Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 maja 2026, o 15:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2014, o 17:14 
Nowy

Witam,

Mój pierwszy post na forum - Witam wszystkich bardzo serdecznie.

I oczywiście z pytaniem:

Jest układ Atmega8 + DS1820 - wszystko pracuje jak należy. Próbowałem uruchomić komunikację 1-wire wykorzystując UART. Niestety, jak na razie bezskutecznie, ale się nie poddaję :) Jak wiadomo wykorzystanie UARTu do komunikacji 1-wire wymaga zastosowania np. tranzystorowego układu, który połączy Rx i Tx w jedną linię. Kombinując z UARTem pomyślałem, że może sprawdzę tą tranzystorową przejściówkę UART 2 IWIRE w układzie który na pewno działa. I tu natrafiłem na problem, którego nie rozumiem.

/
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeśli podłącze DS18b20 tylko do PD1 (oczywiście IS_SET_ONEWIRE_PIN jest też ustawiony w tym wypadku też na ten pin) układ pracuję. Ale dlaczego nie chce pracować przez przejściówkę tranzystorową, z konfigiem jw? Próbowałem przejściówkę na 1 tranzystorze PNP i na 2 NPN. Sprawdzając stany w warunkach statycznych przejściówka pracuje prawidłowo. Natomiast po podłączeniu DS do Atmegi, DS odpowiada tylko PRESENCE i na tym komunikacja się urywa.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2014, o 17:24 
Użytkownik

a po co kombinujesz przez uart ? libs Mirka 1Wire w zupełności wystarcza i wtedy wypychaj to po uarcie w ludzki sposób.
Nie wiem może się mylę ale jestem początkującym i nie bardzo wiem dlaczego / sądzę że komplikujesz sobie życie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 cze 2014, o 18:26 
Nowy

Nie chciałem podawać niepotrzebnych szczegółów. Chciałbym zaprogramować ATmegę jako 1-Wire Slave i okablować kawałek chałupy. Nie jestem pewien czy da się również wykorzystać UART do tego trybu, ale chciałbym to zrobić przez UART, ze względu na to, że UART zawiera w sobie układ eliminacji zakłóceń, którego nie zaimplementuję w normalny sposób.

Problem rozwiązany - wydłużyłem o kilka us czas po którym master bada stan linii 1-wire i wszystko hula :)

PostNapisane: 10 cze 2014, o 21:39 
Użytkownik

To jeszcze popatrz jak to wszystko będzie działać przy kablach sieciowych i na dłuższe dystanse. Nigdy nie testowałem 1wire w uarcie, ale wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby rs485.

Strefa czasowa: UTC + 1