Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 sty 2025, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 18:32 
Nowy

Witam
Mam płytkę na etapie montażu i uruchamiania na której póki co znajduje się procesor (ATmega64), linie zasilania, kondensatory filtrujące, rezonator kwarcowy 16MHz, przycisk reset, złącze do ISP i "testowa" dioda LED podłączona do jednego z pinów procesora.
Na etapie testów polegających na pisaniu prostych programów (różne sekwencje świecenia diody LED) pojawił się pewien problem
Problem ten polega na tym, że przy programowaniu (Eclipse + USBasp) pojawia się problem przy weryfikacji zawartości pamięci flash.
Poniższy obrazek pokazuje efekt wydania w konsoli polecenia dla avrdude mającego dokonać weryfikacji pamięci flash (dokładnie ten sam komunikat zwraca Eclipse w trakcie programowania):

Obrazek

Próbowałem programów o różnej objętości i problem zawsze pojawia się przy bajcie 0x0100. Dlatego stwierdziłem, że w ramach sprawdzenia za pomocą avrdude odczytam zawartość pamięci flash do pliku *.hex i dokonam porównania z plikiem *.hex otrzymanym po kompilacji programu (sam do końca nie jestem pewien na ile jest to sensowny pomysł)
W każdym razie efekt porównania pokazuje poniższy obrazek:

Obrazek

Jeśli dobrze rozumiem to w bajtach o adresach 0x0100 i 0x0101 jest różnica między plikiem *.hex po kompilacji (0x80 i 0x40) a tym co znajduje się w pamięci procesora (0xFF i 0xFF) . Pozostała elementy o odpowiadających sobie adresach w obu plikach są takie same. (czy na tych komórkach pamięci nie przeprowadzono operacji programowania? zostały one pominięte?)

Co teraz? Procesor jest uszkodzony?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 19:05 
Użytkownik

Ja pamiętam, że opcja weryfikacji zapisu sprawiała różne problemy i to w różnych nakładkach na avrdude.

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 12:17 
Użytkownik

goose napisał(a):
Jeśli dobrze rozumiem to w bajtach o adresach 0x0100 i 0x0101 jest różnica między plikiem *.hex po kompilacji (0x80 i 0x40) a tym co znajduje się w pamięci procesora (0xFF i 0xFF) . Pozostała elementy o odpowiadających sobie adresach w obu plikach są takie same.

Witam

Nie tylko te 2 bajty, które kolega zaznaczył się różnią:

Obrazek

Na pewno Kolega weryfikuje ten sam wsad hex/ tą samą kompilację?

Jak działa sama opcja ERASE w avrdude? Jaka jest wtedy u Kolegi zawartość flash po odczycie?

Pozdrawiam

Daniel

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 15:15 
Nowy

po wywołaniu avrdude z parametrem -e plik *.hex do którego pobieram zawartość pamięci flash składa się tylko z jedej linii: :00000001FF

Ponadto dzisiaj zauważyłem coś takiego:

Obrazek

Polecenia wywołałem w niewielkim odstępie czasu jedno po drugim. Kiedy odłaczyłem programator od komputera i podłączyłem ponownie to za pierwszym razem inicjalizacja przebiegła pomyślnie a później znowu pojawiał się błąd. Po ustawieniu programatora w tryb SlowCk problem z inicjalizacją nie występuje jednak dalej pojawia się błąd przy weryfikacji w trakcie programowania. Żeby sprawdzić programator podłączyłem go pod inny procesor (ATmega 8) i tam nie występowały problemy z inicjalizacją (czy to w trybie normalnym czy SlowCK).

Dzisiaj sprawdziłem też połączenia i luty na płytce. Wizualnie wszystko wydaje się OK, pomiary multimetrem również nie wykazały niepożądanych przerw czy zwarć.

Poniżej umieszczam fragment schematu, pokazujący elementy które są obecnie przylutowane na płytce PCB

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1