Witam,
Mój pierwszy post na forum - Witam wszystkich bardzo serdecznie.
I oczywiście z pytaniem:
Jest układ Atmega8 + DS1820 - wszystko pracuje jak należy. Próbowałem uruchomić komunikację 1-wire wykorzystując UART. Niestety, jak na razie bezskutecznie, ale się nie poddaję

Jak wiadomo wykorzystanie UARTu do komunikacji 1-wire wymaga zastosowania np. tranzystorowego układu, który połączy Rx i Tx w jedną linię. Kombinując z UARTem pomyślałem, że może sprawdzę tą tranzystorową przejściówkę UART 2 IWIRE w układzie który na pewno działa. I tu natrafiłem na problem, którego nie rozumiem.
/
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jeśli podłącze DS18b20 tylko do PD1 (oczywiście IS_SET_ONEWIRE_PIN jest też ustawiony w tym wypadku też na ten pin) układ pracuję. Ale dlaczego nie chce pracować przez przejściówkę tranzystorową, z konfigiem jw? Próbowałem przejściówkę na 1 tranzystorze PNP i na 2 NPN. Sprawdzając stany w warunkach statycznych przejściówka pracuje prawidłowo. Natomiast po podłączeniu DS do Atmegi, DS odpowiada tylko PRESENCE i na tym komunikacja się urywa.