Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 20:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2014, o 15:58 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
misiulu napisał(a):
No, chyba musisz mianować mnie jako przydwornego testera atnelowskich programów hyhy

No to zapraszam do mnie na sok jabłkowy .... mam miecz jakiś to ci nim "przyłożę" ... tzn nie - spasuję cię ;) .... i wszyscy będziemy zadowoleni

No i zobaczysz, że kiedyś się wproszę na soczek ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lis 2014, o 16:05 
Moderator

misiulu napisał(a):
No i zobaczysz, że kiedyś się wproszę na soczek

Zapraszam :D

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:00 
Użytkownik

Pobrałem najnowsza wersję i problemy, które opisałem tutaj
topic9289.html#p104541
topic9289.html#p104549
pojawiają się tylko wtedy gdy zmienię Avrdude i nie włączę mkAVRCalculatora od nowa. Jeśli po zmianie Avrdude wyłączę i włączę mkAVRCalculator to wyżej opisane problemy nie występują i mCalc działa dobrze na każdej wersji Avrdude.

Czyli po zmianie Avrdude muszę wyłączyć i włączyć mkAVRCalculator.

Tak więc wszystko działa dobrze :-)

Ostatnio edytowano 19 lis 2014, o 23:31 przez jacekk232, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:24 
Moderator

jacekk232 napisał(a):
Pobrałem najnowsza wersję i problemy, które opisałem tutaj
topic9289.html#p104541
topic9289.html#p104549
pojawiają się tylko wtedy gdy zmienię Avrdude i nie włączę mkAVRCalculatora od nowa. Jeśli po zmianie Avrdude wyłączę i włączę mkAVRCalculator to wyżej opisane problemy nie występują i mCalc działa dobrze na każdej wersji Avrdude.

Czyli po zmianie Avrdude muszę wyłączyć i włączyć mkAVRCalculator.

Tak więc wszystko działa dobrze :-)

BINGO! ... dzięki tej informacji wyłapałem BUG'a tzn mogę go odtworzyć u siebie - a to znaczy że wkrótce BUG zginie w męczarniach :lol:

dzięki!

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

OK! - melduję że BUG został WYPALONY rozżarzonym żelazem wraz z korzeniami :lol: można pobrać nowy softpack i sprawdzić - teraz powinno śmigać nawet po takich podmianach i bez konieczności restartu MkAvrCalca

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:43 
Użytkownik

Potwierdzam, wszystko działa idealnie :-)

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:50 
Użytkownik

misiulu napisał(a):
Mirku i Panowie na forum sprawdźcie czy u was jest też tak samo.

Mianowicie po aktualizacji programu Calculator do najnowszej wersji build 69, gdzie została zaimplementowana ta cudowna funkcjonalność "paskowa" pojawia mi się błąd przy użyciu przycisku "RESET"u procka. W przypadku np. sprawdzania Procesora jest wszystko ok. Jeżeli jednak chcemy użyć przycisku lub funkcji resetu z eclipse gadgeta błąd jest następujący:

Obrazek

Calculator dalej działa w miarę normalnie czyli można dalej sprawdzić procka jednak nie można programu zamknąć "X", a trzeba zabić proces. Dodatkowo zostaje w pamięci proces avrdude.exe i cmd.exe. Jeżeli kilka razy się użyje przycisku reset, sprawdzenie procka i reset itp. To tych procesów robi się tyle ile klikniętych było przycisków RESET :)

Miałem ten sam błąd.
Teraz po ponownej instalacji Calculatora jest już OK. Big Thx

PostNapisane: 29 lis 2014, o 00:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pasek postępu to świetna sprawa - szczególnie jak się działa z mniejszym taktowaniem procka i używa zmienionych opcji -B.
Zauważyłem jednak jeden problem.
Jeśli podczas programowania np. w przypadku przestawienia procka na 1 MHz i nie dodania odpowiedniej opcji -B w Eclipse kliknie się "cancel" (zorientujemy się, że i tak się nie zaprogramuje) to przy próbie ponownego programowania pojawia się błąd jak na obrazku.
Trzeba wówczas "zabić" proces o nazwie avrdude_mk.exe i wszystko dalej rusza.
Wiem, że nie często przerywa się ręcznie programowanie, ale to taka mała uwaga.

Co do SmartRun w MkAVRCalculator to faktycznie "podpięcie" funkcji bezpośrednio pod klawisze Fx po prostu przeszkadza (nie wiem jak Wy, ale ja lubię używać ogólnie dostępnych skrótów klawiszowych np. F2 do zmiany nazw plików).
Jak pisali koledzy powyżej "miodna" była by zmiana na np. Ctrl+Fx i do tego odpalanie na starcie innych wybranych programów.
Fajnie byłoby kliknąć Calc-a a on uruchamia np. gadżet i Eclipse (wszystko co do życia potrzebne ;)), a używając globalnych skrótów z Alt lub Ctrl (może nawet po prostu konfigurowalnych) wywoływać sobie np. PixelFactory czy AVG - ehh rozmarzyłem się, ale taka wygoda to by dopiero było.

Obrazek

--
Grzegorz...

