Witam,
z góry przepraszam za pisanie kolejny raz o tym samym, bo wiem, że pewnie macie tutaj już takich problemów po dziurki w nosie.
Chcę zacząć swoją przygodę z programowaniem uC, tym samym zakupiłem w elektronicznym sklepie internetowym ATmegę A8, programator usbasp i zestaw zasilający, jak i wszystko na załączonym zdjęciu.

obejrzałem słynne "Mikrokontrolery AVR jak zacząć cz.1", gdzie (jak mi się wydaje) podłączyłem programator do uC w sposób teoretycznie wystarczający, by sprawdzić, czy ten działa. Sprawdziłem wszystkie połączenia multimetrem, od styków na programatorze po nóżki na mikrokontrolerze. Zasilanie mam ustawione na 5V.
Oczywiście nie działa. Podłączony programator system (win7) wykrywa, zainstalowane sterowniki to libusb 1.2.4.0. Sprawdzając podłączony mkAVR Calculator wyświetla się znany błąd:
Kod:
avrdude.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe done. Thank you.
Czyli w gruncie rzeczy ten sam błąd jakbym podłączył cokolwiek do czegokolwiek.
Oczywiście jestem świadomy, że zapewne robię jakiś głupi błąd,niemniej moje doświadczenie z elektroniką jest niewielkie i niestety po długim kombinowaniu, sprawdzaniu nie mogę dojść do źródła błędu. Prosiłbym serdecznie o jakiekolwiek rady lub najzwyczajniej rzucenie oka na to, czy "na oko" wszystko wygląda w porządku i co może być źle.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam