Chcę wykonać taki mały system bezprzewodowego pomiaru temperatury oparty o ZigBee. Docelowo chciałbym żeby było jedno urządzenie master (centralne), które komunikowałoby się z siecią czujników. Wszystko rzecz jasna stworzone od podstaw, bo chcę to wykonać jako pracę inż. Do samej pracy wystarczyłoby stworzyć ze dwa takie czujniki. Wykorzystanie ZigBee byłoby o tyle ciekawe, że jest możliwość użycia jednego z czujnika jako czujnika-przekaźnika (gdy jeden czujnik jest poza zasięgiem, to na drodze między urządzeniem zbierającym dane a tym czujnikiem dajemy drugi czujnik, który pełni jednocześnie rolę przekaźnika - odbiera dane od oddalonego czujnika i przesyła je do urządzenia centralnego). No i mógłbym poznać samo ZigBee. Jeśli chodzi o urządzenie centralne to wiadomo jakiś prosty interfejs, myślę, że kilka przycisków i wyświetlacz LCD 2x16 hd44780 wystarczy, ewentualnie jakiś interfejs do komunikacji z komputerem (USB lub RS232), ale to w dalszej perspektywie. Generalnie jestem początkujący jeśli chodzi o same mikrokontrolery, ale poza tym w elektronice nie jestem zielony, a jeśli chodzi o programowanie w C (na desktopy i ogólnie programowanie) to sobię radzę. Tak się zastanawiam czy ATMEGA88PA do tego wystarczy. No i jeszcze będę musiał pomyśleć nad zasilaniem, docelowo, ze względu na specyfikę, chciałbym ograniczyć zużycie prądu, zasilanie bateryjne/akumulatorowe, jakaś mała przetwornica DC/DC. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, może jest w stanie polecić jakąś literaturę, np. o ZigBee (może być po angielsku), to będę wdzięczny. Aha i jeśli ktoś ma rozeznanie w modułach ZigBee i może polecić taki, który można użyć do tego projektu (w sumie 3 moduły by były: urządz. cent. i 2 czujniki), to byłoby fajnie, bo jak patrzę np. na Maritex'ie, to sam nie wiem.
|