Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 20:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2014, o 09:36 
Użytkownik

Zdaje sobie sprawę z tego, że pomiędzy C i C++ występują pewne równice, m.in. w definicjach typów, rzutowanie jednego typu na drugi, charakterze stałych itp. Z tego powodu kompilator nieraz zgłosi jakiś błąd i będzie trzeba się trochę pomęczyć.
Teraz jednak mam do czynienia z innym problemem - kod się kompiluje, ale nie działa prawidłowo.

Sytuacja wygląda następująco:
Przerzucam się powoli na AVR C++, próbując wykorzystać biblioteki z Arduino w swoich projektach. W tej chwili udało mi się doprowadzić Arduino Ethernet library do stanu, w którym kompiluje się ona bez problemu. Działa także inicjowanie układu W5100 oraz nawiązywanie prostej komunikacji. Do debugowania potrzebuję jednak UART-a. Wziąłem więc bibliotekę Pana Mirka (ta z Green Booka) i po prostu skopiowałem ją do plików mkuart.h i mkuart.cpp. Treść plików została pożyczona z projektu (napisanego w C), w którym komunikacja po serialu działała bez najmniejszych problemów na tej samej płytce uruchomieniowej, również mojego projektu. We właściwościach ustawiona jest ta sama wartość F_CPU, właściwa dla kwarcu na płytce.

Program skompilował się bez problemu, ale po jego wgraniu nie widziałem w terminalu żadnych danych wysyłanych przez uart_puts(). Jednocześnie płytka odpowiadała na wysyłane pakiety UDP, a więc wiadomo, że pozostały kod się wykonywał.

Taki problem może wynikać z jakichś różnic w specyfice języków C i C++, czy raczej to ja coś pomieszałem i po prostu nie widzę ewidentnego błędu, patrząc w kod?

Oczywiście później chętnie doprowadziłbym tę bibliotekę do stanu obiektowego, ale na razie chcę po prostu uruchomić kod.

Mam też nadzieję, że przeniesienie do C++ biblioteki parsującej komendy AT nie będzie zbyt skomplikowane. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 20:40 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
W takich przypadkach pierwsze pytania które powinny paść to:
1 Czy użyłeś extern "C" ? Język C i C++ inaczej buduje pliki *.o.
topic7208.html <- tu masz na ten temat więcej.

Tak, ale nie wiem czy dobrze go używam, bo mimo to dostaję błędy wynikające z charakterystyki C++.
Weźmy na przykład bibliotekę do parsowania komend AT z Green Booka. Treść pliku komendy_at.c przeniosłem do utworzonego w projekcie pliku komendy_at.cpp, zamykając ją w następującej klamrze:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To samo zrobiłem z zawartością pliku komendy_at.h.
Niestety przy kompilacji cały czas dostaję błąd wynikający z rzutowania typów, które są niekompatybilnej w C++.

Kod:
Error   1   invalid conversion from 'void*' to 'int8_t (*)(uint8_t, char*, char*, int) {aka signed char (*)(unsigned char, char*, char*, int)}' [-fpermissive]

W C ten kod kompilował się bez problemu. Czyżby extern "C" {} nie działało z jakiegoś powodu? Co robię źle?

PostNapisane: 18 gru 2014, o 21:20 
Użytkownik

Hmm... Czyli nie zrozumiałem. Zastosowanie extern "C" {} nie sprawi, że projekt zacznie traktować fragment kodu wedle zasad charakterystycznych dla języka C? Nie zacznie np. bardziej liberalnie traktować rzutowania jednego typu na drugi?

Strefa czasowa: UTC + 1