Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 wrz 2025, o 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:00 
Użytkownik

doman89 napisał(a):
...chcę sterować mosfetem przez PWM o Hz ok 71kHz bo tyle bede potrafił uzyskać stosując zew kwarc ok 18 MHz (ten przyjazny) ale gdzieś na forum wyczytałem że można uzyskać 100kHz stosując 16MHz ale to pwm sprzętowy, czy nada się on do sterowania mosfetem ?

Normalnie topię się z ciekawości jak chcesz uzyskać taką częstotliwość, bo wg mojej wiedzy więcej jak 35kHz na 18Mhz kwarcu i 8-bitowym sprzętowym PWM się nie uzyska, nie mówiąc już o 100kHz ;)

doman89 napisał(a):
czy jest możliwość pomiaru jednoczesnego poprzez dwa piny ADC ?

Prawie tak, selektywnie... musisz po kolei robić badanie, bo przecież wewnętrzny multiplekser trzeba przełączyć na inne wejście.

doman89 napisał(a):
jak zrobić aby to się parowało, bo ADC liczy od 0 do 1023 a współczynik wypełniania osiąga 100% przy 399, (tak wyczytałem na forum) więc nie wiem jak się ma to do tego, trzeba jakoś dzielić wartość ADC a później wysyłać do rejestru PWM ?

Tu jakieś dziwne rzeczy piszesz, bo max wypełnienie w zależności od ilości bitów odpowiednio 8,9,10 - możesz uzyskać tylko wartościami 255,512 lub 1023, a jeśli chodzi Ci o skalowanie tych 1023 z ADC do jednej z wymienionych wartości (lub dowolnej innej) to już nie wiem ile razy podawałem najprostsze z punktu widzenia matematyki rozwiązanie... topic8613.html#p96489

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Normalnie topię się z ciekawości jak chcesz uzyskać taką częstotliwość, bo wg mojej wiedzy więcej jak 35kHz na 18Mhz kwarcu i 8-bitowym sprzętowym PWM się nie uzyska, nie mówiąc już o 100kHz ;)

16 MHz / 256(preskaler) = 62,5 kHZ
18 432 MHz / 256 = 72 kHz

i tutaj to co znalazłem na forum atnel,
topic2372.html

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:33 
Użytkownik

EDIT: (...)
(O rany... :o Tamten temat nadaje się tylko do skasowania, bo właśnie przez takie rzeczy ploty się roznoszą! Mirku, albo któryś z kolorowych proszę zróbcie coś z tym tematem, bo sami widzicie co się dzieje...)

Podawałem już przelicznik i zrobię to dla utrwalenia ponownie. Dla sprzętowego PWM Phase Correct to co można wycisnąć ze zwykłych AVR to odpowiednio:

dla 8-bitowego PWM (0-255) maksymalna częstotliwość:
PWMmax = Fc/Prescaler/510

dla 9-bitowego PWM (0-512) maksymalna częstotliwość:
PWMmax = Fc/Prescaler/1022

dla 10-bitowego PWM (0-1023) maksymalna częstotliwość:
PWMmax = Fc/Prescaler/2046

gdzie Fc to częstotliwość taktowania procesora, Prescaler - wiadomo

Wydrukować i przywiesić nad biurkiem !

(I tak na logikę ile razy musi tyknąć zegar żeby uzyskać pełny impuls ? - przynajmniej dwa. Zrób doświadczenie - ustaw sobie przerwania na np. 1kHz i togluj w nich port. Napisz jaką częstotliwość uzyskasz - 1kHz czy może jakąś inną ? - to tylko jednobitowy PWM (w wielkim uproszczeniu), a jeśli tych bitów ma być więcej to ile musi się natykać tykadełko aby uzyskać tą samą częstotliwość? Nie odpowiadaj, na razie przetraw co wyżej napisałem...)

Ostatnio edytowano 10 lis 2014, o 19:10 przez SylwekK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
12 MHz / 256 = 46,875 kHz
16 MHz /256 = 62,5 kHz
W programie należy dodać 1 linię przy wybraniu częstotliwości taktowania przetwornika:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c

ADCSRA |= _BV(ADPS2);

GeSHi

Zwracam uwagę, że ATMEGA8L może być taktowana częstotliwością do 8 MHz, a druga wersja do 16 MHz. Oczywiście są to zalecenia producenta. Przykładowo w MK-USBASP jest 12 MHz zamiast 8 MHz i działa niezawodnie.

znalezione w temacie podanym wyżej, tekst użytkownika jak widać po statach zaawansowanego bardzo.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:48 
Użytkownik

EDIT: (...)
(Nie myli się ten kto nic nie robi z całym szacunkiem dla kolegi @Krauser.
Możesz w to dalej brnąć albo zrobić tak jak powiedziałem i sam się przekonasz na własnej skórze. Mnie więcej jak 31kHz na zegarze 16Mhz nie udało się nigdy uzyskać, a parę rzeczy już na PWM (jeszcze w BASCOM'ie - co istotne) zrobiłem...
)

Ostatnio edytowano 10 lis 2014, o 19:12 przez SylwekK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

zmyliły mnie trochę statystki "pomógł", Twoją mądrość już zapisałem sobie jako screen shot i za każdym razem będę otwierał sobie jak będe myslał o Hz PWM :)
ale dalej szukam biorcy zlecenia ma wsad do procka, język C i w ogóle tematykę uC znam tylko z neta, jednak zadanie mnie przerosło albo niestety nałożyło się z innymi problemami a że jestem nerwowy a na dodatek pracuje na dwie zmiany to zwątpiłem i uświadomiłem sobie że nie dam rady ze wszystkim (a chciałem bardzo zrobić od A do Z) może i by tak było ale niestety mam ograniczony czas

PostNapisane: 10 lis 2014, o 18:24 
Użytkownik

Kol. SylwekK twoje obliczenia są prawdziwe dla trybu Phase Correct PWM i Phase and Freuqency Correct PWM. Natomiast to co podał kol. Krauser było dla trybu Fast PWM i preskalera równego 1. I wtedy wzór na PWM 8-bitowy będzie wyglądał tak Fpwm = Fosc/prescaler/256 co przy preskalerze równym 1 da po prostu Fpwm = Fosc/256.

Tak więc te obliczenia
Kod:
16 MHz / 256(preskaler) = 62,5 kHZ
18 432 MHz / 256 = 72 kHz

są jak najbardziej prawdziwe dla tryby Fast Pwm 8-bitowego i preskalera równego 1.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 18:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

można się pogubić ;> czyli jedna można dzięki odpowiedniej konfiguracji bitów uzyskać taką częstotliwość dla sterowania MOSFeta

PostNapisane: 10 lis 2014, o 18:30 
Użytkownik

I żeby nie być gołosłownym poniżej wzór z pdf-a do Atmegi8
Obrazek
gdzie N to preskaler np. 8, 32, 64, 256, 1024.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Zależy od tego jaki tryb PWM wybierzesz. A dlaczego tak? Bo wynika to z różnicy pracy licznika TCNTx w różnych trybach.

W trybie Fast Pwm licznik liczy od 0 do wartości maksymalnej czyli w przypadku 8-bit do 255. I znów od 0 do 255 czyli z zerem mamy 256 wartości. Dlatego we wzorze jest 1+TOP.

Natomiast w trybie Phase Correct Pwm licznik liczy od 0 do 255 i i teraz zaczyna liczyć z powrotem do 0. I znów od 0 do 255 i od 255 do 0. Dlatego we wzorze jest podział przez 510 w przypadku Pwm 8-bitowego.

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Poniżej wzór dla trybu Phase Correct Pwm
Obrazek

Wychodzi na to, że kol Krauser się nie pomylił. Tylko trzeba doczytać dla jakiego trybu są te obliczenia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lis 2014, o 19:04 
Użytkownik

Ech, biorę to na klatę... Faktycznie wzory, które podałem dotyczą PWM z korekcją fazy, aż zerknąłem w pdf,a. Na swoją obronę dodam tylko, że żyłem w błogiej nieświadomości(!), a to dla tego, że w Bascomie w podstawowej instrukcji konfiguracyjnej opisanej w książce niestety nawet słowa nie było o tym, że dla fast PWM inaczej się to liczy(!) i posługując się standardową instrukcją innych niż wg wzorów wyników po prostu mieć nie mogłem, a do pdf'a w sumie w tej sprawie nie zaglądałem (nie widziałem takiej potrzeby) co okazało się w wyniku... błędem. W "C" nie robiłem jeszcze żadnych PWM, bo nie miałem takiej potrzeby, ale właśnie teraz mam powód, żeby to dokładnie przetestować ;)
Kolegę Krauzera oczywiście przepraszam za nieświadomą PRÓBĘ wytknięcia mu błędu :)
Aha, to kolejny powód dlaczego nie należy zaczynać od BASCOMA jeśli się poważnie o programowaniu w C myśli...
(Posty powyższe odpowiednio edytuję.)

