Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 16:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2015, o 18:27 
Użytkownik

Sam przejechałem się trochę na ESP8266,wróciłem do ENC28j60 i czekam na poradnik do Atnel-WIFI232.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2015, o 19:04 
Użytkownik

A może kolega napisać konkretnie, co było nie tak?
Wygląda na to, że "wszystkie drogi prowadzą do Atnel " :)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 19:31 
Użytkownik

Czy wszystkie drogi - niekoniecznie, choć w moim wypadku sporo. Może dlatego, że to autostrady wiedzy. Moduły ESP mają kuszącą cenę, ale zraziły mnie swoimi ograniczeniami i pewną specyfiką - przykładowo koniecznością podawania ile danych chce się wysłać i ciągłym kontrolowaniem stanu komunikacji i odpowiedzi modułu. Może też się zraziłem do nich tym, że nie było dobrych poradników po polsku do nich. Arduinowcy szaleją z nimi, podglądałem ich kody i na nich się wzorowałem. Przerabiałem również Wizfi 250, ale tu cena zadecydowała. Moduły Atnel są swoistym kompromisem dla mnie, choć jak narazie mam tylko jeden i do pojawienia się interesujących mnie poradników wstrzymam się z zakupem kolejnych.

Może kolega napisze mały poradnik o ESP, przedstawi swój serwerek? Może odkurzę wtedy swoje ESP'ki.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 21:42 
Użytkownik

Ja się już nauczyłem że cena to tylko jeden ze składników wartości. Istotny, owszem, ale wcale nie najważniejszy. Dzisiaj znalazłem trochę czasu i w godzinę: polutowałem ATBAir, antenkę z kynaru 0.32 do modułu wifi, odpaliłem windę xp na virtualboxie, drivery ftdi, Atnel Wifi, połączyłem moduł do rutera.

Hula :)

Jeszcze lutownica nie wystygła :D

Cena? Jak ktoś tak zrobi z kocim modułem z Chin to szacun. Mam jeden taki, 8 nóżek, totalnie nieprzemyślane toto, zero dokumentacji. Może działa. Kiedyś kupiłem, bo tani. Właściwie to można by z niego zrobić figurkę ludzika elektronika... Takiego R2D2 na fiwi, bo na pewno nie wifi.

Dzięki Mirku! W tą godzinę nie są wliczone wszystkie poradniki, które nakręciłeś a ja obejrzałem, niektóre po dwa i trzy razy. Proszę bardzo o serwer :)

A potem może BLE?

PostNapisane: 6 lut 2015, o 08:26 
Użytkownik

Witam
Ja mam nadzieje, że po modułach WiFi będą opisane moduły GSM

PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:10 
Użytkownik

Andrzej1980 napisał(a):
Witam
Ja mam nadzieje, że po modułach WiFi będą opisane moduły GSM

Z tego co czytałem na forum to moduł GSM ma już swoje miejsce w YB.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:50 
Użytkownik

Może by tak w YB zrobić rozdział o modułach GPS i np z odbiornika GPS zrobić nadajnik DCF albo lokalny NTP. Nie zawsze jest zasięg DCF, nie zawsze dostęp do internetu. GPS to taka alternatywa.

Tak tylko podpowiadam jakby Mirkowi pomysłów brakowało :)

PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:54 
Użytkownik

Witam.

Powiem od siebie. Jak najbardziej jestem zaciekawiony takim poradnikiem. Już nie mogę się doczekać, kiedy zbuduję sobie responsywną stronę na AVR i będę ją obsługiław ze smartphona :). Co do ilości oglądających osób powiem na swoim przykładzie, że na blogu jakiś czas nie wiele się działo więc tu nie zaglądałem. Były świeta i inne sprawy. Aż tu nagle zaglądam a tu tyle materiału do obejrzenia ;-) od razu zamówiłem WiFi i Greenbooka a trochę czasu zajęło mi obejrzenie wszystkich nowych poradników. Myślę, że to wszystko się dopiero rozkręci. Mirku bądź cierpliwy :) Pozdrawiam.

PostNapisane: 6 lut 2015, o 14:19 
Użytkownik

Ciebie mógłbym słuchać i słuchać, tak lekko mówisz "zdarza się" o b. skomplikowanych rzeczach, so chętnie, można coś rozkminić :P. Sesja poszła, a trzeba jakoś te bzdury z głowy wywietrzyć.

