Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 09:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2014, o 23:45 
Nowy

Witam serdecznie wszystkich użykowników forum ATNELa.

Jestem zupełnie początkujący jeśli chodzi o rejestry przesuwne i programowanie jakiekolwiek, do tej pory wgrywałem tak zwane gotowce. Doszedłem do wniosku że pisanie własnych kodów jest bardziej satysfakcjonujące

Zwracam się z prośbą / pytaniem o pomoc.

Mógłby mi ktoś objaśnić jak to działa?

Mam kostkę atmega32 która steruje dwoma układami scalonymi 74HC238 I 74HC595 które wysterowują matryce 8x8. Na jakiej zasadzie działa kod który wyświetla np jakiś znak na matrycy.

Zasadę 74HC595 mniej więcej kojarzę ale dochodzi tutaj drugi układ 74HC238. Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi to ogarnąć.

Drugie pytanie jest takie jak działa sterowanie takim wyświetlaczem 8x8 powiedzmy 10szt czyli 8x80
pikseli.

Matryca miała by za zadanie wyświetlać czas ggmmss i powiedzmy przewijany tekst.

Czy wystarczy napisać procedurę obsługi rejestrów a one same będą sobie przewijać znaki na wyświetlaczu jak to działa?

chciałbym napisać z waszą pomocą program do czegoś takiego :)

http://youtu.be/3W8aSyqo7yA

Co to ma wspólnego z gotowymi projektami? Przenoszę - Różowy J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 09:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kpieczyrak napisał(a):
Jestem zupełnie początkujący jeśli chodzi o rejestry przesuwne i programowanie jakiekolwiek, do tej pory wgrywałem tak zwane gotowce. Doszedłem do wniosku że pisanie własnych kodów jest bardziej satysfakcjonujące

Skoro niewiele wiesz o programowaniu to wypadało by zacząć od podstaw, np. od takiej książki: http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html. Bez odpowiedeniej wiedzy przedsięwzięcie będzie co najmniej trudne, jeśli nie niewykonalne.

Ale tak na zachętę ;-), pokrótce:

Kpieczyrak napisał(a):
Mam kostkę atmega32 która steruje dwoma układami scalonymi 74HC238 I 74HC595 które wysterowują matryce 8x8. Na jakiej zasadzie działa kod który wyświetla np jakiś znak na matrycy.

Zastosowana technika to tzw. multipleksowanie. Wykorzystuje bezwładność oka. Polega na tym, że procek bardzo szybko wyświetla pojedyńcze elementy obrazu (w tym przypadku piksele), oko z powodu wspomnianej bezwładności składa to w całość.

Kpieczyrak napisał(a):
Zasadę 74HC595 mniej więcej kojarzę ale dochodzi tutaj drugi układ 74HC238.

74595 to rejestr przesuwny: jest jedno wejście i osiem wyjść, na wejście podajesz kolejno osiem bitów, które pojawiają się na wyjściach. 74238 to demultiplekser: ma jedno wejście, trzy linie adresowe, i osiem wyjść. Na wejściu podaje się stan który chce się uzyskać na wybranym wyjściu, na liniach adresowych podaje które to wyjście.

Kpieczyrak napisał(a):
Drugie pytanie jest takie jak działa sterowanie takim wyświetlaczem 8x8 powiedzmy 10szt czyli 8x80pikseli.

Działa tak samo, tylko jest więcej rejestrów i więcej danych do przesłania.

PostNapisane: 6 lut 2014, o 11:44 
Użytkownik

Jeśli chodzi o rejestry zobacz to
tam wyjaśnione chyba wszystkie podstawy
http://www.mirekk36.blogspot.com/2013/09/rejestr-przesuwny-74595-podstawy.html#more

PostNapisane: 16 lut 2014, o 11:16 
Nowy

Mam pytanie mam oto taki uklad MIC5841BWM przy wyswietlaczu matrycowym. Kłopot polega na tym że w porównaniu do 74hc595d wyświetla coś jakby w negatywie. Jest jakaś możliwość żeby odwrócić ten proces? czy musze zmienić te układy na 74hc595???

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1