Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:03 
Użytkownik

Witam wszystkich użytkowników.

Po oglądnięciu poradnika pana Mirka na temat układu 74HC595N, postanowiłem pobawić się tym układem.
Pisząc program, obserwowałem wyniki mojej pracy na diodach led- byłem zachwycony.

Po zaprzyjaźnieniu się z układem, postanowiłem zrobić (używając 74HC595n) "kartę wyjść" do sterowania
cewkami zaworów hydraulicznych wtryskarki.
Szybko zaprojektowałem płytkę w eaglu, wytrawiłem i wlutowałem elementy.

Po podłączeniu jej do mojego zestawu z ATmegą 32, zacząłem ją testować.
Okazało się, że przy załączeniu bądź wyłączeniu lutownicy transformatorowej lub jakiegoś trafo, układ bardzo reaguje
i załącza lub gasi losowo diody(na karcie wyjść)czyli wyjścia.
Próbując różnych sposobów z filtrowaniem układu, używając różnych wartości kondensatorów, (nic to nie dawało)
postanowiłem zasilić cały układ z mojego laptopa, nie podłączonego do sieci AC (na samej baterii)
Ku mojemu zdziwieniu nic się nie zmieniło.

Wywnioskowałem więc, że moja karta wyjść to chyba odbiornik, antena i odbiera wszystko co może.
Jestem mega amatorem, więc pewnie gdzieś popełniłem błąd przy projektowaniu schematu i płytki.
Proszę Was o poradę co z tym zrobić.Dodam że, po złożeniu 74HC595 na płytce stykowej i podłączeniu wyjść Qa-Qh
z diodami na moim zestawie uruchomieniowym działa wszystko ok.
Ale jak tylko chociażby połączę GND mojej wytrawionej karty wyjść z zestawem uruchomieniowym, to na diodach
zestawu, jest takie same czary mary.

Obrazek
ObrazekObrazek

Wybaczcie, nie wiem jak dodać schemat z eagle, podpowiedzcie to wrzucę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2014, o 08:41 
Użytkownik

cześć
zacznij od ustawienia niewykorzystanych pinów jako wejścia i podciągnij je do Vcc za pomocą wewnętrznych rezystorów w procku
wszystkie piny po restarcie ustawione są jako wejścia, ale bez podciągnięcia do Vcc i są w stanie wysokiej impedancji - działają Ci jak anteny

pozdrawiam

PostNapisane: 24 lis 2014, o 09:02 
Moderator

Skoro masz długie przewody SPI do sterowania 74595 to podciągnij linie SPI na tej płytce do VCC rezystorami

PostNapisane: 25 lis 2014, o 16:33 
Użytkownik

Dziękuję za zainteresowanie, pozostałe wolne piny w mojej mega_32 ustawiałem jako wej. z podciąganiem do VCC, jako wyjścia ustawiając
stan H lub L, linie układu SCK i MOSI łączyłem rezystorem nawet 200R do VCC, lub GND i powiem że poprawa była, lecz nadal problem występuje,
więc spróbuję zrobić tą kartę używając PCF8574 na I2c, o ile sobie poradzę :roll: ,(zegarek z niebieskiej książki udało mi się uruchomić)
nie wiem tylko czy będę mógł jednocześnie ustawić stany na wyjściach jednocześnie na trzech układach, tak jak na 74HC595.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 16:38 
Moderator

Jeśli omijasz problemy zamiast je rozwiązywać to może być kiepsko również z expanderami PCF - tzn w sensie że też będziesz miał ten sam efekt zakłóceń

steter napisał(a):
linie układu SCK i MOSI łączyłem rezystorem nawet 200R do VCC

200R ???? to już masakra :(

jak widzisz - warto poćwiczyć projektowanie obwodów a nie wymieniać scalaki na inne w nadziei, że to cudownie rozwiąże problem.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 18:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Nie siedzę zbyt długo w analogówce , ale wydaje mi się że trochę przkombinowałeś z MOSFETAMi z tego co zauważyłem używasz IRF3305 ?
PO włączeniu zasilania mosfet przewodzi ? tranzystor (jeżeli nic z nim nie zrobisz ) nic nie robi. Dopiero jak puścisz 1 na pin to wyłączy MOSFETA ? Czy dobrze myślę ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Czemu puszczasz zasilanie Gata mosfetów z 24v ?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Już chyba widzę ...masz inne MOSFETY z kanałem P.....to inne niż te co podałem wyżej..sorki słaby wzrok.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 20:53 
Użytkownik