PostNapisane: 10 lis 2014, o 21:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Panowie, którą wartość mogę wstawić do OCR ? próbowałem już "wynik" , "pomiar" próbowałem przez zmienna " i " ładować do OCR a do " i " wynik lub pomiar i nijak nie idzie

Dodałem linijki pogrubione i w sumie coś ta dioda reaguje na kręcenie potencjometrem ale dzieją sie trochę cyrki bo do wartości ok 1,57V na wyjściu PWM dioda reguje ładnie później przygasa napięcie spada i znów idzie od zera do ok 1,6 V lecz wartość ADC idzie dalej ładnie w górę, niestety nie napiszę teraz przy jakich wartościach dzieją się te jakby "przeładowania" bo niechcący dotknąłem 12V do MAX232 i jutro rano wylutuje go z innego układu i wstawię do tego projektu,

Ostatnio edytowano 10 lis 2014, o 22:42 przez majkel00230, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lis 2014, o 22:40 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Panowie, którą wartość mogę wstawić do OCR ? próbowałem już "wynik" , "pomiar" próbowałem przez zmienna " i " ładować do OCR a do " i " wynik lub pomiar i nijak nie idzie

Kolega ale na logikę co to jest?
język c

PC5 to makrodefinicja, która jest zastępowana przez wartość 5. Jeżeli chcesz uzyskać PWM zależby od wyniku ADC to niestety nie tędy droga.

Po pierwsze masz to raz zainicjalizowane i taka wartość już pozostaje na stałe. Jeżeli więc chcesz uzależnić PWM od wyniku ADC to wypadało by użyć coś w stylu:
język c

lub dodać do swojego po przypisaniu do zmiennej wynik:
język c

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 10 lis 2014, o 22:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Doman wszystkie 3 opcje próbowałem, ;/ :( wydaję mi się że był problem z tym że błędnym miejscu w programie je umieszczałem, :( ale jak edytowałem na górze udało się ale do "normalnej" pracy ADC <-> PWM to jeszcze brakuje a brakuje

PostNapisane: 10 lis 2014, o 23:12 
Użytkownik

język c

Nie obiecuję, że będzie działać, ale możesz spróbować ;)

Doman89

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 lis 2014, o 12:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Super wielkie dzięki Doman, działa lepiej niż w miejscu które ja umieściłem,
tylko mam problem cały czas chyba z wyświetlaniem wyniku, albo jest to problem RS232, bo zależy od dnia chyba jak on to prezentuje lub wysyła,
gubi końcówki lub środkowe litery wyrazów, jak mu się podoba,
tutaj np wartość powina być osiemset parę i wyswietlana jedna pod drugą a tu takie cuś
Obrazek

ale mierząc napięcia dzielnika i na wyjściu PWM to w miarę płynnie się one zmieniają miga tylko dziesietna wartość napięcia ale to pewnie przez klasę miernika jakiego używam

PostNapisane: 11 lis 2014, o 13:16 
Użytkownik

Kolega a jakie masz źródło taktowania? Kwarc zewnętrzny czy wewnętrzny oscylator RC? Oscylator RC wypadałoby dobrze skalibrować. Kwarc najlepiej zastosować tzw. "UART Friendly" wtedy błąd masz na poziomie 0%.

Przejrzyj w MkAvrCalculator tabelki zawarte w UART Calculator i dobierz sobie odpowiednie parametry transmisji aby błąd był możliwie jak najniższy.

Doman89

PostNapisane: 11 lis 2014, o 13:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Obrazek

korzystam z wew 8MHz, a i prędkości transmisji 9600 i z tabelki wychodzi że błąd jest na poziomie 0,2%,
w tygodniu przyjdzie mi przyjazny kwarc 18 420 MHz może się coś zmieni, rozumiem że kalibracji RC wew dokonuje się programowo ?

PostNapisane: 11 lis 2014, o 13:44 
Użytkownik

Niestety jak opisałeś stabilność takiego taktowania wewnętrznego "zależy od dnia" :P, nie no tak źle nie ma. Ale takie źródło taktowania jest uzależnione od temperatury otoczenia, czy też stabilności napięcia.

Możesz delikatnie spróbować skalibrować taki wewnętrzny oscylator:
język c

Standardowo jest bodajże 180. Możesz wypróbować zmienić np. +/- 5. Jak przesadzisz to na terminalu uzyskasz tylko krzaki :P

Doman89

PostNapisane: 11 lis 2014, o 13:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wcześniej jeszcze zmieniłem napięcia zasilania dzielnika tzn, potencjometru którym reguluję napięcie na dzielnik na napięcie 5V z portu usb i teraz pokazuję pięknie wartości nie rozsypuje, jedna pod drugim a błąd to +/- 7. czyli chyba wniosek taki że to wszystko to przez mój zasilacz komputerowy z którego korzystam

z zasilacza komputerowego 12V
Obrazek

zasilanie z 5V z stabilzatora który dostaje napięcie przez programator
Obrazek

Ostatnio edytowano 11 lis 2014, o 13:51 przez majkel00230, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 lis 2014, o 13:49 
Użytkownik

Bardzo fajną metodę kalibracji pokazał Mirek w jednym ze swoich poradników. Polecam obejrzeć.

