Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 kwi 2026, o 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2014, o 07:26 
Nowy

Cześć,

potrzebuję porady, korzystam z tego oto zestawu http://www.geeetech.com/wiki/index.php/Stepper_Motor_5V_4-Phase_5-Wire_%26_ULN2003_Driver_Board_for_Arduino

- program napisany w C (Kod z bluebook'a, dla testu bez przerwań Krok1 , delay, krok 2.... itp., kod i pełny schemat wrzucę wieczaorem jak będe w domu)

- procesor odfiltrowany prawidlowo, zasilanie z 7805 z pelna gama kondensatorow;)

- przy podłączeniu jak na schemacie(PC1-PC4) w książce czy na stronie tego zestawu silnik nie kręci a ledy na płytce z ULNem nie świecą, atmega działa sprawdzane diodą i miernikiem, natomiast po odpięciu silnika te ledy na płytce z ULN zaczynają ledwo świecić w kolejność kroków.

- przy ręcznym dostaczaniu 5V na wejścia ULN z podpiętym silniczkiem i zasilaniem do płytki, silnik się kręci, ledy świecą.

- następnym moim krokiem było podłączenie tego zestawu w kolejności Atmega -> 4X bc547c -> emiterem do wejcia w ULN2003, podłączone na szybko bez rezystorów na bazę... i wszystko działa

- sprawdzałem na 2 róznych atmegach i efekt jest ten sam

Z tego co wyczytałem ULN2003 powinien zadziałać na samej Atmedze.
Nie wiem czy to wina procków czy złego podłączenia.

Długo myślałem dlaczego przerósł mnie tak prosty temat;) może Wy wiecie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 07:55 
Użytkownik

A czy w programie piny są napewno skonfigurowane jako wyjściowe? Bo jeśli są jako wejściowe to ich prąd wyjściowy jest bardzo mały i taki efekt, o którym piszesz byłby możliwy.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 paź 2014, o 08:07 
Użytkownik

Witam,

Kubus_Puchatek napisał(a):
Cześć,

potrzebuję porady, korzystam z tego oto zestawu http://www.geeetech.com/wiki/index.php/Stepper_Motor_5V_4-Phase_5-Wire_%26_ULN2003_Driver_Board_for_Arduino

- program napisany w C (Kod z bluebook'a, dla testu bez przerwań Krok1 , delay, krok 2.... itp., kod i pełny schemat wrzucę wieczaorem jak będe w domu)

- procesor odfiltrowany prawidlowo, zasilanie z 7805 z pelna gama kondensatorow;)

- przy podłączeniu jak na schemacie(PC1-PC4) w książce czy na stronie tego zestawu silnik nie kręci a ledy na płytce z ULNem nie świecą, atmega działa sprawdzane diodą i miernikiem, natomiast po odpięciu silnika te ledy na płytce z ULN zaczynają ledwo świecić w kolejność kroków.

- przy ręcznym dostaczaniu 5V na wejścia ULN z podpiętym silniczkiem i zasilaniem do płytki, silnik się kręci, ledy świecą.

- następnym moim krokiem było podłączenie tego zestawu w kolejności Atmega -> 4X bc547c -> emiterem do wejcia w ULN2003, podłączone na szybko bez rezystorów na bazę... i wszystko działa

- sprawdzałem na 2 róznych atmegach i efekt jest ten sam

Z tego co wyczytałem ULN2003 powinien zadziałać na samej Atmedze.
Nie wiem czy to wina procków czy złego podłączenia.

Długo myślałem dlaczego przerósł mnie tak prosty temat;) może Wy wiecie?

Skoro działa z tranzystorami to spróbuj zanegować sygnały w programie. Tranzystor działa jak inwerter i może dlatego dobrze z nimi działa?

z Niebieskim pozdRowienem,
Doman89

PostNapisane: 14 paź 2014, o 09:36 
Użytkownik

Witam
Masy połączone?

PostNapisane: 14 paź 2014, o 17:16 
Nowy

Masy podłączone, problemem była jedna literka mianowicie DDRD zamiast DDRC i W rejestrze PORTx to samo.

Dziękuję za pomoc i trafne porady:)

Strefa czasowa: UTC + 1