płytce uniwersalnej, że takiej co się lutuje punkty nie stykowej
mam przejściówkę usb -> RS232
procek to atmega8
taktowanie z wewnętrznego oscylatora
ustawiam 9600 prędkość taktowania oraz adres w pamięci jak dla m8 czyli 1E00.
W zasadzie problem dla mnie rozwiązany (teraz muszę się zorientować czemu nie działa mi rs232 ale to już osobna kwestia)

PostNapisane: 7 mar 2015, o 20:35 
Użytkownik

rekon napisał(a):
jakie rs232? najpierw muszę wgrać bootloadera do uC po ISP dopóki tego nie zrobię RS232 nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

no to kolego kręcisz coś się w opisach bo prędzej napisałeś:

rekon napisał(a):

dlatego też pytałem ok nie ważne przy takim podejściu pytającego ja nie jestem w stanie pomóc.

Chodź zdaje się że wiem o co chodzi ... i fuse bity źle ustawiłeś masz >wold w fusach ustawione

Bot Flash section size = 1024 lub podobne .. zmień ten fusebit na 128 lub 256 z tego co pamiętam to powinno być 128 a to wyjaśni ci problem i powiem tyle

1. dokładniej zawaj pytanie opisując problem
2. zmień ton do forumowiczów

rekon napisał(a):
Problem jest wybitnie po stronie komputera - inny użytkownik włączył program wcisnął install -> compile -> upload to uC i odpalił mu się mkavrcalculator (tyle że nic nie zaprogramował bo nie było w tym czasie podłączonego żadnego programatora do komputera) ja po zrobieniu tych kroków nie widzę aby działo się cokolwiek

wiem że MKBL ma ograniczenia wsadu ale to też nie jest problemem - nie wrzucam wsadu tylko próbuje wgrać bootloadera...

Wgrałem bootloadera ręcznie i nawet udało mi się skomunikować (ale tylko raz co ciekawe) z prockiem - wyświetlił te informacje "powitalne".
Ale mówisz masz:
działam na własnej płytce uniwersalnej, że takiej co się lutuje punkty nie stykowej
mam przejściówkę usb -> RS232
procek to atmega8
taktowanie z wewnętrznego oscylatora
ustawiam 9600 prędkość taktowania oraz adres w pamięci jak dla m8 czyli 1E00.
W zasadzie problem dla mnie rozwiązany (teraz muszę się zorientować czemu nie działa mi rs232 ale to już osobna kwestia)

bo po tym to próbując ci pomóc poczułem się jakbym to ja miał problem a nie ty.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 21:59 
Użytkownik

Proponuję na chwilę wyłączyć firewalla i sprawdzić czy przypadkiem to nie on blokuje.

Strefa czasowa: UTC + 1