PostNapisane: 11 lis 2014, o 14:02 
Użytkownik

Porządne zasilanie układu to podstawa, dlatego też nie oszczędza się na filtracji układu. Porządna filtracja przy stabilizatorze 7805 i układach "muss sein" ;)

Doman89

PostNapisane: 11 lis 2014, o 14:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

racja też mam takie zdanie, dlatego pokazałem jak wygląda mierzone napięcie po stablizatorze 7805 a jak wygląda napięcie mierzone z zasilacza komputerowego, docelowo napięcie mierzone będzie dostarczane z aku 12V więc tam też piękne nie będzie to wtedy je filtrować ?

PostNapisane: 11 lis 2014, o 14:45 
Użytkownik

Nie filtrujesz zasilanie układu.

Jak mierzysz napięcie np. z baterii to mierzysz takie jakie jest bez kombinacji ;)

Poza tym to baterie i akumulatory dają bardzo stabilne napięcie, oczywiście z czasem się rozładowują i te spada w czasie.

Doman89

PostNapisane: 11 lis 2014, o 20:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

i to samo chodziło fajnie na pomiarze napięcia z usb odpalam teraz i znów sobie pracuje jak chcę, niestety nie mam oscyloskopu zeby sprawdzic czy wpływa to jakoś na pwm czy jest to ściśle z rs232 i wysyłaniem problem

PostNapisane: 13 lis 2014, o 18:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Panowie, podłączyłem zew kwarc 18 420 MHz, i za pomocą mkavr chciałem zaprogramować fusy, po wykonaniu operacji gdy daję "sprawdź podłączony AVR" wyskakuje komunikat:

"
avrdude.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9307
avrdude.exe: safemode: Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may not be reliable.
avrdude.exe: safemode: To protect your AVR the programming will be aborted"

tzn już sobie właśnie zablokowałem uC ? ;/

PostNapisane: 13 lis 2014, o 19:00 
Użytkownik

Nie wiem jak ty zablokowałeś tym programem procka, ale musisz być magik... z okna uproszczonych fusów korzystałeś czy z zaawansowanych ustawień? Też mi takie coś niedawno się wyświetlało, ale problem znalazłem zupełnie gdzie indziej - jakiś błąd połączenia miałem w postaci zwarć na płytce przez jakieś paprochy...

PostNapisane: 13 lis 2014, o 19:08 
Moderator

SylwekK napisał(a):
Nie wiem jak ty zablokowałeś tym programem procka, ale musisz być magik.

No naprawdę trzeba byłoby być magikiem ;)

no to teraz sposób na odczarowanie ;)

włóż mniejszy kwarc np 10 MHz i nagle będzie działać ? .... albo sprawdź połączenia ..... bo to najczęstsza przyczyna "magicznych" zablokowań procka

PostNapisane: 13 lis 2014, o 20:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zrobiłem według instrukcji,
wczytałem podłączonego procka,
ustawiłem w fusach uproszczonych " >8 " przeszedłem do zakładki programatora dałem ptaszek na fusy, zapis i zapisałem, i od tego momentu juz procek nie działa a płyta jak leżała nie ruszana tak leży i sprawdziłem żadnych zwarć nie ma,
Nie mam innego kwarcu więc może po prostu wyciągne ten i znów ustawie na wew 8MHz ? a i rozumiem że dobre zrobiłem nie zaznaczając ptaszka "OCKOPT opcja oscylatora" ?

PostNapisane: 13 lis 2014, o 20:18 
Moderator

skoro wcześniej procek działał ci na wewn. oscylatorze i przestawiłeś na zewn kwarc i nie działa to:

1. albo masz walnięty kwarc
2. albo masz źle ścieżki zrobione do kwarca
3. albo złe kondensatory przy kwarcu
4. albo zwarcia

nie ma ŻADNEJ INNEJ możliwości i nie jest to zablokowanie procka ... ja się bardzo dziwię jak można bawić się prockiem i nie mieć kilku kwarców pod ręką ;) .... tym bardziej że w dzisiejszych czasach można kwarc wyłupać z byle czego

majkel00230 napisał(a):
Nie mam innego kwarcu więc może po prostu wyciągne ten i znów ustawie na wew 8MHz ?

No no - ciekawe jak ustawisz - jak już procek się nie odzywa bo nie ma taktowania ? zakładając że mówisz prawdę ;) ?

PostNapisane: 13 lis 2014, o 20:32 
Użytkownik

Trochę offtopik, ale zauważyłem w tym temacie.

Jest chyba problem z cytowaniem selektywnym, bo jak przeczytałem ten post:
http://forum.atnel.pl/topic8703-120.html#p103183

To zacząłem myśleć gdzie ja takie rzeczy pisałem, a jak się okazuje to nie ja :P

Doman89

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1