Fajnie bo warto.

PostNapisane: 6 lut 2015, o 16:46 
Użytkownik

Witam,

WebSerwe na module Atnel WIFI/RS232 to jest wisienka na torcie na którą czekam z niecierpliwością :D Tak naprawdę chyba głownie z tego powodu zakupiłem modulik :) Bym się chyba załamał jak by się taki poradnik nie pojawił :-)

Ja od dawna szukam jakiegoś fajnego (taniego zarazem) rozwiązania typu: sterowanie RS’em ze strony internetowej. Najfajniejsze co do tej pory znalazłem to moduły Tibbo. Bardzo fajnie się to sprawdzało ale są o wiele droższe od modułów Atnela. Można na nich postawić WebSerwer wysyłać i odbierać komendy po RS’e. Fajnie funkcjonują te moduły ale są o dużo droższe od modułów Atnela.
Z wiedzy i poradników Mirka, korzystam od dawna. Bardzo często zmieniałem wizję podejścia do pewnych problemów po obejrzeniu poradników, wiedzy zawartej w książkach itd. :)
Tak jak Mirek apelował dodaję również link, do filmów: http://iuvo.it/aktualnosci1.html Mam nadzieję, że przynajmniej troszkę pomogę oraz wesprę Mirka w jego poczynaniach :)

Dla mnie osobiście jest to bardzo ważny poradnik, ponieważ bym mógł dokonać „przełomu” w swoim projekcie. Mam opracowany, przygotowany protokół do sterowania systemem. Wszystko fajnie śmiga, sterowniki się komunikują miedzy sobą. Ale… brakuje mi wizualizacji na stronie www :(. Dlatego z niecierpliwością czekam na ten poradnik :D W głowie już mam wizję jak bym to wykorzystał :)

PostNapisane: 6 lut 2015, o 17:07 
Moderator

IUVOit napisał(a):
Tak jak Mirek apelował dodaję również link, do filmów: http://iuvo.it/aktualnosci1.html Mam nadzieję, że przynajmniej troszkę pomogę oraz wesprę Mirka w jego poczynaniach

No to są właśnie m.in ważne kroki odnośnie wsparcia ... dziękuję ślicznie

PostNapisane: 6 lut 2015, o 17:17 
Użytkownik

IUVOit napisał(a):

Dla mnie osobiście jest to bardzo ważny poradnik, ponieważ bym mógł dokonać „przełomu” w swoim projekcie. Mam opracowany, przygotowany protokół do sterowania systemem.
Popieram. Sam buduję mini sterownik inteligentnego domu i bardzo by mi się przydał serwer www.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 7 lut 2015, o 15:28 
Użytkownik

Witam widzę, że wypowiedzieli się głownie stali forumowicze moim zdaniem brakuje takich poradników jak na początku Pan prezentował.

Zobaczy Pan na mój temat o głupim silniku krokowym że 415 razy został wyświetlony to jestem poprostu szok.
topic10313.html

Ludzi młodych to interesuje coś włączyć wyłączyć zrobić swój pierwszy samochód sterowany itp.

Temat mam zamiar popchnąć dalej ale córeczka mi 4 lutego się urodziła i chwile odpuściłem.

No chyba że ktoś chce popchnąć ten temacik dalej ?

Jeżeli udało by się komuś w prosty sposób wyjaśnić i wykonać moje zadanie to jestem skłony zapłacić kilka złotych lub też moge sponsorować jakiś produkt ze sklepu ATNEL (do 500 zł :)

Myślę, zabawa z takim silnikiem krokowy jest bardzo interesująca.

Wiem zaraz hejty jest 1000 artykułów itp ale sorry to jak jest przedstawione to rzygać się chce. Jedynie sensownie opisane wszystko jest w BB tylko moim zdaniem z mało.

Pierwsze poradniki z YOUTUBE są niesamowite bo dzięki nim poprostu nie ma możliwości aby nie wgrać swego pierwszego programu do ATMEGI .

Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam poprostu uważam że taki poradnik by miał 30 razy więcej odsłon niż o WIFI

PostNapisane: 7 lut 2015, o 15:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja powiem tak.
Każdy jest na innym poziomie zaawansowania, a i tak uważa się za początkującego.
My czekamy na poradnik o HTTP na WiFi, bo po prostu po to kupiliśmy te układy aby się nimi pobawić, a potem wykorzystać w projektach. Ktoś inny będzie czekać na rozwinięcie tematu innej komunikacji np. SPI czy 1-Wire, ale każdemu wg. potrzeb ;).
Sam się "krokowcami" bawiłem BAAAARDZO dawno i nie wiem czy na chwilę obecną bym sobie cokolwiek przypomniał, ale jakoś tu uwag odnośnie braków materiału z BB nie widziałem za wiele.

Podsumowując my głosujemy za HTTP przez WiFi, a Ty za obsługą silnika krokowego.
Nie wiem jak Mirek jest nastawiony do demokracji, ale nas jest większość ;).
To oczywiście żarty, bo to Mirek sam musi ocenić (co tu ściemniać) co się bardziej opłaca, ale ten kto już posiada Atnelowskie WIFI to na pewno drży wyczekując kontynuacji poradników.
Reszta niestety musi poczekać, a może wesprzeć Mirka zakupami i wtedy "stawiać warunki" ;).
I tak nie chce mi się wierzyć, że ktoś taki jak Mirek istnieje i do tego ma armię "klonów" lub umie kompresować czas aby się z tym wszystkim wyrobić :D.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 7 lut 2015, o 17:04 
Użytkownik

Silniki krokowe są mega ciekawe, serwer www też, tak jak ledy mocy i BLE. I jeszcze ..... No wiecie, sporo rzeczy :)

A Mirek sam jeden :(

PostNapisane: 7 lut 2015, o 17:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mi od jakiegoś czasu kłębią się w głowie takie pomysły, że my, jako forumowicze, moglibyśmy nagrać/napisać serię poradników dla początkujących wykorzystując przy tym i polecając materiały Mirka, czyli zestawy ATB, książki, programator ATB USBASP i inne. Odciążylibyśmy tym samym Mirka i w jakiś sposób mu pomogli. Gdyby ludzie zobaczyli jak prosto i przyjemnie można się uczyć dzięki ATNEL, nauczyli by się więcej podstaw to i poradników dla zaawansowanych mogłoby powstać więcej. Wilk syty i Owca cała. Jeden mógłby zająć się np mega dokładnie I2C, inny SPI, trzeci UART, czwarty 7-segmentowcami itd. Oczywiście wszystko przy wykorzystaniu bibliotek z Mirka książek. To taki mój luźny pomysł...

PostNapisane: 7 lut 2015, o 18:06 
Użytkownik

MrNew napisał(a):
młodzież nam chyba debilo-wacieje, zero zainteresowań, to samo z młodzieżą akademicką

Trochę mnie dziwi takie uogólnianie, Mam 23 lata, pracuje, jestem na ostatnim roku studiowania ogrodnictwa, jestem na etapie pisania pracy inżynierskiej
a wieczorami mimo wszystko znajduje czas na elektronikę, programowanie, oglądanie filmów Mirka( obejrzałem wszystkie ) Elektronika to moja pasja od małego dlatego trochę oburza takie podejście!. To że ty znasz akurat takich młodych ludzi to trudno ale to wcale nie musi znaczyć że cała młodzież na świecie jest właśnie taka...

PostNapisane: 7 lut 2015, o 21:02 
Użytkownik

Ja uczestnicze na roznych forach od c.s 1,6 do CNC i konstrukcji stalowych.
Tez uwazam ze nalezy o tym mowicv ze sa wkoncu ciekawe poradniki z ktorych mozna sie czegos nauczyc ja jako pan inz. Automatyki i Robotyki nie potrafie programowac w jezyku C chociaz mialem to na wykladach .
Mam rozpaczac ? No chyba nie. . .
Szukam pomocy na forach itp. Zarazam pasja nowoczesnych maszyn CNC mlodych chlopakow u mnie w pracy , nawet puszczalem i filmiki Mirka to bardz sie zainteresowali.
Trzeba mowic o tym wszystkim i nie wstydzic sie ze czegos sie nie wie.

Moim zdaniem nie ma gluich pytan.

Moim cele jest wykonanie tego zadania z silnikiem krokowym bo uwierzcie ze dobrego poradnika nie ma na ten temat. Moze bedziecie pomocni to uda sie stworzyc cos ciekawego bez pomocy pana Mirka ktory skupi sie na trudniejszych rzeczach.

