Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 05:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 15:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak od strony sprzętowej rozwiązalibyście problem wzajemnej transmisji radiowej pomiędzy urządzeniami opartymi o AVRy (ATmega)? Chodzi o sieć pomiarową - pomiary ciśnienia, temperatury, wilgotności, itp. Już kiedyś pytałem o coś podobnego, ale teraz wiem "trochę więcej" (link). O co chodzi z tą "sieciowością"? Po pierwsze ma to działać tak, że mam urządzenie, które zbiera dane i czujniki, jest możliwość "podłączenia" kilku czujników. Jeśli chodzi o rozwinięcie tematu, to jakby się udało działanie na zasadzie MESH, jak w ZigBee, czyli jeśli czujnik jest za daleko, to inny czujnik może pełnić jednocześnie rolę "przekaźnika transmisji".

Mam moduły RFM73-D na 2.4GHz. Pytanie czy realizacja tego na tych modułach ma sens czy też są jakieś dużo lepsze rozwiązania? RFM wydają się najłatwiejsze do ogarnięcia. Jeśli nie one, to myślałem np. o XBee.

Co ważne. W pierwszym przypadku wystarczyłaby transmisja jednokierunkowa - urządzenie "master" nasłuchuje i odbiera informację z czujników "slave", które nadają. Podłączenie polega na tym, że czujnik ma jakieś "id". W urządzeniu "master" jest funkcja "szukaj" - po prostu szukamy nowych czujników o nowym id, które jeszcze nie są podłączone. Jeśli takie się znajdą, możemy to zaakceptować. Drugi przypadek wymaga już transmisji dwukierunkowej - czujnik jako transceiver.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 15:56 
Użytkownik

Dziś widać radiowe tematy same proponuję więc zapoznać się z tym by nie powielać:

http://forum.atnel.pl/topic8510.html

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 16:24 
Użytkownik

Sam posadam takie zestawy ZigBee: https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 6154/11755
Są one idealne do systemów kontrolno-pomiarowych o obniżonym poziomie mocy. Różne dostępne topologie sieci m.in. mesh. Posiadają czujnik temperatury i światła i całe mnóstwo funkcjonalności, które umożliwiają ich w pełni autonomiczną pracę (timery, ADC, system zdarzeń i wiele więcej). Komunikacja i konfiguracja przez RS232.

Mimo iż kompletne zestawy są bardzo drogie to same moduły są zdecydowanie tańsze i polecam je do tego typu zastosowań.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 16:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

atmel to w sumie nie sam moduł a cała "płytka". Widzę, że ceny pojedynczych modułów nie są zabójcze. Korzystałeś może również z pojedynczych modułów? Bo widzę, że są również jakieś z firmy Atmel: https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 1701/11755 i jest od razu link do datasheet'a. Biorę się za czytanie.

Teraz doczytałem, że tam już jest wbudowany mikrokontroler. Czyli po prostu robię sobie "mastera", a do modułów podłączam same czujniki, np. DS18B20 po I2C, robię zasilanie i tyle?

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:20 
Użytkownik

Zgadza się, sama duża płytka to tylko w pewnym sensie ewaluacyjna płytka testowa, a same moduły ZigBee są przylutowane do trochę większej płytki, która zawiera złącze do programowania (ARM) oraz pin-out 2mm.
Moduły sprzedawane osobno (https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 9055/11755) nie mają takiej pośredniczącej przejściówki i trzeba sobie w jakiś inny sposób radzić ;)

Korzystanie z samych modulików niczym się nie różni od używania całego zestawu, który tylko łączy sygnały RX, TX i GND przez przejściówkę USB. Można więc powiedzieć, że korzystam z pojedynczych modułów, jednak ich nie lutowałem...

Odnośnie innych układów ZigBee nie mam doświadczenia, bo zwyczajnie nie miałem z nimi żadnej styczności, ale "standard to standard".

W pewnym sensie tworzy się "master'a", który w sieciach ZigBee nazywa się koordynatorem (ZC) i może być jeden w jednej sieci (oczywiście możliwe szyfrowanie). Dodatkowo są router'y (ZR), których może być wiele, a charakteryzują się tym, że mogą pośredniczyć w transmisji wielu węzłów. Ostatnie są urządzenia końcowe (ZED), które mogą się łączyć jedynie z ZC oraz ZR (nigdy same ze sobą). ZR i ZED mogą być usypiane.
Dobrą wiadomością jest to, że moduły Telegesis mogą pracować dowolnie w każdym z tych trybów :)

Zgadza się oprogramowując ARM'a podłączasz co tylko zechcesz.

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1