Witam,

To są mosfety IRF5305 z kanałem P ( po prostu chciałem aby sterowanie cewki było plusem )
I tak sobie myślę, że chyba powinienem nimi sterować jakimiś transoptorami, aby zrobić chociażby galwaniczną izolację.

P.Mirek mnie zmotywował do dalszej walki, więc w wolnym czasie zrobię podobny układ, tylko właśnie z transoptorami.
Chyba że polecacie coś innego i praktyczniejszego.
Na razie kombinuję jeszcze z programowym SPI, ale też coś mi nie wychodzi z transmisją (nic nie działa).
Mam atmegę32 z kwarcem 11059200Hz - może to za szybko hula i 74HC595 nie nadąża. ( W sprzętowym SPI ATmegi32 max to Fosc/2 )
Z moim angielskim kiepsko, ale spojrzę do noty 74HC595, może coś pisze o maxymalnej prędkości transmisji ?.

Pozdrawiam.

http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT595.pdf
2. Features and benefits
 8-bit serial input
 8-bit serial or parallel output
 Storage register with 3-state outputs
 Shift register with direct clear
 100 MHz (typical) shift out frequency
 ESD protection:
 HBM JESD22-A114F exceeds 2000 V
 MM JESD22-A115-A exceeds 200 V
 Multiple package options
 Specified from 40 C to +85 C and from 40 C to +125 C

Na piątej pozycji (jak się nie mylę i dobrze interpretuje, to 100MHz układ spokojnie da rady.
-- 100 MHz (typowy) przesuwają się częstotliwość(przetłumaczone w (Tłumacz Google)
A jak się mylę to mnie poprawcie.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 25 lis 2014, o 21:07 przez steter, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 lis 2014, o 21:02 
Użytkownik

cześć
problem nie tkwi w scalakach 74595 tylko w układach wykonawczych
tak patrzę na schemat i nie masz rezystora rozładowującego pojemność bramki - dołącz pomiędzy bramkę i masę coś rzędu
47K i zobacz co się dzieje
Jak nie pomoże to optotriaki z detekcją zera sieci

PostNapisane: 25 lis 2014, o 21:24 
Użytkownik

Jak się nie mylę w tranzystorach Mosfet z kanałem P podając na "Gate" bramkę potencjał zbliżony do potencjału Drenu, otwiera tranzystor.

http://www.redrok.com/MOSFET_IRF5305_-5 ... TO-220.pdf
VGS(th) Gate Threshold Voltage -2.0 ––– -4.0 V VDS = VGS, ID = -250μA - parametr dla właśnie tego mosfeta

( jeśli dobrze doczytałem to właśnie różnica potencjału już -2V między "SOURCE" a "Gate" bramą otwiera mosfeta)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 23:24 
Użytkownik

steter napisał(a):
Na razie kombinuję jeszcze z programowym SPI, ale też coś mi nie wychodzi z transmisją (nic nie działa).
Mam atmegę32 z kwarcem 11059200Hz - może to za szybko hula i 74HC595 nie nadąża. ( W sprzętowym SPI ATmegi32 max to Fosc/2 )

Ależ popełniłem błąd, literówka że hej.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A powinno być tak.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie zauważyłem tej literówki przez 2 godziny :oops: będąc pewnym że kod jest ok.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 23:40 
Moderator

wywal z kodu tą linię

język c

to było tylko tak dla przykładu

Strefa czasowa: UTC + 1