Jutro postaram sie cos przedstawic w moim starym temacie, bo programy z blue ksiazki dzialaja bez problemu wszystko udalo sie wgrac i uruchomic.

PostNapisane: 7 lut 2015, o 21:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Respect1523 napisał(a):
Ja uczestnicze na roznych forach od c.s 1,6 do CNC i konstrukcji stalowych.
Tez uwazam ze nalezy o tym mowicv ze sa wkoncu ciekawe poradniki z ktorych mozna sie czegos nauczyc ja jako pan inz. Automatyki i Robotyki nie potrafie programowac w jezyku C chociaz mialem to na wykladach .
Mam rozpaczac ? No chyba nie. . .
Szukam pomocy na forach itp. Zarazam pasja nowoczesnych maszyn CNC mlodych chlopakow u mnie w pracy , nawet puszczalem i filmiki Mirka to bardz sie zainteresowali.
Trzeba mowic o tym wszystkim i nie wstydzic sie ze czegos sie nie wie.

Moim zdaniem nie ma gluich pytan.

Moim cele jest wykonanie tego zadania z silnikiem krokowym bo uwierzcie ze dobrego poradnika nie ma na ten temat. Moze bedziecie pomocni to uda sie stworzyc cos ciekawego bez pomocy pana Mirka ktory skupi sie na trudniejszych rzeczach.

Jutro postaram sie cos przedstawic w moim starym temacie, bo programy z blue ksiazki dzialaja bez problemu wszystko udalo sie wgrac i uruchomic.

Co do silników krokowych to się zgodzę nie ma dobrych poradników tyle, że przyzwyczailiśmy się do poziomu Mirka (przynajmniej ja), a jest sporo na ten temat, ale może bez takiego "polotu" (i nie mam tu na myśli żartów, ale stronę merytoryczną).

Wiesz jak to ktoś wyżej napisał tematów jest na prawdę wiele i co czytelnik/"oglądacz" to inne potrzeby, a Mirek niestety tylko jeden (nie wliczając klonów :lol:).

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

UWAGA będę złośliwy i to bardzo.
Ja jako technik, a nie inżynier proszę bardzo o pisanie "bardziej" po polsku ;) - wystarczy przed wysłaniem zrobić podgląd i ponownie przeczytać to zobaczysz swoje błędy ortograficzne/stylistyczne.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 7 lut 2015, o 21:47 
Nowy

Panie Mirku proszę dalej nagrywać te poradniki. Z niecierpliwością czekam na kolejny poradnik.

PostNapisane: 7 lut 2015, o 23:08 
Użytkownik

Swoją drogą 82 posty na forum -> 4 dni minęły a Mirek nie zapodał nowego poradnika ... Ciekawe czy Mirek ma ochotę nagrywać kolejne poradniki ?

Czekamy z niecierpliwością

PostNapisane: 7 lut 2015, o 23:36 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

majster napisał(a):
Swoją drogą 82 posty na forum -> 4 dni minęły a Mirek nie zapodał nowego poradnika ... Ciekawe czy Mirek ma ochotę nagrywać kolejne poradniki ?

Czekamy z niecierpliwością

Dajmy odpocząć naszemu Mistrzowi:)

Po bardzo intensywnej dawce jaką otrzymaliśmy przychodzi czas na małe przerwanie.

A poradniki pewnie pokaża się kolejne bo watek tego tematu tyczy się poradnika o postawieniu serwerka http.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 00:19 
Moderator

Pokażą się pokażą .... tylko czas ... niejednokrotnie powtarzam, że to co widać w ciągu pół godziny - nigdy w życiu nie powstaje w pół godziny, nie powstaje w pół dnia, ba! nie powstaje często nawet w pół tygodnia

PostNapisane: 8 lut 2015, o 11:19 
Użytkownik

Grzegorz pisze na tablecie temu nie ma polskich znakow.
Grzegorz jestem mozgiem technicznym nie polonistycznym.

Oczywiscie przepraszam za skladnie i bledy.

Moim skromnym zdaniem w sklepie atnel brakuje np silnikow krokowych, plus jakiegos ukladu do sterowania nim podlaczanego do plytki stykowej, przyciskow, diod itp ja wszystko zakupilem na allegro ale szczerze wolal bym to zrobic przez sklep atnel.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 12:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Respect1523 napisał(a):
Grzegorz jestem mozgiem technicznym nie polonistycznym.