PostNapisane: 29 lis 2014, o 00:49 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
Zauważyłem jednak jeden problem.
Jeśli podczas programowania np. w przypadku przestawienia procka na 1 MHz i nie dodania odpowiedniej opcji -B w Eclipse kliknie się "cancel" (zorientujemy się, że i tak się nie zaprogramuje) to przy próbie ponownego programowania pojawia się błąd jak na obrazku.
Trzeba wówczas "zabić" proces o nazwie avrdude_mk.exe i wszystko dalej rusza.
Wiem, że nie często przerywa się ręcznie programowanie, ale to taka mała uwaga.

No WAŻNA uwaga - muszę to przetestować bo rzeczywiście nie wziąłem tej sytuacji pod uwagę akurat - a masz rację że się zdarza przerwać.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

hmmm już chyba mam ....

tzn jest wszystko OK niby ale niestety timeout jest (musi być dość długi) ... a więc ten problem powinien się pojawić gdy nie poczekasz dłużej po CANCEL i od razu robisz ponowne programowanie .... Wtedy jest ten błąd

chociaż ten czas może być różny - mógłbyś sprawdzić czy jak zostawisz go po CANCEL tak na minutę testowo i znowu puścisz to będzie błąd czy nie ?

Oczywiście to nie byłaby sytuacja komfortowa żeby tyle czekać no ale będę mógł może szukać jakiegoś rozwiązania

PostNapisane: 29 lis 2014, o 01:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A i jeszcze mała uwaga co do PF.
W zakładce "grafika" domyślnie ustawione jest "horizontal" co może parę osób zmylić.
Sam dziś tak miałem jak próbowałem wrzucić na oledy Twoją przykładową grafikę.
Zdziwiłem się, że wyświetlacze działają, ale pojawia się jakaś "sieczka".
Oczywiście po jakichś 10 minutach konsternacji, sprawdzania kodu, połączeń itp. oraz "gapienia" się w tablicę w HEX stwierdziłem, że coś z nią nie tak no i tu klik w "vertical" i wszystko śmiga :-).
Albo to pomyłka nazw, albo domyślnej opcji.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
hmmm już chyba mam ....

tzn jest wszystko OK niby ale niestety timeout jest (musi być dość długi) ... a więc ten problem powinien się pojawić gdy nie poczekasz dłużej po CANCEL i od razu robisz ponowne programowanie .... Wtedy jest ten błąd

chociaż ten czas może być różny - mógłbyś sprawdzić czy jak zostawisz go po CANCEL tak na minutę testowo i znowu puścisz to będzie błąd czy nie ?

Oczywiście to nie byłaby sytuacja komfortowa żeby tyle czekać no ale będę mógł może szukać jakiegoś rozwiązania

Masz rację po czasie działa.
Jednak jak człowiek jest w "ferworze programowania" to oczywiście każda uS się dla niego liczy ;).
Nie no a tak serio to nie jest to uciążliwe jak się już o tym wie.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 29 lis 2014, o 02:19 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
Masz rację po czasie działa.
Jednak jak człowiek jest w "ferworze programowania" to oczywiście każda uS się dla niego liczy .
Nie no a tak serio to nie jest to uciążliwe jak się już o tym wie.

Łooo NIE! ... no dla mnie jak już to zobaczyłem "przez" ciebie :lol: to od razu zaczęło mnie razić i być uciążliwe a nawet obrzydliwe .... Tak nie mogło być na dłuższą metę .... Miałem się kłaść - spać ale jak widzisz - no nie zdzierżyłem ;) ... do tej pory szukałem rozwiązania

W efekcie końcowym powstało (huuuurrraa!) ... może troszkę nie do końca eleganckie ponieważ - po takiej "akcji" CANCEL zostaje nadal w pamięci ten proces "avrdude_mk.exe" ale ...

... ale nie trzeba go ubijać ;) ponieważ teraz jak aplikacja na nowo się odpali to sama go UBIJE jak gniota ;) i dalej już wszystko pójdzie normalnie bez zaciachu a po prawidłowym zakończeniu już zagubiony proces nie zostanie w pamięci ;)

eeeeeh .... a wiecie co było hmm jest powodem ? ... długo mi zajęło zanim wykryłem - WIECIE co robi klawisz CANCEL w Eclipse ? no ok - musi przerwać proces programowania odpalonego AVRDUDE - ale myślicie że robi to w elegancki sposób ? nie nie :lol: ... Eclipse UBIJA w tym momencie biegnący avrdude jak psa :lol: ... No a tutaj ponieważ mój program się Podkłada za AVRDUDE to on dostaje bezczelnie w ŁEB ... a że przy okazji odpalił wcześniej prawdziwego avrdude jako całkiem odrębny proces to dlatego on wtedy sobie żyje i pomimo że leży to trzyma "w zębach" ten plik który widać w komunikacie a - to powodowało tą kichę

ale już będzie NAPRAWIONE

tylko proszę poczekajcie jeszcze kilka dni na kolejną aktualizację już MkAvrCalculatora bo tam też się pojawi nowa choć mała ale niespodzianka :lol:

uuuuuf no to lezę spać teraz spokojnie - dybranoc (co do PF - to już nie dzisiaj) ;)

PostNapisane: 29 lis 2014, o 09:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No i się przeze mnie nie wyśpisz :|, ale w sumie ja przez Ciebie też nie dosypiam ;).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 29 lis 2014, o 09:36 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
No i się przeze mnie nie wyśpisz :|, ale w sumie ja przez Ciebie też nie dosypiam ;).

:lol: no to daliśmy sobie "po razie" :lol: i mamy po równo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1