Zgadza się, sama duża płytka to tylko w pewnym sensie ewaluacyjna płytka testowa, a same moduły ZigBee są przylutowane do trochę większej płytki, która zawiera złącze do programowania (ARM) oraz pin-out 2mm.
Moduły sprzedawane osobno (
https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 9055/11755) nie mają takiej pośredniczącej przejściówki i trzeba sobie w jakiś inny sposób radzić

Korzystanie z samych modulików niczym się nie różni od używania całego zestawu, który tylko łączy sygnały RX, TX i GND przez przejściówkę USB. Można więc powiedzieć, że korzystam z pojedynczych modułów, jednak ich nie lutowałem...
Odnośnie innych układów ZigBee nie mam doświadczenia, bo zwyczajnie nie miałem z nimi żadnej styczności, ale "standard to standard".
W pewnym sensie tworzy się "master'a", który w sieciach ZigBee nazywa się koordynatorem (ZC) i może być jeden w jednej sieci (oczywiście możliwe szyfrowanie). Dodatkowo są router'y (ZR), których może być wiele, a charakteryzują się tym, że mogą pośredniczyć w transmisji wielu węzłów. Ostatnie są urządzenia końcowe (ZED), które mogą się łączyć jedynie z ZC oraz ZR (nigdy same ze sobą). ZR i ZED mogą być usypiane.
Dobrą wiadomością jest to, że moduły Telegesis mogą pracować dowolnie w każdym z tych trybów

Zgadza się oprogramowując ARM'a podłączasz co tylko zechcesz.