Bardzo dobrze Cie rozumiem, sam własnie piszę pracę inżynierską i za diabły nie wiem gdzie przecinki powstawiać :lol: no ale nie ma się czym chwalić, wstyd :(

PostNapisane: 8 lut 2015, o 13:24 
Użytkownik

Witam,

Ja w zasadzie jestem początkujący. Nie mniej jednak z takim samym bardzo dużym zainteresowaniem podejdę do poradników Pana Mirka o miganiu ledami jak i do serwera na AVR. Nieraz pomimo, że jest się początkującym, trzeba się rzucić na głębszą wodę aby czegoś się nauczyć. A poradniki Pana Mirka, nawet kiedy są dedykowane bardziej zaawansowanym, są uważam również bardzo dobrym materiałem edukacyjnym dla początkujących.

Dlatego czekam bardzo na poradnik o serwerze na AVR w modułem ATNEL-WiFi

Pozdrawiam,

PostNapisane: 8 lut 2015, o 14:36 
Użytkownik

Wielu też jest takich, że nie bardzo interesuje jak taki serwerek powstaje od podstaw. Czekają niejako na gotowca za pomocą kopiuj wklej i tylko kluczowe dane poprawią na swoje i będą się cieszyli "swoim" serwerem na Atnel WiFi. Dlatego uważam, że im szybciej taki poradnik powstanie tym szybciej moduł zdobędzie rozgłos.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:22 
Użytkownik

A ja powiem tak . Ja jestem ciekaw bardzo jak taki serwerek powstaje od podstaw . Jeszcze nigdy nie zabierałem się za to bo to był dla mnie kosmos. Ale znając Mirka, poznanie tematu będzie jak spacer po parku . I myślę że wielu początkujących z tego skorzysta. Ja nigdy nie chciałem gotowca wole rozumieć temat jak później zastanawiać się co do czego.
Wiem że od jakegoś czasu mam przerwę w poradnikach bo poprostu mam nadmiar roboty i brakuje mi czasu . Taki okres i tyle . Lecz jak się ze wszystkim uporam to nadrobię wszystko migiem i dokończę obiecany poradnik nad którym prace utkneły. Mimo to śledzę forum i co się dzieje na nim i widzę ciąg poradników które poszerzą znacznie moją wiedzę. A wiem ile to pracy wymaga zobrazowanie i przekazanie wiedzy czy metod różnego gatunku. Szanuje Mirku twoją pracę i staram się mimo to szerzyć pogłos o Firmie Atnel , forum czy poradnikach.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 03:06 
Nowy

Drogi Panie Mirku, ze swojej strony również powiem, że czekam na kolejne poradniki. Szczególnie na ten dotyczący pobierania jakiś informacji z konkretnego serwera w Internecie, np. jakiegoś ftp'a oraz tym samym wysyłanie na niego informacji wygenerowanych przez mikroprocka.

Uważam również, że po serii poradników dla początkujących to jest dobry moment na poradniki, może ciut trudniejsze, trochę z innej beczki, ale jak bardzo kształcące! Mówiąc o ATNEL-WIFI232-T ile tematów obok trzeba dotknąć i siłą rzeczy się tym zainteresować, by w pełni zrozumieć istotę. Sam przynajmniej tak mam, że jeżeli w poradnikach porusza Pan jakieś zagadnienia poboczne, o których niewiele wiem, abo posiadam szczątkową wiedzę, to doczytuje o tym. Myślę, że właśnie w tym tkwi istota, by widza zainteresować i zmobilizować go do pracy, a nie koniecznie podawać na tacy.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 14:21 
Nowy

rezasurmar napisał(a):
Sesje, egzaminy, matura ;). Zawsze styczeń, luty, marzec to taki martwy okres.

Dokładnie
A jeszcze od niedawna znalazłem pracę po długim bezrobociu. Przymierzam się do zakupów w Atnel, ale na razie brak kasy i kilku rzeczy w ofercie sklepu. Jak najbardziej poradniki Pana Mirka są tak przygotowane, że warto je kręcić. Rozumiem też, że poświęcony czas i środki włożone w poradniki nie zwracają się. Myślę, że jakieś rozwiązanie nadejdzie wkrótce.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1