Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 20:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2014, o 18:54 
Nowy

Witam,

mam następujący problem - chciałem sobie zrobić przycisk on/off na attiny13a. Zamiast brać wielkiego flip-flopa J-K postanowiłem oprogramować procesor.
Program ma obsługiwać on/off mikrostyk. Sprawa niby banalnie prosta .... ale mam problem gdyż nie mogę ustawić LOW na wyjściu pinu PB1 w moim attiny13.
Napisałem an szybko programik:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem objawia sie tak, ze dioda permanentnie świeci (wpięta jest przez rezystor 500 Om, swiecenie jest mocno przycmione) (+ do pinu PB1, - do gnd). Pełne włączenie i wyłączenie tj. prawidłowe ustawienie stanu wysokiego i niskiego odbywa się jedynie jak mam microswitch wciśnięty non stop (dioda w efekcie mruga, nieco jasniej niz przy puszczonym switchu).

Na robieniu tego na PWM jakoś mi nie zależy, wystarczą mi dwa stany on/off.

Czy przyczyną może być uszkodzony procesor czy może coś w kodzie namieszałem?

Przepraszam za pisanie w wartościach binarnych, ale to kolejny etap sprawdzania błędów....

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 18 gru 2014, o 19:03 przez wrogu, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 19:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Myślę, że powinieneś obejrzeć poradniki Mirka to nie dość, że nauczysz się lepszych technik programowania to na dodatek wszystko stanie się jasne.
Na początek odnośnie przycisków:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/dr ... ak-to.html
http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html
http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... a-cd3.html

To na prawdę kawał porządnej wiedzy, która wszystko wyjaśnia.
Myślę, że na prawdę warto poświęcić czas na obejrzenie tak obszernego materiału aby potem nie błądzić w ciemnościach.
Tu dodatkowa prośba nie pisz o uszkodzonych procesorach, bo to na prawdę na wielu działa jak "płachta na byka" i co ważniejsze mają rację. Na prawdę nie tak prosto "uwalić" uC - no chyba, że chcesz to na siłę zrobić.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 18 gru 2014, o 21:24 
Użytkownik

wrogu napisał(a):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tu masz trochę baboli więc jak radzą zerknij na poradniki...A stan wyjścia odwracaj tak
język c

Ale obejrzyj sobie poradniki o miganiu diodami Mirka to po pierwsze się zrelaksujesz trochę a po drugie sporo się dowiesz...

PostNapisane: 19 gru 2014, o 11:31 

Koledzy chyba troszkę za szybko zaszufladkowali pytanie Autora tematu. Ciekaw jestem czy ktokolwiek przemyślał podany kod i znalazł konkretny błąd powodujący opisane zachowanie układu (ciemniejsze świecenie diody)?

@Grzegorz... - mógłbyś wyjaśnić jak drgania styków w układzie opisanym przez Autora prowadzą do opisanego zachowania całości?

@eMCe2 - które "babole" w kodzie powodują jego niepoprawne działanie? I jaka jest różnica (pomijając formę) między zapisem Autora:
język c

a wersją zaproponowaną przez Ciebie:
język c

?

Oczywiście zgadzam się, że zawsze warto pooglądać poradniki Atnelowskie i że prezentowany kod mógłby być ładniejszy, ale mnie ewidentnego błędu nie udało się znaleźć.

@wrogu Pozwoliłem sobie zbudować układ (oparłem się na kodzie: attiny13a, przycisk z PB0 do masy, dioda z PB1 przez R do masy) i wrzucić kod z pierwszego posta... U mnie działa ;] Po wduszeniu switcha dioda miga, po puszczeniu zostaje w stanie w jakim aktualnie jest. "Przyciemnień" nie zaobserwowano.
Czym programujesz avr'ka? PB1 to jedna z linii ISP - może programator zasila diodę? Próbowałeś go odpiąć? Jeśli to nie pomoże to ja bym sprawdził na innym attinym.

PostNapisane: 19 gru 2014, o 11:50 
Użytkownik

wwojtek napisał(a):
Koledzy chyba troszkę za szybko zaszufladkowali pytanie Autora tematu. Ciekaw jestem czy ktokolwiek przemyślał podany kod i znalazł konkretny błąd powodujący opisane zachowanie układu (ciemniejsze świecenie diody)?

Każdy robi błędy więc przyznam że to co mi wytknąłeś to faktycznie jest to samo binarnie... Przyzwyczajenie do kodu robi swoje ;) I tu pewnie wszystkim się łatwiej na to patrzy jak jest po Atnelowskiemu jeśli mogę to tak nazwać...
Dobrze że masz attiny13a w gratach i to sprawdziłeś że działa przynajmniej możesz pomóc :)

PostNapisane: 19 gru 2014, o 19:18 

Miałem szczęście ;d Akurat w zeszłym tygodniu kupiłem jednego at-tiniacza13 w DIP'ie żeby leżał profilaktycznie w szufladzie (do męczenia na stykówce w razie potrzeby).

PostNapisane: 19 gru 2014, o 20:47 
Użytkownik

A żeby Ci to nie migało podczas trzymania to wykorzystaj dodatkową flagę i sprawa załatwiona. Przy led sprawdzasz jej stan i jeśli zero to zmieniasz stan led i ustawiasz flagę. Zerowanie flagi wykonaj jeśli zwolniony przycisk.

Strefa czasowa: UTC + 1