elektor18 napisał(a):
Nie odpisywałem długo bo musiałem wszystko sobie po układa w głowie
Udało mi się wszystko ładnie uruchomić. Wyłowiłem potrzebne dane za pomocą metody
.split, użyłem jej nawet dwukrotnie, do wyciągnięcia nazwy sieci, a potem żeby pozbyc się przecinków przy sile sygnału. Wszystko póki co działa. Mam natomiast pytanie jaka jest różnica między takimi deklaracjami:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i przy stringach zdaje się tak samo może być?
Różnica jest taka, że w przypadku pierwszym deklarujesz zmienną typu char, czyli zmienną przechowującą pojedynczy znak.
W drugim przypadku deklarujesz tablicę zmiennych typu char. Możesz do tablicy zapisać dowolną liczbę pojedynczych znaków a potem wydobyć który chcesz po indeksie tej tablicy mniej więcej w ten sposób:
język csharp
W tablicy indeks zawsze zaczyna się od zera. Gdybyś chciał wiedzieć, to string też jest taką tablicą zmiennych char. Dokładnie taki sam efekt jak wyżej, uzyskasz robiąc coś takiego:
język csharp
PS. Możesz zadeklarować tablicę dowolnych zmiennych, nie tylko char i string.
język csharp
Poczytaj sobie o tablicach w C#, bo to bardzo podstawowa sprawa ^^
Pozdrawiam, Maciek.